JxCAT EXIGEIX A COLAU QUE ATURI EL MENSPREU PEL CATALÀ

La relació de l’Ajuntament de Barcelona amb la llengua catalana està farcida d’exemples de “menysteniment” a la llengua pròpia, i n’hi ha prou de repassar les notícies de les darreres setmanes per veure com l’ús del català no és la prioritat de l’actual equip de govern municipal. A Junts per Catalunya ja han dit prou i han passat a l’acció amb la presentació d’un decàleg destinat a la millora de l’ús del català a la Casa Gran, un document que aquest dijous la presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha presentat a l’entitat Plataforma per la Llengua i que també traslladarà al govern municipal.

Ada Colau saludant en castellĂ  la pregonera de la Mercè i aquesta responent en catalĂ ; Colau i Collboni utilitzant el castellĂ  en un acte amb l’aleshores ministre JosĂŠ Luis Ábalos perquè desprĂŠs sigui aquest l’únic que utilitza el catalĂ ; una campanya de promociĂł nadalenca que no ĂŠs mĂŠs que “un insult al català” o unes normes de contractaciĂł a TMB on no s’especifica la necessitat de parlar catalĂ  sĂłn alguns exemples recents del trist capteniment de l’ajuntament respecte a la llengua.

Per tot plegat, JxCat denuncia que l’ajuntament “no fa res en defensa del català” o, el que és pitjor, promet fer-ho i “mesos i anys després no s’ha fet absolutament res”. Tot plegat fa que la ciutat de Barcelona, on només un 28% dels joves té el català com a llengua habitual, estigui en una situació “d’emergència lingüística”, i davant aquesta situació, aquest partit ha optat per presentar un decàleg que demana potenciar i protegir l’ús de la llengua catalana.
Decàleg per una millora de l’ús del català

1. Que per defecte els discursos públics dels membres de govern de l’Ajuntament de Barcelona es duguin a terme en català i en la llengua de signes catalana.

2. Que en els viatges a l’estranger i en les trobades internacionals es prioritzi l’ús del català en les intervencions públiques amb la pertinent traducció a les llengües que siguin necessàries.

3. Que en la base dels concursos públics i contractes de tots els ens de l’ajuntament i d’acord amb el Codi de Consum de Catalunya (Article 128-1) es tramiti tota la documentació, pressupostos, etiquetatges i que tot el que hi estigui relacionat, així com les tasques, es demanin com a mínim en català; que també es reclami que les defenses jurídiques de l’ajuntament es duguin a terme en català, i que en el vessant extern es potenciï l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) en la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans.

4. Que es revisi i es faci control i seguiment dels contractes i subcontractes de l’ajuntament perquè tota la cartelleria d’obres públiques, indicacions, avisos que s’hagin d’instal·lar a la via pública es produeixin almenys en català sense menysteniment d’altres llengües.

5. Que es dugui a terme una revisió dels programaris, aplicacions i sistemes informàtics, tant interns com externs, que donin servei a l’ajuntament, per tal d’incloure sempre el català com a llengua d’inici i que es faci una revisió activa i continuada de la qualitat lingüística en les webs i la documentació de l’ajuntament.

6. Que aquest 2022 s’estudiï, elabori i implementi una mesura de govern per tal de promoure l’ús social del català, i es compleixi, encara que tard, el compromís de l’alcaldessa de fer-ho abans del juliol del 2020.

7. Que aquest any es dugui a terme una auditoria interna, en col·laboració amb entitats expertes en drets lingüístics, sobre els usos lingüístics, atenció al públic i difusió de l’ajuntament i dels seus ens per tal de detectar mancances i promoure millores en aquest camp.

8. Que es faci complir a TMB, i als altres ens i empreses de l’Ajuntament de Barcelona, els requisits lingüístics d’atenció al públic i avís d’incidències en tots els seus àmbits.

9. Que en totes les activitats públiques ofertes als casals, centres cívics, centres esportius municipals, ens de l’ajuntament com Barcelona Activa i altres organismes dependents d’aquest hi hagi la possibilitat de poder-les dur a terme en català.

10. Que en les activitats cinematogràfiques promogudes per l’ajuntament o en equipaments de l’ajuntament es prioritzi el cinema en català o en VOS en català.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-1-2022)

217 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: