JxCAT DESEMBARCA A MADRID: ” SI GUANYEM, TAMBÉ GUANYA ESPANYA “

Carles Puigdemont estĂ  convençut que la lluita de la candidatura de JxCAT-Lliures per Europa per defensar el dret a l’autodeterminaciĂł de Catalunya el 26-M ĂŠs una proposta que carregada de beneficis. No nomĂŠs pels seus sinĂł tambĂŠ per aquells que hi estan tant en contra que estarien disposats a moure cel i terra i tot els fils possibles per liquidar-lo i deixar-lo fora de joc. AixĂ­ ho ha demostrat aquest dissabte el president a l’exili en un acte electoral dins de l’agenda internacional que amb els consellers a l’exili segueix per diverses capitals europees des d’aquesta setmana. Puigdemont, Toni ComĂ­n, Clara PonsatĂ­ i LluĂ­s Puig han protagonitzat l’acte d’aquest dissabte al Thon Hotel EU, ubicat a la Rue de la Loi de Brussel¡les. Des d’allĂ , Puigdemont ha defensat que si la proposta de JxCAT per Europa guanya, tambĂŠ hi guanya Espanya. Vindria a ser un ‘win-win’.

I axĂ­, Puigdemont ha aconseguit reconvertir en una proposta en positiu els retrets a una Europa que en primera instĂ ncia es va girar d’esquena a la demanda d’una denĂşncia per la violència policial de l’Estat durant l’1-O. De fet, el mateix referèndum li serveix al president a l’exili per dir que precisament ĂŠs això el que li fa falta a la UE. “A Europa, li cal l’actitud dels catalans de l’1-O, l’esperit inconformista, la tenacitat i la persistència per salvar la democrĂ cia”, ha defensat Puigdemont, tot afegint que els catalans sĂłn “l’antĂ­dot contra la regressiĂł democrĂ tica”. AixĂ­ doncs, mĂŠs que crĂ­tiques a Europa, una proposta de canvi i millora, evitant caure al sac dels euroescèptics que, òbviament, comportaria companyies polĂ­tiques poc desitjades.

Carles Puigdemont a Brussel¡lesCarles Puigdemont a Brussel¡les (JxCAT)

I si per Europa els catalans determinats de l’1-O són l’antídot per Espanya també. “La nostra victòria no és la derrota d’Espanya”, ha afirmat Puigdemont. El que una victòria de JxCAT a Europa pot implicar és, en canvi, “la derrota d’un Estat espanyol que s’allunya dels estàndards democràtics”. El cap de files de JxCAT per Europa ho té clar i ho defensa amb convicció: “Si guanyem nosaltres, Espanya hi guanya. Si hi ha alguna cosa que posa en qüestió el règim del 78 som nosaltres”. En línia amb les intervencions dels darrers dies, Puigdemont ha insistit que el projecte de JxCAT incideix en la necessitat de defensar la democràcia perquè el 26-M “ens la juguem” com també s’hi juguen “les llibertats europees”. El president ha recordat que no han vingut a l’exili “per defensar l’hegemonia d’un color polític”, sinó per entrar al Parlament Europeu i “dir que som els de l’1-O, que hem guanyat a Catalunya i que escoltin la nostra veu”.

ComĂ­n, combatiu

En la mateixa línia, en el mateix acte, Toni Comín ha explicat que a Europa hi han anat “per confrontar un Estat que havia decidit abandonar les regles de l’Estat de dret i de la democràcia i comportar-se com un Estat autoritari”. Així doncs, ha afegit, “el combat que estem fent nosaltres, és el combat per la democràcia”. A Europa, ha afegit, es proposen “culminar una lluita pacífica i democràtica, a ser la veu lliure dels pobles d’Europa, perquè volem que el dret a l’autodeterminació sigui respectat al món”.

 

I amb aquests  objectius calen uns determinats ingredients i actituds que els exiliats donen mostres d’estar disposats a posar. En paraules de Clara PonsatĂ­, “aquesta candidatura [la de JxCAT] ĂŠs la de la tenacitat, la de l’esperança, i volem que sigui la candidatura de la llibertat”. La consellera ha demanat “farcir les urnes de vots el 26-M com ho vam fer l’1-O. Tornem-hi i guanyarem”.

JxCAT seguirà aquest diumenge la seva campanya europea fora de Catalunya. En aquesta ocasió ho farà a Madrid, on està previst que celebri un acte de campanya amb la periodista Bea Talegón, l’advocat Gonzalo Boye, el senador Josep Lluis Cleries, la diputada electe al Congrés Laura Borràs i el president a l’exili, Carles Puigdemont. L’acte es farà a l’Hotel Villa Real a la Plaza de las Cortes de la capital espanyola.

Informa:ELMON.CAT (18-5-2019)

 

 

415 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: