JOVES DELS PAÏSOS CATALANS SIGNEN UN ACORD PER DEFENSAR LA LLENGUA

Quinze entitats juvenils d’arreu dels territoris de parla catalana han signat un acord per defensar la llengua. El pacte, que s’ha presentat aquest dimarts de manera simultània a Barcelona, València, Perpinyà i Ferreries, compta amb el suport d’entitats com la Plataforma per la Llengua, l’Obra Cultural Balear o Acció Cultural pel País Valencià. L’acord inclou un manifest on es constata el context “desigual i únic” que té la llengua a cada territori però se subratlla que la “lluita per la preservació i contra el retrocés és compartida”. A les presentacions s’ha exposat el pacte com un acte “d’unitat i contundència en defensa del català” davant la “pèrdua progressiva de parlants i sobretot en la reducció del seu ús social”.

Les organitzacions signants es comprometen a defensar el català com a llengua d’acollida i cohesió social. Alhora exigeixen que es garanteixi l’ús d’aquesta llengua a les aules, sobretot a les universitats, fent que es respectin les guies docents i no es redueixin les hores lectives en aquest idioma.

A banda fan una denúncia “activa” de les “agressions i vulneracions lingüístiques” i demanen a les institucions públiques que impulsin polítiques de suport i promoció de la llengua.

Finalment, les associacions fan una crida a fer servir el català en tots els àmbits de la vida i a “espolsar els complexos lingüístics i enfortir la consciència col·lectiva”.

La quinzena d’entitats que signen l’acord són les Joventuts d’Esquerra Republicana (Jovent Republicà), la Forja, la Joventut Comunista de Catalunya (JCC), la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Joves d’Esquerra Menorquinista (JEM), Mallorca Lliure, Joves PV, Joves de Mallorca per la Llengua, el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), l’Associació Catalana d’Estudiants de Perpinyà (ACE), Eina – Espai Jove de la Intersindical i Avalot – Joves UGT.

A banda, hi donen suport Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Moviment Franjolí per la Llengua i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua.
Informa:ARA.CAT (10-11-2020)

226 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: