JUNQUERAS, REVALIDAT COM A PRESIDENT D’ERC AMB UN 88,34% DELS VOTS

La militància d’ERC tanca files amb el seu líder Oriol Junqueras, que ha estat revalidat com a president del partit amb un 88,34% dels vots, en l’elecció de la nova executiva celebrada aquest diumenge. Marta Rovira també ha estat revalidada com a secretària general amb unes xifres similars, un 86,74% dels votants li han donat suport.

Més de 9.000 militants republicans estaven cridats a les urnes aquest diumenge per escollir la nova direcció del partit, que vindrà reforçada pel tàndem format per Pere Aragonès i Marta Vilalta, degut a la repressió. Aragonès, que ha rebut un 82,99% dels vots, exercirà de coordinador nacional, mentre que Vilalta que ha obtingut un suport del 84,71% del suport de la militància, serà la nova secretària general adjunta.

La participació ha estat d’un 57,14%, el que representa 5.195 persones. Aquestes dades són notablement més altes que les de l’any 2011 quan va ser del 44,77% i la del 2015, quan hi van participar només un 32,92% dels militants. Aquesta era la primera vegada que es podia votar electrònicament.

Compromís Republicà, la llista encapçalada per Junqueras i Rovira, ha rebut un suport absolut de 90,39% de la militància. L’elecció, que permtia retirar el vot a algun dels integrants de la llista i votar en blanc, ha castigat lleugerament al vicesecretàri general de coordinació interna, Lluís Salvadó, que ha un suport del 71,21%. Salvadó té obert un expedient disciplinari després que es filtrés una conversa telefònica seva en la que feia comentaris masclistes.

Joan Tardà, el més votat del consell nacional

A més de la nova executiva, en la votació també s’han escollit una trentena de membres del consell nacional, 15 homes i 15 dones. Entre els més votats, Joan Tardà –amb 3.460 vots– i Josep Maria Jové –amb 2.374–, i Maite Aymerich –1.435– i Mònica Morros –1.790– han estat les més votades del sector femení. Joan Puig, del corrent crític Primer d’Octubre, ha rebut 825 vots, però no ha sortit escollit.

Junqueras i Rovira revaliden així el lideratge del partit que van assumir van l’any 2011, quan estava en hores molt baixes, després dels mals resultats electorals de les eleccions catalanes de 2010 i les municipals de 2011, clarament marcats pels dos tripartits, i que van acabar provocant la dimissió de la direcció de Joan Puigcercós. Una situació ben diferent de l’actual, quan el partit viu un dels moments més dolços electoralment i va camí de convertir-se en el principal partit de l’independentisme.

La repressió, però, amb ells dos a la presó i a l’exili, ha obligat a crear nous càrrecs i a promocionar altres lideratges, tant dins l’estructura interna del partit com de cara a unes noves eleccions catalanes, davant l’evidència que Junqueras serà inhabilitat un cop surti la sentència. Així, Pere Aragonès i Marta Vilalta seran les dues cares visibles de la nova generació que pren força dins el partit. També s’han escollit 17 càrrecs més.

Després d’aquesta votació, el procés congresual d’ERC seguirà amb un consell nacional les properes setmanes i la fixació d’un congrés nacional al novembre, moment en que s’ha d’aprovar i consolidar el gir estratègic del partit.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-9-2019)

439 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: