JUNTS DEMANA UN PLE PER EXIGIR AL GOVERN UN “PLA PER AL FOMENT ” DEL CATAL√Ä

Junts per Catalunya ha publicat un comunicat en el qual afirma que √©s necessari un ple extraordinari al Parlament per “instar el Govern a oferir un pla d’acci√≥ per al foment de la llengua catalana”. Aquesta sol¬∑licitud, per√≤, no s’ha registrat encara formalment. La decisi√≥ de la formaci√≥ arriba despr√©s de la publicaci√≥ de l’Enquesta de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona de 2020, que posa de manifest que l’√ļs habitual del catal√† entre els joves ha caigut set punts des del 2015 i se situa per sota del 30%. Aquestes xifres “preocupen” al partit que encap√ßala Carles Puigdemont, “atesa la transcend√®ncia que t√© per Catalunya i el conjunt dels seus ciutadans”.

Des de Junts, expressen que “sense naci√≥ no hi ha independ√®ncia i sense llengua catalana, a Catalunya, no hi ha naci√≥”. En aquesta l√≠nia, el partit manifesta que “cal dotar-nos d’un estat propi que permeti acabar amb regulaci√≥ adversa i faciliti la pres√®ncia del catal√† amb institucions que la protegeixin, com a pr√≤pia; tamb√© de l’occit√†, propi de la Vall d’Aran”. Una de les problem√†tiques que assenyalen, justament, √©s que “el catal√† topa amb els condicionaments d’un estat que li √©s advers, que s’afegeixen als greuges ling√ľ√≠stics hist√≤rics, amb els mitjans de comunicaci√≥ d’abast estatal”.

“El foment del catal√† demana el comprom√≠s de tot el Govern”

Junts per Catalunya defensa, davant les dades alarmants sobre l’√ļs habitual del catal√†, que el “foment de la llengua catalana (i de l’occit√† i la llengua de signes catalana) demana el comprom√≠s de tot el govern, amb les seves conselleries, les administracions locals i el conjunt de la societat i tamb√© recursos forts per a les pol√≠tiques transversals que l’apliquen sectorialment”. En aquesta l√≠nia, sostenen que “l’aplicaci√≥ de la pol√≠tica ling√ľ√≠stica va m√©s enll√† del Departament de Cultura i √©s responsabilitat del conjunt del Govern i de totes les administracions”.

Una de les claus que tamb√© apunta el comunicat de Junts √©s que cal “impedir que l’actualitzaci√≥ de Llei de l’audiovisual espanyola no buidi de compet√®ncies el Consell Audiovisual Catal√† i margini la producci√≥ i distribuci√≥ de continguts en catal√†, i aprovar la nova Llei catalana perqu√® apliqui garanties clares per a la llengua pr√≤pia del pa√≠s”.

Altres l√≠nies de treball que valora positivament la formaci√≥ independentista s√≥n “les accions que t√© previstes la Secretaria de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica per fomentar el catal√† entre els joves a les xarxes socials, entre d’altres”, i tamb√© apel¬∑len a “garantir que el sistema educatiu respongui plenament als reptes actuals de l’aprenentatge i l’√ļs de la llengua pr√≤pia del pa√≠s” o que “l’augment del 2% del pressupost de Cultura permeti noves accions i eines”. D’altra banda, posen sobre la taula que s’asseguri el Pacte Nacional per la Llengua “amb el consens i determinaci√≥ de tots els partits, institucions i entitats de la societat civil”, aix√≠ com que la CCMA, “creada per llei perqu√® sigui un instrument per a la promoci√≥ de la llengua i cultura catalanes, actu√Į plenament amb aquesta missi√≥, segons consta en el Pacte de Govern”.

Per debatre aquestes q√ľestions, el partit considera que √©s “necessari” celebrar un Ple extraordinari al Parlament per tal que el Govern dissenyi un pla d’acci√≥ de foment del catal√† i que se’n faci seguiment d’aquest durant aquesta legislatura.
Informa:ELNACIONAL.CAT (27-VIII-2021)

69 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: