JORDI PESARRODONA GUANYA LES ELECCIONS AL SECRETARIAT NACIONAL DE L’ANC

(BERNAT SURROCA i LLU√ćS GIRONA )
El pallasso i vicepresident de l‚ÄôAssemblea de Representants del Consell per la Rep√ļblica, Jordi Pesarrodona, ha guanyat les eleccions al secretariat nacional de l‚ÄôANC, segons els resultats provisionals que ha fet p√ļblics l‚Äôentitat aquest dissabte a la tarda. Pesarrodona ha obtingut 2.306 vots. En segon lloc ha quedat la jurista Dolors Feliu, amb 2.188 vots, i, en tercer lloc, l‚Äôescriptor i exdiputat de la CUP, Juli√† de J√≤dar, amb 1.997 vots. Dissabte vinent, en un acte a Vilafranca del Pened√®s, els 77 secretaris nacionals escolliran la nova c√ļpula dirigent de l‚Äôentitat que prendr√† el relleu a Elisenda Paluzie i el seu equip.

L’ANC, doncs, comen√ßa a caminar cap a una nova etapa despr√©s de dos mandats de Paluzie i afronta una renovaci√≥ profunda, amb alguns dels seus dirigents hist√≤rics que no podran repetir per limitaci√≥ de mandat. A banda dels tres candidats m√©s votats, el bloc nacional el conformen Ada Ferrer (1.564 vots), Uriel Bertran (1.562 vots), B√†rbara Rovir√≥ (1.488 vots), Conxita Bosch (1.352 vots), N√ļria Maci√† (1.299 vots), S√≠lvia Juli√† (1.267 vots), Marina Sol√≠s (1.180 vots), Llu√≠s Sobrevia (1.088 vots), Anthony Corey S√†nchez (1.008 vots) i Josep Pi√Īol (944 vots).

Els socis de l’ANC han escollit durant aquesta setmana els 77 secretaris nacionals. Seran ells qui hauran d’escollir els quatre c√†rrecs org√†nics de l’entitat -la presid√®ncia, la vicepresid√®ncia, tresoreria i secretaria- i impulsar el full de ruta que les bases ja van aprovar al mar√ß i que t√© una vig√®ncia de dos anys. Aquest document estrat√®gic confirma el distanciament de l’ANC amb les direccions dels partits pol√≠tics independentistes i, com a element destacat, planteja impulsar una “llista c√≠vica” a les properes eleccions al Parlament, una opci√≥ que Paluzie ha anat detallant en les darreres setmanes i que ha reobert el debat sobre el quart espai independentista, m√©s enll√† d’ERC, Junts i la CUP. Ara com ara, es fa dif√≠cil de preveure que una llista alternativa pugui tenir √®xit.

Les eleccions certifiquen tamb√© l’obertura d’una nova etapa a l’entitat, amb nous lideratges en un moment de desorientaci√≥ estrat√®gica del moviment independentista. Des de l’ANC consideren que en els propers mesos es far√† evident el frac√†s de la via del di√†leg impulsada per ERC i avalada, almenys formalment, per Junts. L’esc√†ndol d’espionatge massiu -l’ANC ha presentat querella aquesta setmana- ha posat encara m√©s en dubte les possibilitats d’√®xit d’aquesta opci√≥ i, a dia d’avui, la confian√ßa entre el govern espanyol i els republicans √©s “m√≠nima”. Al frac√†s del di√†leg previst per l’ANC s’hi suma el diagn√≤stic que el pa√≠s avan√ßa cap a un “escenari de confrontaci√≥”, amb eleccions municipals importants el 2023 i tamb√© eleccions espanyoles, que poden afavorir un govern de PP i Vox.

En aquest context, l’ANC es referma en el discurs que mant√© des de 2017, assumint el risc de no recuperar la capacitat d’incid√®ncia exhibida en l’etapa pr√®via a l’1-O i marcada per les grans mobilitzacions que va liderar. Tal com es detalla en el nou full de ruta, el paper de la societat civil √©s “clau” per “for√ßar les institucions a donar una resposta a la voluntat del poble i les seves necessitats”. Les l√≠nies estrat√®giques de l’ANC passen, doncs, per consolidar el moviment popular independentista en l’actual moment de manca de rumb i debilitat pels efectes de la pand√®mia, incrementar la pressi√≥ sobre partits i institucions, i potenciar el front internacional. Aix√≤ darrer en col¬∑laboraci√≥ amb el Consell per la Rep√ļblica que lidera Carles Puigdemont.

La llista cívica pren força

El nou secretariat redoblar√† la pressi√≥ als partits per denunciar que no s’estan fent passos cap a la independ√®ncia. Les avaluacions fetes al Govern van en aquest sentit. “Els partits no han estat a l’altura de la confian√ßa de la majoria del poble catal√† i han malbaratat la fita hist√≤rica del 52%”, diu el full de ruta. Un dels punts clau que haur√† de concretar el nou secretariat nacional -i la nova presid√®ncia, quan s’esculli- √©s la “llista c√≠vica”, establerta en el document estrat√®gic. Per a les eleccions al Parlament falten dos anys, si es compleixen els terminis, i per tant el full de ruta encara podria variar.

Aquesta possible llista, exemple del distanciament actual entre l’ANC i els partits independentistes, ha reobert el debat sobre les possibilitats d’un quart espai alternatiu a ERC, Junts i la CUP. Hi ha diversos factors que fan pensar que, a dia d’avui, les possibilitats d’√®xit d’aquesta quarta llista s√≥n limitades i experi√®ncies recents -com Prim√†ries o el Front Republic√†- no han funcionat i han fet perdre vots a l’independentisme. A les eleccions al Congr√©s, l’ANC planteja defensar una candidatura “√ļnica” -inviable a dia d’avui- o, si no, demanar als independentistes que votin en blanc.

Refor√ßar lligams amb el Consell per la Rep√ļblica

En la nova etapa de l’ANC es vol potenciar el front internacional i refor√ßar els lligams amb el Consell per la Rep√ļblica. Pesarrodona √©s vicepresident de l’Assemblea de Representants i Feliu n’era membre electa pels associats abans de deixar el c√†rrec per centrar-se en l’ANC. Aquesta coordinaci√≥ estreta no est√† exempta de riscos: pot allunyar l’ANC de la transversalitat que se li reclama i que el Consell acabi suplantant-la en la tasca de promoci√≥ exterior del proc√©s i fins i tot en q√ľestions de pol√≠tica interna, ja que promou una consulta sobre els Jocs d’Hivern o s’ha posicionat sobre el debat de la immersi√≥. Veus de l’entitat ja desconfiaven, fa uns mesos, dels Consells Locals que l’organisme de Waterloo ha implementat arreu del territori per fer una tasca que tamb√© fan les territorials tant de l’ANC com d’√ímnium.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-5-2022)

30 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: