JOSEP RULL: ” ELS FORTS DIALOGUEN I ELS D√ąBILS IMPOSEN “

L’exconseller de Territori Josep Rull ha comparegut aquest dimarts a la comissi√≥ del 155 amb el convenciment de ser a la pres√≥ per “haver defensat unes idees leg√≠times i democr√†tiques”. Rull ha denunciat que les compareixences de tots els exconsellers suposen una “anormalitat democr√†tica”, per√≤ ha volgut posar en valor l’actitud amb qu√® ha tornat a trepitjar el Parlament: “Amb una actitud constructiva, sense ni odi ni ranc√ļnia”. “Aix√≤ va de democr√†cia”, ha sentenciat.

Cenyint-se al que va suposar l’aplicaci√≥ de l’article 155, el contingut entorn del qual gira la comissi√≥ on ha comparegut, Rull ha denunciat que “no va ser un element a√Įllat”, sin√≥ “l’expressi√≥ m√©s descarnada de la debilitat de l’estat espanyol d’afrontar un plet democr√†tic”. “Els forts pacten, els d√®bils imposen”, ha afegit. I en aquest sentit, l’exconseller ha retret que l’estat espanyol hagi “gira l’esquena” a la ciutadania a l’hora de resoldre el conflicte pol√≠tic.

De fet, per Rull, el govern espanyol va aprofitar la suspensi√≥ de l’autonomia per rec√≥rrer normatives com la llei del canvi clim√†tic. “Ens emmanillaven perqu√® no pogu√©ssim defensar un dels elements m√©s potents de l’agenda modernitzadora del nostre pa√≠s”, ha afirmat. A m√©s, tamb√© ha criticat el decret impulsat pel govern espanyol per facilitar el trasllat de seus empresarials fora de Catalunya. “No √©s fruit de l’atzar c√≤smic, √©s conseq√ľ√®ncia directa del discurs del rei i de l’ a por ellos en versi√≥ normativa”, ha defensat.

Segons l’exconseller, per√≤, aquest decret va ser neutralitzat per la “pot√®ncia del teixit productiu catal√†”. “Era un decret per confrontar territoris del mateix estat espanyol i per fomentar la por”, ha assegurat. Per tot plegat, Rull s’ha refermat en la tesi que el 155 no va ser un element “a√Įllat, puntual o quir√ļrgic, sin√≥ que l’actuaci√≥ de l’Estat continua vigent en aquests moments”.

Per aix√≤, Rull ha defensat la via del di√†leg per resoldre el conflicte catal√† i ho ha fet, especialment, quan s’ha dirigit al representant dels comuns, el diputat Lucas Ferro. L’exconseller ha recordat que “amb q√ľestions estrat√®giques”, van ser “capa√ßos d’asseure’s i desbloquejar” diverses q√ľestions amb el grup de Catalunya S√≠ Que es Pot. “Sempre que hi hagi di√†leg, nosaltres hi serem”, ha afirmat.

Separaci√≥ de poders “volatitilitzada”

D’altra banda, Rull tamb√© ha incidit en la judicialitzaci√≥ del conflicte catal√† i ha posat el focus en el tractament que han rebut els diferents membres del govern de Carles Puigdemont en funci√≥ de la seva activitat pol√≠tica. Aix√≠, ha afirmat que els consellers que van deixar la pol√≠tica en el seu moment, “no han tingut penes de pres√≥”. Un fet que demostra, segons Rull, que el judici del Proc√©s ha estat una “vergonya” i que la separaci√≥ de poders a l’estat espanyol “ha quedat volatilitzada”.

L’exconseller, a m√©s, ha denunciat que la sent√®ncia del Proc√©s va m√©s enll√† de la condemna dels l√≠ders independentistes, ja que suposa, ha dit, que “d’ara endavant, qualsevol manifestaci√≥ que sigui massa discrepant o massiva, pot acabar sent sedici√≥”. Ara b√©, Rull ha avisat que es mantindran “ferms i serens”, ha censurat l’actuaci√≥ de l’Estat preguntant si “la unitat d’Espanya preval per trepitjar drets i llibertats”, i ha acabat la seva intervenci√≥ amb una frase que ja va pronunciar davant del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena: “No hi ha prou presons i prou barrots per tancar l’anhel democr√†tic d’un poble que vol ser lliure”. “Faig pol√≠tica perqu√® vull que els nostres fills no es facin grans en un pa√≠s que per defensar les seves conviccions, no vagin a la pres√≥”, ha afegit.
Informa:ARA.CAT (28-1-2020)

257 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: