JORDI SÁNCHEZ ES PREGUNTA QUÈ CANVIARIA ERC EN UNES NOVES ELECCIONS

Jordi Sànchez, diputat de JxCat al congrés espanyol, no creu que un avançament electoral sigui una resposta adient a una possible condemna del Tribunal Suprem espanyol, i ha demanat de no fer ‘política de partit’ amb aquesta qüestió. ‘Demano que no s’utilitzi la resposta a la sentència per a fer política de partit. Barrejar anticipadament la resposta a la sentència amb eleccions són ganes de fer-nos passar bou per bèstia grossa’, ha dit en una entrevista a Europa Press.

Segons Sànchez, els qui volen o els qui insinuen que calen eleccions avançades han de concretar ‘què farien l’endemà de les eleccions que no puguin fer ara’, i argumenta que no entén per què una resposta a la fallada demana unes eleccions si ara ja hi ha una majoria parlamentària, pel cap baix de vuitanta escons, contrària a una sentència condemnatòria. Si no ho aclareixen –afegeix– pot evidenciar que actuen ‘empesos pels vents electorals favorables i amb l’expectativa d’ocupar més poder, especialment la presidència de la Generalitat’. I hi insisteix: ‘Un avançament electoral quan no s’ha arribat a la meitat de la legislatura ha de ser justificat per una mica més que per les legítimes ànsies d’arribar com més aviat millor a la presidència de la Generalitat.’

Segons la seva opinió, les diferències actuals entre JxCat i ERC són ‘danys col·laterals per l’absència d’unitat‘, al·legant que la rivalitat electoral en temps de tensió política i de reiterades convocatòries electorals obliga a marcar diferències constantment, i que això contamina qualsevol espai de relació. Tot i aquestes tensions, diu que la relació personal dels presoners polítics és bona.

Sànchez també reflexiona sobre les causes que actualment no hi hagi unitat: ‘Si no hi ha unitat independentista, és per incompetència dels dirigents o bé perquè a algú ja li va bé que no n’hi hagi; i, sense descartar la primera [causa], crec que la clau està en la segona.’

Segons ell, des del moment en què alguns es decanten per reforçar el partit i confrontar-se per la competència del mateix espai sobiranista, es fa difícil de definir la unitat estratègica, més enllà d’acords concrets: ‘És poc raonable que dues grans marques que pugnen per un mateix mercat tinguin una unitat estratègica. No veig, per posar un exemple, Coca-Cola i Pepsi Cola actuant sota una unitat estratègica. La competència electoral entre independentistes ho contamina tot i pot convertir-se en la causa de grans ineficiències i ineficàcies del sobiranisme’, adverteix.

Sànchez diu que veu futur a l’actual legislatura sempre que el vice-president Pere Aragonès faci servir les seves ‘habilitats negociadores’ per aprovar el pressupost del 2020, i constata que els comuns i la CUP s’han obert a parlar dels comptes. ‘Si ERC es veu liderant un govern de concentració amb comuns, CUP i JxCat, com Aragonès i Joan Tardà proposen, el vice-president tindrà capacitat d’acordar amb ells el pressupost en nom d’ERC i JxCat’, aventura.

Qui ocupa la centralitat política

Malgrat tot, admet que l’incomoda la ‘incapacitat’ que JxCat i ERC han tingut per a pactar abans i després de l’últim cicle electoral. Això, creu, els ha fet perdre l’Ajuntament de Barcelona i l’hegemonia en més consistoris i a la Diputació de Barcelona, fet que els ha duts a teixir pactes amb els socialistes.

‘El que m’incomoda no són els pactes que s’han fet, sinó els que s’han deixat de fer’, diu. Per ell, en política no has d’evitar pactes però sí prioritzar-los amb els qui tens més proximitat; en aquest cas, els comuns i la CUP.

Sobre si ERC ocupant la centralitat política que s’atribuïa a l’espai de JxCat, Sànchez demana de no confondre la centralitat amb guanyar eleccions. Diu que és important guanyar eleccions però que no és determinant si no es poden construir majories sòlides per a governar. La centralitat –diu– és útil si et porta a governar les institucions: ‘Ciutadans va guanyar les eleccions del 21 de desembre i ningú no va creure que havia guanyat centralitat. En el cas d’ERC, els bons resultats electorals no li han permès de governar a Barcelona’. ‘Encara que incomodi a alguns, cal preguntar-se què s’havia d’haver fet diferent per guanyar efectivament centralitat’, ha reblat.
Informa:VILAWEB.CAT (21-8-2019)
N.de la R.

Unes reflexions prou interessants de Jordi Sánchez.Jo, com ell, també em pregunto què canviaria el país amb unes noves eleccions i amb el triomf d’ERC.D’entrada aneu a saber si l’independentisme tindria majoria absoluta com ara. I en el cas gairebé impossible d’una majoria d’ERC, què canviaria l’endemà?, continuaria el diàleg amb qui no vol dialogar?, s’intentaria eixamplar la base per un no-res? Ara que ERC sembla que fa bona cara als Comuns potser que ho aprofiti per aprovar els pressupostos de la Generalitat d’una vegada per totes,oi? M’imagino que alguna responsabilitat hi deu tenir amb els números, especialment Aragonès.No són capaços per la seva incapacitat d’aprovar els pressupostos ara i volen noves eleccions?, la novena en deu anys? Un cop més els interessos de partit, les cadires,s’imposen a l’interès general del país.El mal que fa la nova política d’ERC és terrible i prou que ho pagarem car

379 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: