JxCAT EXIGEIX A COLAU QUE ATURI EL MENSPREU PEL CATALÀ

La relaciĂł de l’Ajuntament de Barcelona amb la llengua catalana estĂ  farcida d’exemples de “menysteniment” a la llengua prĂČpia, i n’hi ha prou de repassar les notĂ­cies de les darreres setmanes per veure com l’Ășs del catalĂ  no Ă©s la prioritat de l’actual equip de govern municipal. A Junts per Catalunya ja han dit prou i han passat a l’acciĂł amb la presentaciĂł d’un decĂ leg destinat a la millora de l’Ășs del catalĂ  a la Casa Gran, un document que aquest dijous la presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha presentat a l’entitat Plataforma per la Llengua i que tambĂ© traslladarĂ  al govern municipal.

Ada Colau saludant en castellĂ  la pregonera de la MercĂš i aquesta responent en catalĂ ; Colau i Collboni utilitzant el castellĂ  en un acte amb l’aleshores ministre JosĂ© Luis Ábalos perquĂš desprĂ©s sigui aquest l’Ășnic que utilitza el catalĂ ; una campanya de promociĂł nadalenca que no Ă©s mĂ©s que “un insult al català” o unes normes de contractaciĂł a TMB on no s’especifica la necessitat de parlar catalĂ  sĂłn alguns exemples recents del trist capteniment de l’ajuntament respecte a la llengua.

Per tot plegat, JxCat denuncia que l’ajuntament “no fa res en defensa del català” o, el que Ă©s pitjor, promet fer-ho i “mesos i anys desprĂ©s no s’ha fet absolutament res”. Tot plegat fa que la ciutat de Barcelona, on nomĂ©s un 28% dels joves tĂ© el catalĂ  com a llengua habitual, estigui en una situaciĂł “d’emergĂšncia lingĂŒĂ­stica”, i davant aquesta situaciĂł, aquest partit ha optat per presentar un decĂ leg que demana potenciar i protegir l’Ășs de la llengua catalana.
DecĂ leg per una millora de l’Ășs del catalĂ 

1. Que per defecte els discursos pĂșblics dels membres de govern de l’Ajuntament de Barcelona es duguin a terme en catalĂ  i en la llengua de signes catalana.

2. Que en els viatges a l’estranger i en les trobades internacionals es prioritzi l’Ășs del catalĂ  en les intervencions pĂșbliques amb la pertinent traducciĂł a les llengĂŒes que siguin necessĂ ries.

3. Que en la base dels concursos pĂșblics i contractes de tots els ens de l’ajuntament i d’acord amb el Codi de Consum de Catalunya (Article 128-1) es tramiti tota la documentaciĂł, pressupostos, etiquetatges i que tot el que hi estigui relacionat, aixĂ­ com les tasques, es demanin com a mĂ­nim en catalĂ ; que tambĂ© es reclami que les defenses jurĂ­diques de l’ajuntament es duguin a terme en catalĂ , i que en el vessant extern es potenciĂŻ l’OMIC (Oficina Municipal d’InformaciĂł al Consumidor) en la defensa dels drets lingĂŒĂ­stics dels ciutadans.

4. Que es revisi i es faci control i seguiment dels contractes i subcontractes de l’ajuntament perquĂš tota la cartelleria d’obres pĂșbliques, indicacions, avisos que s’hagin d’instal·lar a la via pĂșblica es produeixin almenys en catalĂ  sense menysteniment d’altres llengĂŒes.

5. Que es dugui a terme una revisiĂł dels programaris, aplicacions i sistemes informĂ tics, tant interns com externs, que donin servei a l’ajuntament, per tal d’incloure sempre el catalĂ  com a llengua d’inici i que es faci una revisiĂł activa i continuada de la qualitat lingĂŒĂ­stica en les webs i la documentaciĂł de l’ajuntament.

6. Que aquest 2022 s’estudiĂŻ, elabori i implementi una mesura de govern per tal de promoure l’Ășs social del catalĂ , i es compleixi, encara que tard, el compromĂ­s de l’alcaldessa de fer-ho abans del juliol del 2020.

7. Que aquest any es dugui a terme una auditoria interna, en col·laboraciĂł amb entitats expertes en drets lingĂŒĂ­stics, sobre els usos lingĂŒĂ­stics, atenciĂł al pĂșblic i difusiĂł de l’ajuntament i dels seus ens per tal de detectar mancances i promoure millores en aquest camp.

8. Que es faci complir a TMB, i als altres ens i empreses de l’Ajuntament de Barcelona, els requisits lingĂŒĂ­stics d’atenciĂł al pĂșblic i avĂ­s d’incidĂšncies en tots els seus Ă mbits.

9. Que en totes les activitats pĂșbliques ofertes als casals, centres cĂ­vics, centres esportius municipals, ens de l’ajuntament com Barcelona Activa i altres organismes dependents d’aquest hi hagi la possibilitat de poder-les dur a terme en catalĂ .

10. Que en les activitats cinematogràfiques promogudes per l’ajuntament o en equipaments de l’ajuntament es prioritzi el cinema en català o en VOS en català.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-1-2022)

31 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: