JxCAT, ERC I CUP AVISEN EL TS : NOMÉS EL PARLAMENT POT CESSAR TORRA

“El Parlament reivindica la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya, expressada en les eleccions al Parlament de Catalunya, per sobre de qualsevol criminalització, amenaça o intimidació o intent de deslegitimació per part de la judicatura o la fiscalia espanyoles. En aquest sentit, recorda que només la majoria d’aquest Parlament té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president i el Govern de la Generalitat”. Aquest és el cinquè punt de la proposta de resolució conjunta de Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP presentada per ser votada, divendres, al debat de política general.

Quan els diputats es pronunciïn, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja haurà assistit a la vista al Tribunal Suprem per la seva inhabilitació per la pancarta de solidaritat amb els presos polítics i exiliats que la Junta Electoral Central (JEC) va ordenar-li retirar abans de les eleccions espanyoles de l’abril de l’any passat. La proposta dels tres grups independentistes “rebutja” la “possible condemna”, i sosté que els fets no són “constitutius” de cap delicte. “Estan emparats per la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària”, apunten JxCat, ERC i CUP en la proposta.

El text també reivindica el dret a l’autodeterminació amb aquesta fórmula, sense fer-ho de manera directa: “El Parlament reitera la seva solidaritat amb ell [el president] davant dels dos processos judicials injustos als quals s’enfronta per haver defensat les institucions catalanes, la llibertat d’expressió, la llibertat dels presos i dels exiliats i el dret a l’autodeterminació”. “Per als independentistes […] és impossible trobar justícia a l’estat espanyol, al contrari que als tribunals europeus, on s’ha demostrat que el moviment independentista ha actuat sempre per mitjans pacífics i democràtics”, destaca la proposició pactada per la majoria parlamentària, que critica el govern espanyol.

Torra demana unitat als partits independentistes: «El meu únic retret és cap a l’estat espanyol»
El president exigeix a JxCat, ERC i la CUP aparcar les “disputes” per reprendre un camí d’estratègia compartida després de les crítiques rebudes al debat de política general

Per què? Per aquesta constatació: “Amb el canvi de govern a l’estat espanyol no ha canviat la dinàmica repressiva ni la persecució judicial envers els líders catalans escollits a les urnes ni altres moviments de dissidència política”. Un missatge dirigit al PSOE però també a Unides Podem, amb qui governen en coalició i que, de moment, no dona fruits pel que fa al diàleg. El text també condemna els “reiterats intents desestabilitzadors de l’Estat” en contra de les institucions, l’economia i el benestar de la ciutadania de Catalunya “en una situació d’emergència sanitària, social i econòmica com l’actual”.

La proposta es tanca amb el punt número deu: “El Parlament renova el seu compromís amb la ciutadania de Catalunya i amb la seva voluntat majoritària per tal d’assolir democràticament la independència, com a única manera de protegir les institucions i el benestar social i econòmic del país”. A banda d’aquesta proposta, JxCat i ERC n’han presentat més d’una trentena de forma conjunta per fer costat al Govern.
Informa:NACIODIGITAL.CAT(16-9-2020)

326 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: