JOSEP COSTA VINCULA LA CONCESSIÓ DELS INDULTS A LA PRESSIÓ INTERNACIONAL DELS PRESOS

L’ex-vice-president del govern i membre de la defensa dels exiliats, Josep Costa, ha publicat un enfilat de piulets, en el qual ofereix una altra visió sobre la concessió dels indults, que la vincula a la pressió internacional. Es pregunta si el president espanyol, Pedro Sánchez, ja sabia que el Consell d’Europa demanaria l’alliberament dels presos. “Els indults no serien cap acte de magnanimitat, com ho ha venut, sinó la cessió a una creixent pressió internacional”, argumenta.

Així mateix, Costa recorda que el president espanyol va anunciar els indults el 25 de maig, durant una visita a Brussel·les, tot i que encara no tenia l’informe del Tribunal Suprem espanyol sobre la mesura. “Aquest anunci probablement va precipitar la publicació de l’informe de Marchena […] és possible que el govern volgués condicionar el Suprem, però clarament se li va girar en contra”, continua.

Per una altra banda, recorda que el Consell d’Europa feia un any i mig que cuinava l’informe sobre els presos, però no va ser fins el 17 de maig, després del fracàs de l’última maniobra per a evitar-ne la publicació, que van posar data a la sortida, el 3 de juny. “Aleshores el govern espanyol arriba a la conclusió que no pot aguantar més pressió internacional per alliberar els presos polítics i decideix avançar-se a l’aprovació de l’informe”, afegeix.

Finalment, Costa conclou que tan sols en aquest context, el de crear un discurs favorable al govern espanyol, es pot entendre el comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol de tergiversar el contingut de l’informe. “Probablement el missatge que volen donar és que avala la decisió de concedir els indults”, conclou, tot dient que el PSOE, entre la necessitat del suport parlamentari i la pressió internacional, vol “aparèixer com el vencedor magnànim, quan el cert és que ha perdut una batalla decisiva a l’exterior”.

Informa:VILAWEB.CAT (5-6-2021)

305 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: