JUSTA LA FUSTA! EL PSOE NO VOL LA RECIPROCITAT ENTRE TV3, ÀPUNT I IB3

El senador de Comprom√≠s, Carles Mulet, ha reclamat que es garanteixin les solucions t√®cniques i legals necess√†ries perqu√® les comunitats que vulguin activar processos de reciprocitat o emetre en els seus territoris canals d’altres autonomies amb vincles hist√≤rics o ling√ľ√≠stics puguin fer-ho. Mulet insisteix al Govern espanyol en mesures per a fer-ho possible, i denuncia que aquest, en reiterades respostes parlament√†ries, sempre ha dit que no contempla dotar de m√©s m√ļltiplex per a fer-ho possible, per√≤ que no posa cap impediment perqu√® puguin emetre televisions auton√≤miques ve√Įnes dins del sistema disponible. ¬ęL’administraci√≥ central ha deixat ben clar que la competent √©s la valenciana¬Ľ, ha remarcat.

¬ęMadrid, per tant, no posa obstacles al fet que l’administraci√≥ auton√≤mica fa√ßa realitat la reciprocitat de mitjans, una cosa ben regulada i factible, de manera que qui t√© les compet√®ncies √©s la responsable de donar una resposta a aquesta petici√≥ cultural hist√≤rica¬Ľ, ha assenyalat el portaveu al Senat.

Mulet ha recordat que les compet√®ncies per a desenvolupar aquestes pol√≠tiques recauen directament en Presid√®ncia de la Generalitat Valenciana. ¬ęDem√† mateix es podria signar un acord per a fer possible les emissions de les televisiones p√ļbliques de les Balears, Arag√≥ i Catalunya al Pa√≠s Valenci√† i perqu√® √Ä Punt es poguera veure en aquestes CCAA; o b√© rescatant els canals valencians cedits a cadenes privades de nul¬∑la qualitat, o b√© comprimint el senyal dels canals existents en el m√ļltiplex, com han optat les Balears¬Ľ.

Per al representant de la coalici√≥ valencianista, ¬ęara toca centrar-nos en l’espai radioel√®ctric i els m√ļltiplex. Per a aix√≤ tan sols √©s necess√†ria la voluntat pol√≠tica perqu√® t√®cnicament √©s possible¬Ľ i ha demanat ¬ęmenys demag√≤gia amb que els continguts estan tots accessibles en l’hiperespai i m√©s coher√®ncia amb els tractats que signa el pa√≠s, perqu√® les lleng√ľes amb menys parlants corren el risc de desapar√®ixer de l’oferta de les diferents plataformes i suports de manera irremeiable, fins que acaben extingint-se¬Ľ.

Per a Mulet, ¬ęcada dia que passa mentre es fa negoci amb l’espectre, augmenten les limitacions t√®cniques per a planificar m√ļltiplex addicionals i fer possible l’arribada de televisions de comunitats aut√≤nomes pr√≤ximes i amb vincles culturals¬Ľ, a les quals no es va poder donar resposta en tots els casos amb l’actual regulaci√≥ de la TDT.

Des de la coalici√≥ lamenten la poca ambici√≥ del Govern en la digitalitzaci√≥ dels mitjans i les prefer√®ncies del Govern central, que escolta m√©s les empreses de telecomunicacions i els seus comptes, que als drets dels ciutadans a la informaci√≥ i a la qualitat. ¬ęEl Govern ha de donar suport de forma decidida la creaci√≥ audiovisual en les diferents lleng√ľes de l’Estat, projectes i continguts comuns i Presid√®ncia donar ordres perqu√® es puguin veure aquests canals en l’oferta televisiva¬Ľ, ha afegit.

Mulet ha reiterat una vegada m√©s, que si no es veu TV3, IB3 o Arag√≥ TV al Pa√≠s Valenci√†, √©s perqu√® qui t√© les compet√®ncies no vol, √©s a dir, el PSOE. ¬ęT√©cnicamente √©s molt f√†cil, econ√≤micament insignificant i legal al 100%. Madrid ens obri una porta, que no √©s la ideal, per√≤ que s√≠ soluciona de moment l’apagada. Costa entendre que el departament auton√≤mic amb compet√®ncies per a poder fer-lo efectiu, en m√©s cinc anys no haja presentat cap avan√ß. Des del PSOE no es vol fer possible aquesta reciprocitat per a continuar mantenint el seu privilegiat ‘xiringuito’ medi√†tic alimentat amb diners p√ļblics. Sembla que no els agrada que es vegen noves televisions, que no poden subvencionar amb diner p√ļblic valenci√† i no els faran propaganda. No els interessa¬Ľ.

Des de Comprom√≠s s’ha reiterat que resulta incre√Įble que es puguen veure desenes de canals de tota mena, emetent en castell√† i les cadenes p√ļbliques, que emeten en catal√† tota o part de la seua programaci√≥, encara que sigui testimonial en el cas aragon√®s, no es pugui veure en el territori valenci√†. ¬ęNo solament ens preocupa per la normalitzaci√≥ de la nostra llengua, tamb√© perqu√® creiem que, si en les comunitats ve√Įnes que comparteixen llengua amb nosaltres, acostumar-se a veure a √Ä Punt seria una carta de promoci√≥ del nostre territori brutal, de la qual es veuria beneficiat un dels nostres motors econ√≤mics com √©s el turisme¬Ľ, conclou.
Informa:DBALEARS.CAT (18-VIII-2021)
N.de la R.
No √©s que jo sigui un ent√®s en gran cosa per√≤ porto dient des de fa m√©s de 20 anys-si, 20 anys- que no hi ha res a fer.Amb el PP ni parlar-ne, tot i que s’havien signat alguns acords.I el PSOE sembla m√©s progre, per√≤ per sota m√† la repressi√≥ √©s m√©s a la francesa.El PSOE no vol que √Ä Punt s’hi emboliqui per dos motius: el primer √©s que tem perdre audi√®ncia amb la pres√®ncia sobretot de TV3 en el seu territori i, en segon lloc, t√© por que TV3 pugui “contaminar” l’independentisme al Pa√≠s Valenci√†.√Čs aix√≠ de f√†cil i senzill.No perdem m√©s temps.Per tant, cal fer una plataforma digital amb les televisions en llengua catalana abans que no sigui massa tard.I amics de la FOLC i companyia perdoneu-me: per√≤ sou uns ingenus.

119 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: