JORDI SÁNCHEZ INTENTA CAPEJAR EL TEMPORAL DESPRÉS DE NEGAR QUE L’1-O NO ERA PER FER LA INDEPENDÈNCIA

( XAVIER PUIG )
Els grups de Whatsapp de Junts per Catalunya treuen fum des de dimarts passat. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, deia en un article al diari Ara que creia que l’1-O “va ser concebut més per forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per assolir un referèndum acordat que per proclamar efectivament la independència”. Aquestes declaracions, que topen de front amb el relat del seu partit, han aixecat polseguera. El fet se suma a la percepció de certs quadres de Junts -alguns força rellevants- que el seu paper en la negociació amb ERC no va ser encertat.

Tot plegat, posa Jordi Sànchez en qüestió tot i que, per ara, encara comptaria amb l’assegurança de vida que suposa tenir el suport de Waterloo, malgrat les discrepàncies tàctiques. A finals de setmana, entre les bases circulava un document per firmar demanant la dimissió de Sànchez del qual ningú no en va reclamar l’autoria. Tot i que aquest moviment es mira amb desconfiança des de diferents capes de la formació, el cert és que, per altres vies, no són poques les veus que han demanat, des del territori, que les paraules del secretari general tinguin conseqüències.

Enmig del temporal, aquest dilluns, de forma excepcional, Jordi Sànchez compareixia davant els mitjans després de la reunió de l’executiva del partit, funció que normalment correspon a Elsa Artadi. La roda de premsa servia perquè el secretari general de Junts negués la major. “Enlloc he dit que l’1-O no era per fer la independència”, declarava davant la insistència dels periodistes. Preguntat, però, si era per cercar una independència negociada o unilateral, ha tirat pilotes fora: “com ho havíem de fer? No ho sé. Però l’objectiu era la independència”.

Sànchez ha iniciat la roda de premsa fent cas de la premissa que diu que la millor defensa és un bon atac. Així, ha volgut constatar que l’1-O “és un patrimoni irrenunciable” que ell no posaria en risc i ha acusat als qui el critiquen: “que ningú vulgui obrir polèmiques sobre el valor que jo dono a l’1-O”. Al seu entendre, “aquestes polèmiques només tenen una conseqüència, erosionar el projecte de JxCat”. Després d’assegurar que JxCat tancava files amb el projecte de la independència, ha remarcat que “qui cregui que Jordi Sànchez va contribuir modestament a l’1-O renunciant a la independència, o és molt ignorant o té molta mala fe”. Amb to magnànim, reblava que “la ignorància es perdona i la mala fe s’ha de superar”, en clara voluntat de no aprofundir en la polèmica interna.

El secretari general de Junts deia durant la compareixença que Junts no havia rebut cap petició de dimissió dirigida a ell, que només s’havien rebut poc més de quinze cartes al partit, de parers diversos, i que la carta no havia provocat una fuga de militants. “Hem tingut tres baixes i nou altes”, apuntava. Sànchez afegia que tampoc li havia arribat cap petició de rectificació des de l’executiva, i remarcava que “queda clar que la militància de JxCat no vol sorolls”.
Informa:ELTEMPS.CAT (14-6-2021)

205 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: