JxCAT, ERC I LA CUP REBUTGEN LA RESOLUCIÓ DE LA JEC

Més enllà de la compareixença del president de la Generalitat al ple d’aquesta tarda, els grups independentistes han pactat una resolució per expressar el rebuig a la decisió de la Junta Electoral Central d’inhabilitar Quim Torra com a diputat. El text l’han registrat conjuntament JxCat, ERC i la CUP aquest migdia, amb la intenció que es pugui votar després de la intervenció del president i dels grups al plenari. Sobre el contingut, el text reafirma Torra com a president de la Generalitat i es reconeix que “l’únic marc jurídic aplicable” en aquest cas és el reglament del Parlament i la llei de presidència.

La iniciativa dels grups independentistes “ratifica com a diputat del Parlament de Catalunya i president de la Generalitat el molt honorable president Quim Torra”, i qualifica de “cop d’estat” la decisió de la Junta Electoral.

També dona suport al fet que Oriol Junqueras, Toni Comín i Carles Puigdemont exerceixin com a eurodiputats i es denuncia la persecució judicial, d’acord amb el text, de l’Estat a l’independentisme. La resolució també inclou la reivindicació de l’autodeterminació, la fi de la repressió i l’amnistia i un “acord nacional” per impulsar-ho.

Perquè es pugui votar, el president del Parlament, Roger Torrent, convocarà una nova reunió de la mesa a les quatre per admetre-la a tràmit. També perquè la resta de grups parlamentaris presentin propostes de resolució. Per incloure el debat i la votació dels textos al ple, els grups independentistes demanaran l’alteració de l’ordre del dia. Així s’estalviaran una nova reunió de la junta de portaveus. Aquesta via es va utilitzar per aprovar les lleis de desconnexió i enerva l’oposició. Les votacions, en tot cas, es produiran després de la compareixença del president de la Generalitat, prevista a les cinc.

El president, Quim Torra, va reclamar ahir que els grups, més enllà de l’independentisme, tanquin files amb el cap de l’executiu. Un suport al qual JxCat, ERC i la CUP també aspiren obtenir en la votació de la resolució. Tanmateix, fonts socialistes consultades per l’ARA descarten negociar la resolució dels independentistes i els comuns esperen treballar el text un cop l’hagin presentat al registre de la cambra. “No votarem res en què no estiguem d’acord”, insisteixen les fonts consultades. Ara bé, el grup parlamentari que lidera Jéssica Albiach sí que presentarà una proposta de resolució pròpia.

En roda de premsa, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha confirmat que hi havia “un principi d’acord” entre les forces independentistes per reafirmar Torra com a president i diputat –la resolució de la JEC encara no és efectiva fins que es notifiqui personalment al cap de l’executiu– i per rebutjar la resolució de l’òrgan electoral. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també ha estat en converses amb els grups per tractar el contingut de la resolució.

Qui són i quines competències tenen els membres de la Junta Electoral que han inhabilitat Torra i Junqueras?

Batet ha reclamat al Parlament que “es planti” davant la inhabilitació de la Junta Electoral Central i “defensi la sobirania dels votants” de Catalunya. “Demanem al Parlament que no reconegui en cap cas els efectes [de l’acord de la JEC] d’alterar la composició del Parlament i de la presidència de la Generalitat”, ha dit. Tot i això, ha defugit parlar de desobediència, perquè ha afirmat que el seu partit vol complir la llei: l’Estatut i el reglament del Parlament, on es recull que la pèrdua de l’acta de diputat no es pot produir fins que no hi hagi sentència ferma. Així, ha assegurat que tots els parlamentaris de JxCat defensaran aquest posicionament a la mesa i a la comissió de l’Estatut dels Diputats.

Des de la cambra, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha considerat aquest dissabte que “el Parlament s’ha de pronunciar sobre els drets de Quim Torra”, també “a través d’una votació”, després que la JEC n’hagi ordenat la inhabilitació immediata. Ha dibuixat una iniciativa que expressi “el rebuig a la JEC, denunciï l’actuació de l’Estat i digui que no s’acceptarà la inhabilitació de Torra i Junqueras”.

Aragonés ha explicat que la CUP està debatent aquesta iniciativa amb altres grups independentistes, i espera que també hi votin a favor els comuns i “qualsevol demòcrata”. Els anticapitalistes esperen que sigui votada en el ple d’aquesta tarda més enllà de les fronteres sobiranistes perquè es tracta, ha dit, de la institució de la presidència de la Generalitat.


Cs demana que es desconvoqui el ple perquè Torra “ja no és president”

Tot i que el mateix acord de la JEC sobre la inhabilitació del president Quim Torra estableix que serà executada quan es notifiqui l’acord íntegre a l’afectat, Ciutadans considera que “des d’ahir ja no és president” i, per tant, ha demanat que es “desconvoqui el ple” del Parlament. Així ho ha expressat la líder taronja a Catalunya, Lorena Roldán: “Des d’ahir, el senyor Torra ja no és diputat al ple del Parlament i, per tant, no és el president de la Generalitat”, ha recalcat. “L’Estat de dret ha parlat per molt que no ho vulgui acceptar”, ha insistit. “El senyor Torra no té facultats per convocar un ple”, ha dit la diputada taronja: “Demanem que es desconvoqui”.

“Precisament perquè Torra ha manifestat aquesta intenció de presentar un recurs contra la resolució de la JEC, i perquè va comparèixer donant-se com a informat, demostra que és conscient de la JEC, i això fa que no pugui ser-hi i deixi de ser president de la Generalitat de Catalunya”, ha dit. Roldán també ha opinat que, en cas que s’hagi de convocar algun òrgan, no “és la mesa del Parlament, sinó la diputació permanent”, perquè aquest és l’òrgan “que pot decidir sobre aquesta qüestió”. Cs dirigirà un escrit a Torrent advertint-lo que “es vulneren els drets” dels diputats per aquest fet, tot i que fonts parlamentàries recalquen que el president de la cambra té la potestat de convocar plens extraordinaris fora del període de sessions. La formació taronja també considera que la presentació de la proposta de la resolució i la modificació dels terminis per fer-ho va en contra del reglament. “Recorda el 6 i 7 de setembre”, apuntava una font de Cs.

El PSC convida la mesa a presentar un recurs per la decisió de la JEC

Per la seva banda, el PSC ha carregat contra els grups independentistes i fonts de la formació han criticat que vulguin “forçar el reglament” del Parlament. De fet, han assegurat que no té cap sentit que es puguin registrar propostes de resolució quan no hi ha cap punt a l’ordre del dia del ple que en prevegi la votació –els partits independentistes preveuen tornar a utilitzar el punt 83.3 del reglament per alterar l’ordre del dia–. Malgrat tot, les mateixes fonts admeten que presentaran una proposta de resolució pròpia.

En l’escrit que han registrat a la cambra catalana, els socialistes “constaten” que les causes de cessament d’un president de la Generalitat estan previstes a l’Estatut i a la llei de la presidència, mentre que les causes per perdre l’escó estan regulades pel reglament del Parlament. De tota manera, també subratllen que la resolució de la Junta Electoral encara pot ser recorreguda al Tribunal Suprem i conviden la mesa del Parlament a “considerar la possibilitat d’interposar” un recurs “per defensar el que disposen, respecte a les causes del president de la Generalitat”.

Informa:ARA.CAT (4-2-2020)

206 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: