JUNTS SOSPITA QUE ERC NO ELS VOL AL GOVERN : EL FULL DE RUTA I EL CONSELL PER LA REPÚBLICA, ELS OBSTACLES

“Junts sospita que ERC no els vol al Govern”.
La darrera reunió prevista, suspesa
( QUICO SALLÉS )
“S’havia de celebrar una reunió divendres i, a darrera hora, ERC la va suspendre”. Aquesta és la darrera entrebancada de les negociacions entre republicans i junters per formalitzar un Govern. “No és l’única vegada”, alerten fonts de la direcció de Junts i, com a mostra, avisen que la darrera reunió “només va durar una hora”. “Sospitem que ERC no ens vol al Govern, però tampoc regalarem els nostres 32 vots per investir Pere Aragonès sense cap acord o a canvi de res”, insisteixen les mateixes fonts. La negativa dels negociadors de Junts a pactar conselleries abans que un full de ruta i, de nou, l’embolic amb el consell de la República tornen a entortolligar les negociacions.

Junts es mostra “perplexa” per la dilació de les reunions amb ERC. En canvi, els republicans apunten que l’endarreriment és a causa dels junters. De fet, Junts assegura que van traslladar als republicans “un calendari i un cronograma de reunions” del que destaquen “no ha tingut resposta”. “La nostra disposició, i ho hem deixat clar i per escrit, és reunir-nos, de dia, tarda i nit, però no ens hem sortim, sempre que no vulguin les reunions”, remarquen les mateixes fonts. Tampoc ha tingut èxit, segons les mateixes fonts, les peticions de “celebrar reunions a tres bandes, és a dir, amb la CUP”.

Precisament, és en aquest punt que Junts planteja un escenari arran dels números del 14F. “Si sumen els vots de la CUP i de Junts que apostàvem per la confrontació institucional superen els d’ERC que estaven per la taula del diàleg, però com que ERC queda primera, s’accepta la seva proposta”, assenyalen les mateix fonts. “Per això, la CUP entén aquesta situació i l’acorda amb ERC al marge de Junts, però Junts també ho acceptem, ara bé, amb una condició”, avisen.

Aquesta “condició” de Junts ha fet ballar el cap als negociadors d’una banda i d’una altra. Segons la direcció de la negociació dels junters, la condició passava per “acceptar aquests dos anys de taula de negociació per anar preparant una resposta al fracàs que pot comportar aquesta taula”. “És a dir, començar a pensar què fer quan falli la Mesa i quin millor espai per fer-ho que una direcció col·legiada al marge de les institucions autonòmiques, el Consell per la República”, argüeixen. Per això, “lamenten la caricaturització de l’entitat que alguns companys independentistes han fet els darrers mesos”. “És un instrument al marge del control de l’Estat i, a més, s’ha compromès a reformular la seva direcció”, subratllen.

És en aquest punt, que “no entenen que si bé en un primer moment ERC semblava que admetia aquesta idea, amb la proposta de canvi que va fer el mateix Consell, aquesta setmana diuen que no”. “Al·leguen que és una tutel·la del Palau, i res més lluny d’això, més aviat sembla que Pere Aragonès si que està tutel·lat per l’aparatixt del partit”, comenten negociadors de Junts. “Potser Aragonès i altre negociadors, que arribarien més fàcilment a un acord, són presoners dels seus companys de files que també negocien per forçar que primer parlem de cadires abans que d’agenda i contingut, cosa que nosaltres ens hi neguem en rodó“, sentencien des de Junts.

En tot cas, Junts manté la intenció d’entrar a Govern amb un programa definit i clar, sobretot per evitar que passi com la sentència del Procés. “Tenim dos anys de coll per saber què hem de fer quan el diàleg amb la Moncloa, on nosaltres hi volem participar, fracassi, que no passi com l’octubre del 2019 que els partits i entitats encara estan pensant què havien de fer per protestar contra una condemna ignominiosa”, retreuen des de Junts. En aquest context, relativitzen l’acord amb la CUP que “veuen bé la part nacional, però potser molt agosarada en polítiques d’esquerres que poden ser molt difícils d’aplicar per una qüestió de manca de recursos”.

“Entenem els que veuen riscos de no entrar a Govern i investir; els entenem, però tampoc regalarem 32 vots per fer res“, alerten des de la direcció de Junts al seu sector més neguitejat per aquesta opció. “Aragonès haurà de patir si només pot comptar amb Comuns i la CUP, sense que el PSC tingui cap incentiu per fer-li costat; a més, no creiem que la conjunció de CUP i Comuns sigui gaire factible”, concreten. “La sensació, ara per ara, és que és ERC els que no volen que entrem a Govern i deixar-los que governin sols, però els nostres 32 diputats no són un atrezzo i hi ha possibilitat de fer un Govern del 52%“, conclouen les mateixes fonts. “Es pot pactar bé i de manera clara, però també detectem que ERC té por d’entrar al debat de qui gestionarà Salut, Exteriors o Economia”, detallen els junters. “A l’espera de les reunions, la intenció de Junts és negociar i fer Govern”, conclouen.
Informa:ELMON.CAT (11-4-2021)

258 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: