JxCAT, ERC I CUP DESAFIARAN EL TC AMB UNA NOVA RESOLUCIÓ PER L’AUTODETERMINACIÓ

La mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, torna a estar en l’ull de l’huracà. JxCat, ERC i la CUP estan disposats a fer cas omís a les advertències del Tribunal Constitucional i tornaran a desafiar el poder judicial de l’Estat amb una nova proposta de resolució que ha estat tramitada i que es referma en què el Parlament pot defensar i defensarà l’autodeterminació i la reprovació Felip VI. Es tracta, precisament, de les dues qüestions que el tribunal va advertir a la mesa que no es podien tramitar i portar al ple si no volia patir conseqüències penals.

“El Parlament reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”, sosté el punt 11 de la proposta de resolució. I és que, com ja va argumentar la setmana passada Torrent, els grups independentistes consideren “coaccions dels poders de l’Estat” les advertències rebudes i subratllen que cal defensar el dret a la representació política i la llibertat d’expressió dels diputats.

No es votarà fins passat el 10-N

La proposta de resolució no ha estat tramitada per la via d’urgència extraordinària i, per tant, no es votarà en el ple que arrencarà aquest dimecres. Serà en el pròxim ple, que es celebrarà passades les eleccions del 10-N. Fonts de la presidència del Parlament expliquen que si la proposta ha estat tramitada és perquè, tot i ser conscient de les conseqüències que pot tenir, el que no pot fer la cambra és “restringir” el debat. S’actuarà, asseguren, com ho va fer Carme Forcadell, condemnada a 11 anys i mig de presó. “Ara fixen el límit a la monarquia o al dret a l’autodetermianció, però fins on i fins quan estan disposats a aplicar la censura?”, pregunten referint-se al govern de Pedro Sánchez.

Fonts de la presidència del Parlament insisteixen que “acceptar la censura és assumir la coerció i desvirtuar la institució” i que Torrent “no permetrà els intents d’emmordassar” la cambra catalana. Encara que, afirmen, això suposi que es derivi “equivocadament” en procés judicial.

El text tramitat també argumenta que altres parlaments d’arreu de l’estat espanyol es posicionen també sobre qüestions que desborden el seu àmbit competencial demanant, per exemple, que s’apliqui el 155 a Catalunya, sense que això impliqui “cap impugnació” per part del govern espanyol. És més, els grups independentistes defensen que ho puguin seguir fent en defensa de la representació política i la llibertat d’expressió.


Rebuig de la sentència del Suprem

En l’argumentació del text, es puntualitza que les competència autonòmiques no poden definir “els límits” sobre de què es pot parlar al Parlament. “Els legítims representants del poble de Catalunya s’han de poder posicionar políticament sobre qüestions com la invasió de Turquia al Kurdistan, la crisi dels refugiats o l’emergència climàtica”, recull el text a mode d’exemples. També recorda que la cambra catalana ha aprovat des de l’any 1989 resolucions polítiques sobre el dret a l’autodeterminació sense que hagin estat “objecte de persecució i censura” per part de les institucions de l’Estat.

En la proposta de resolució consensuada, els grups independentistes rebutgen explícitament la sentència del Tribunal Suprem, que consideren “injusta”, i exigeix la llibertat dels presos, així com el retorn dels exiliats. Alerten, a més que es tracta d’una sentència que “limita l’exercici dels drets fonamentals” i que s’emmarca en una “deriva autoritària” de l’Estat que afecta al conjunt dels ciutadans i no només a aquells que són independentistes. Titlla, a més, d'”escàndol democràtic” la condemna d’11 anys i mig de presó a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per haver permès que al Parlament “s’hi pogués parlar de tot”.

El text també estableix que la sentència fixa un “precedent inacceptable” que suposa, per exemple, que protestes com l’aturada d’un desnonament o l’ocupació d’un CAP o el tall d’un carrer per una manifestació “podrien convertir-se en delicte de sedició”.

La CUP conclou que el Govern no ha estat “a l’alçada”

Tot i que la CUP participa de l’impuls de la proposta de resolució, ha puntualitzat que considera que “no aborda” els aspectes clau del moment polític. Per aquest motiu, demana que el text no serveixi de “cortina de fum per tapar la manca d’acció política del govern, la manca de lideratge polític institucional i la seva subordinació i complicitat amb l’operatiu policial” que ha derivat en centenars de ferits en la darrera setmana marcada pels aldarulls. La CUP lamenta que l’executiu català no hagi estat “a l’alçada” i que, a més, “hagi ajudat l’Estat en la repressió policial i judicial”.

El PSC creu que el text pretén només “aparentar” unitat

Mentre que els comuns debatran quin és el seu vot sobre la proposta de resolució, el PSC interpreta que la proposta de resolució dels independentistes consideren que el text només intenta “aparentar” una major unitat entre JxCat, ERC i la CUP i “aparentar” una resposta a la sentència que no va més enllà del terreny declaratiu i que “no condueix a cap resultat pràctic més enllà de l’expressió d’una disconformitat”. És per això que els socialistes plantegen demanar la reconsideració de dos dels punts -el primer i l’onzè- que consideren que poden contravenir les sentències del TC.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (22-10-2019)

247 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: