JUNTS ES DESVINCULA DE LA NEGOCIACIÓ AMB ELS COMUNS PELS PRESSUPOSTOS I LA DEIXA EN MANS D’ERC

( JOAN SERRA-SARA GONZÁLEZ )
Junts deixa en mans d’ERC la negociació amb els comuns pels pressupostos. Així ho ha decidit la seva direcció aquest diumenge, una aposta que s’ha traduït en què ni el conseller d’Economia, Jaume Giró, ni cap representant del seu departament s’ha presentat a la reunió que en aquests moments està en marxa amb els de Jéssica Albiach malgrat que inicialment així estava previst. Com ha avançat NacióDigital, els comuns demanen als republicans que aprovin els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona a canvi del gest de retirar l’esmena a la totalitat per salvar els de la Generalitat.

“Les noves converses d’ERC amb comuns són més a nivell polític i no tant a nivell pressupostari”, argumenten fonts de la conselleria de Giró, que defensen que des del departament s’han elaborat uns “molt bons pressupostos” per a la reactivació que consideren que són els que s’han negociat fins ara. A la reunió del dijous passat amb els diputats d’En Comú Podem Susanna Segovia i Joan Carles Gallego, que avui són de nou els interlocutors dels comuns, sí que hi va assistir el secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga. De fet, els comuns esperaven al migdia, quan s’estava celebrant l’acte de cloenda de la seva assemblea, seure aquesta tarda tant amb representants de Presidència com de la conselleria d’Economia.

“És una reunió de negociació a tots els efectes”, insisteixen fonts de Presidència, on la plantada de Junts i Economia ha generat malestar. La direcció d’ERC també defensa que el Govern està present a la negociació amb En Comú Podem. La delegació que s’ha reunit amb els comuns està formada per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a més del director de l’Oficina del President, Sergi Sabrià; la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; i el director general de coordinació interdepartamental, Marc Ramentol. Fonts del partit d’Oriol Junqueras lamenten que des de Junts s’intenti entorpir una entesa que permetria la tramitació dels comptes convertint els comuns en socis eventuals i assenyalen des de fa dies que la formació de Carles Puigdemont preferiria que fos el PSC qui facilités la tramitació dels comptes.

A més els republicans consideren que, “en teoria”, els comuns no haurien d’elevar excessivament les exigències per retirar l’esmena a la totalitat si el que busquen és un intercanvi per aprovar els pressupostos de Barcelona. De fet, consideren que hi ha encaix per a reivindicacions de més inversió en la xarxa de trens i la llei de barris verds, així com per fer possible l’aposta pel dentista i el psicòleg públics. En concret, demanen partides de 1.500 milions, 600 milions i 300 milions respectivament per a cadascuna d’aquestes tres carpetes de polítiques socials i d’infraestructures. Dijous ja es va estudiar la viabilitat d’aquestes quantitats.

Per contra, des dels comuns s’argumenta que ERC es va “precipitar” anunciant el vot en contra als comptes de Barcelona i que Maragall tindrà ara dificultats per justificar un eventual canvi de vot, una carta que jugaran a les negociacions per arrencar compromisos al Govern. De fet, entenen que després del cop de porta de la CUP dissabte guanyen en força negociadora, perquè a hores d’ara cap altra formació està en disposició de fer un gest per facilitar la tramitació dels pressupostos. Tot i que el PSC s’ha ofert reiteradament, Pere Aragonès ha rebutjat de ple entrar en negociacions amb Salvador Illa. El mateix president de la Generalitat li va confirmar dimecres al Parlament, en una reunió breu que van mantenir després d’haver iniciat converses formals amb els comuns.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (21-XI-2021)

141 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: