JORNADA DE REFLEXIÓ A BCN: JOC DE LLADRES I SERENOS

( QUICO SALLÉS )
Carrussel invertit. És a dir, si fins ara la Brigada Mòbil dels Mossos tenia aquesta tècnica basada en empaitar manifestants amb furgonetes per dispersar-los, avui s’ha girat la truita. Les unitats anitavalots de Mossos i del Cos Nacional de Policia han donat més voltes que un ventilador pel centre de la ciutat amb un neguitós joc del gat i la rata entre manifestants i policia per controlar la protesta convocada pel CDR.

Centenars d’agents d’un i altra cos i de desenes de vehicles formaven part d’un dispositiu enorme i vistós davant el temor que es repetís la batalla d’Urquinaona del passat 18 d’octubre. De fet, el lema de la manifestació era “Urquinaona, ho tornarem a fer”. Una pancarta a la que s’han afegit centenars de manifestants que tenien, en principi, l’objectiu de concentrar-se a Urquinaona. La policia ho ha impedit tallant els accessos amb cordons “impermeables” de dues i fins a tres línies.

La capçalera que començava a caminar passades les set del vespre ha estat aturada a Ronda Sant Pere i posteriorment a Fontanella. La BRIMO fins i tot ha barrat el pas als veïns, compradors i premsa. La capçalera ha pres les mides a la policia i ha començat a canviar el recorregut. Així ha enfilat per Passeig de Gràcia amb Gran Via i s’han dirigit sentit Besós. I aquí s’ha encetat la persecució pròpia de lladres i serenos que, en algun punt, ha arribat al ridícul, com l’ús de 100 antiavalots armats fins les dents al carrer Bruc amb Ausiàs March per tornar a lloc un contenidor.

Corredisses i furgonetes policials fent més quilòmetres que un auto de xocs i provocant col·lapses en vies cèntriques com Roger de Llúria o Ronda Sant Pere. En arribar al carrer Ali Bei algun cop de porra i batussa, corredisses de manifestants i persecucions gairebé de cos a cos entre uniformats i manifestants. Els turistes i veïns mostraven la seva sorpresa pel desplegament policial que els obligava a fer una volta important per arribar a casa o anar al supermercat.

L’objectiu de la policia era evitar, al preu que fos, que la manifestació arribés a Urquinaona. En aquest sentit, el desplegament policial del CNP a Via Laietana semblava la zona verda d’Irak, protegidíssima per més de 50 furgonetes de la UIP i tres cordons policials. Entre les anècdotes, el temor d’una dotació de la UIP en veure un “grupet amb banderes i cascos” que s’acostaven prop de la línia i que han deixat estar en assabentar-se que eren sanitaris. I la incorporació entre els uniformats dels vigilants dels contenidors. Una parella de “Barcelona pel Medi ambient” uniformats i amb ràdio que anaven indicant i assenyalant les agressions que pateixen els contenidors o els llocs on la gent del centre ara hi diposita les escombraries. Avui, molta, molta policia i molt passeig.

338 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: