JORDI TURULL, PRIMER PRES POLÍTIC QUE PORTARÀ A ESTRASBURG LA SENTÈNCIA DE MARCHENA

Jordi Turull serà el primer pres polític que presentarà recurs per vulneració de drets fonamentals al Tribunal Europeu dels Drets Humans contra la condemna per sedició i malversació que li va imposar el Suprem. D’aquesta manera el recursos dels presos no arribaran en bloc a Estrasburg, sinó esglaonadament, a mesura que vagin tenint la resposta del Tribunal Constitucional als recursos d’emparar. Així ho ha explicat Turull mateix en una compareixença que ha fet conjuntament amb el seu advocat, Jordi Pina, que ha anunciat que no deixaran passar pas els quatre mesos de termini de què disposen per a anar al TEDH. “El camí a Estrasburg serà llarg i el viurem des de la presó, però valdrà la pena, no només per a nosaltres sinó també per a futures generacions. Estem molt esperançats, anirem a totes i estem segurs que els guanyarem!”, ha dit Turull.

Dos magistrats del TC fan una dura crítica a la condemna per sedició dels presos polítics

Tant ell com Pina han posat en valor el potencial que té el recurs, tenint en compte sobretot els vots particulars de dos magistrats del TC que discrepen de la sentència que avala la condemna del Suprem. Perquè són dues veus discrepants, molt contundents, de dins mateix del tribunal. “Amb els dos vots particulars s’esberla la mentida que Espanya és un estat de dret solvent i una democràcia plena i que hi havia totes les garanties plenes en el judici. Ja no és només Amnistia Internacional o el grup de detencions arbitràries de l’ONU, o Alemanya o Bèlgica, sinó que és dins de TC que es qüestiona que Espanya respecti els drets fonamentals. Fins ara hi havia hagut unitat granítica sobre el procés. Ara al TC se li ha fet impossible mantenir la unanimitat”.

Pina ho ha reblat: “El vot particular ens dona ales a totes les defenses per a tenir èxit a Europa”. L’advocat ha explicat que han incorporat un equip “que s’ha ofert voluntàriament a col·laborar i que no són pas independentistes” per a preparar el recurs a Estrasburg, per la complexitat que té. Ha afirmat, això no obstant, que la coordinació entre els advocats dels altres presos, pendents de resposta encara del TC, es manté, i que segueix la línia de col·laboració mantinguda fins ara. Per això, han tingut unes primeres reunions de contactes i pròximament en tindran més per a parlar de la manera com presentar aquests recursos, per l’accent que cada pres pot posar en cadascun dels drets que se li han violat en tot aquest procediment judicial.

Turull ha volgut afegir un suggeriment i una pregunta. El suggeriment: “Demano a ficals, magistrats i jutges en les causes sobre l’1-O que es llegeixin aquests dos vots particulars [de magistrats del TC] i decideixen si volen ser còmplices d’una cúpula judicial que vol posar la unitat d’Espanya per damunt dels drets fonamentals, trinxant-los. La història els jutjarà. No hi ha estat de dret si no hi ha un respecte escrupolós pels drets i llibertats fonamentals.”

I la pregunta: “Per al govern de Sánchez: en quin posicionament dels dos dins del TC es situa? És indignant que aquests dies a Madrid els socialistes i Podem parlin de fer un cordó sanitari a Vox quan diuen dos magistrats que el Suprem s’ha valgut de la teoria de blocs de Vox fent d’acusació per a condemnar-nos”.
Informa:VILAWEB.CAT (30-4-2021)

246 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: