JxCAT SE SITUA AL PUNT DE LA RUPTURA INTERNA

( PERE MARTÍ )
Tensió. El PDECat i la Crida continuen negociant incansablement la refundació de Junts per Catalunya, per ara com ara no sembla que hi hagi cap avenç en les converses, més aviat al contrari. La possibilitat de la ruptura va imposant-se després de constatar que les diferències continuen essent irreconciliables, perquè són dos projectes enfrontats, sobretot en matèria organitzativa. Tot i que hi pot haver diferències ideològiques o estratègiques, la principal dificultat és organitzativa, o, per dir-ho clarament, de repartiment dels llocs del poder. Això no és cap debat d’idees, sinó sobretot de cadires.

La darrera proposta que ha enviat el PDECat a la Crida és presentar-se en coalició amb el nom de Junts per Catalunya però repartint-se la futura direcció de la formació i, sobretot, els llocs a les llistes electorals al 50%. La proposta del partit de David Bonvehí topa amb la intenció de la Crida i els independents de Junts per Catalunya de fer un moviment polític ampli, transversal ideològicament i flexible, que defugi les estructures burocràtiques d’un partit tradicional. La proposta de la Crida, encapçalada per Jordi Sànchez, és que el PDECat hiverni i els seus militants entrin individualment a Junts per Catalunya, cosa que el partit de Bonvehí veu com una ‘dissolució de facto‘, segons fonts de la direcció. En aquesta negociació, el PDECat juga amb avantatge perquè té la propietat de les sigles de Junts per Catalunya, tot i que hi ha un acord entre Bonvehí i Sànchez de no presentar-se amb aquestes sigles si finalment van separats.

La proximitat de les eleccions catalanes ara que el Tribunal Suprem ha establert que al setembre inhabilitarà el president Quim Torra ha fet augmentar la pressa i la tensió, evidenciada aquest cap de setmana amb les declaracions de Ferran Bel demanant al president que convoqués les eleccions com més aviat millor. El secretari d’organització del PDECat coincidia d’aquesta manera amb ERC sobre la necessitat de fixar la data de les eleccions autonòmiques, una competència que correspon al president de la Generalitat, que no s’hi ha pronunciat, ara com ara. Però és evident que és un altre gest en la línia de marcar perfil propi que van fent els dirigents del PDECat.

La Crida considera que la proposta de fer una coalició seria repetir els errors de la vella Convergència i Unió, on cada partit tenia una quota, que era font de conflicte permanent. A l’antiga CiU, Unió tenia un 25% de les places a les llistes electorals i CDC un 75%. Aquest percentatge es va fixar a partir del resultat electoral de l’única vegada que es van presentar separats, el 1977. Ara no es pot calcular el pes del PDECat perquè no s’ha presentat mai a les eleccions i la Crida recorda que quan Unió va trencar amb CDC i es va presentar tot sol no va aconseguir representació parlamentària.

La sensació de ruptura és tan present que al PDECat ja es parla de possibles candidats a les eleccions. El més ben situat sembla el batlle d’Igualada, Marc Castells, tot i que també hi ha sectors que hi volen la consellera Àngels Chacón o el conseller Damià Calvet, si es volgués quedar al PDECat. Junts per Catalunya i la Crida no estan gaire preocupats per un possible trencament, perquè consideren que electoralment no els perjudicaria i a més voldria dir enviar als electors un missatge clar de ruptura definitiva amb el passat convergent. Aquests dies encara hi ha d’haver reunions, però Bonvehí ja ha dit que volia convocar un consell nacional el mes de juliol per prendre una decisió definitiva.

Informa:VILAWEB.CAT (23-6-2020)

224 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: