JxCAT TIRA PEL DRET I PRESENTA UNA PROPOSTA SOBRE L’AUDIOVISUAL AL PARLAMENT, MENTRE QUE ERC S’HI OPOSA

( N√öIRA ORRIOLS i QUIM BERTOMEU )Junts per Catalunya ha tirat pel dret aquest dijous i ha presentat en solitari una proposici√≥ de llei al Parlament sobre la producci√≥ l’audiovisual perqu√® es tramiti de manera urgent. “Davant de l’√ļltima ofensiva del govern espanyol contra el catal√†, prenem la iniciativa”, ha dit el president del grup parlamentari, Albert Batet, en roda de premsa. “No permetrem que la defensa de la llengua catalana quedi en mans del govern de l’Estat”, ha afegit, i ha apostat per tenir una legislaci√≥ pr√≤pia a Catalunya abans que ho reguli el govern espanyol. La coalici√≥ del PSOE i Unides Podem est√† preparant una norma sobre el camp audiovisual que, d’entrada, no recull les reclamacions de la Generalitat per protegir la llengua, malgrat que no hi ha una versi√≥ definitiva i la negociaci√≥ est√† oberta. Tot i aix√≤, Junts ha dit que no es “fia” de les intencions dels socialistes. ERC ha mostrat el seu desacord amb el moviment perqu√® considera que ara no √©s el moment oport√ļ. En definitiva, considera que primer s’ha de tancar la negociaci√≥ oberta sobre l’espanyola i posteriorment regular en l’√†mbit catal√† all√≤ que no quedi recollit a l’estatal. La discrep√†ncia no arriba, ni de bon tros, a la magnitud de ser una nova crisi entre socis, per√≤ evidencia de nou la dificultat per remar en la mateixa direcci√≥.

La proposta que ha presentat Junts vol garantir l’impuls de la producci√≥ en catal√† i que hi hagi m√©s oferta en llengua catalana; atribuir noves compet√®ncies al Consell Audiovisual de Catalunya, i protegir la inf√†ncia i l’adolesc√®ncia dels continguts “de viol√®ncia de g√®nere, pornografia i viol√®ncia gratu√Įta”. Batet ha afirmat que el seu grup seguir√† negociant amb l’Estat a trav√©s de la portaveu al Congr√©s de Diputats, M√≠riam Nogueras, per√≤ que igualment cal que el Parlament aprovi una norma amb el seu propi model. “Defensar la sobirania del Parlament ens dona m√©s for√ßa per defensar el catal√†, al Congr√©s de Diputats o a la Uni√≥ Europea”, ha defensat Batet. √Čs a dir, Junts vol mantenir obertes les dues vies.
Pressi√≥ del Govern i els comuns al PSOE per la llei de l’audiovisual
El ministre de Presid√®ncia, F√©lix Bola√Īos, reunit amb els representants d‚ÄôERC al Congr√©s.

ERC es mostra contr√†ria a aquesta opci√≥. Els republicans consideren que no t√© gaire sentit presentar ara mateix una llei catalana mentre segueix oberta la via de la negociaci√≥ sobre la llei espanyola. Fonts republicanes del Govern interpreten que el moviment de Junts √©s una “nova gesticulaci√≥” que no acosta la soluci√≥ al problema. Critica que JxCat ho presenti com una iniciativa particular, ja que consideren que s’hauria de presentar, m√©s endavant i fruit del consens, com una llei de tot el Govern. El motiu? Perqu√® la norma est√† inclosa al pla de govern que es va presentar aquest mateix dimarts. Ara b√©, Junts avisa que si no actuen abans que l’Estat hi haur√† √†mbits en que, un cop aprovada la llei al Congr√©s, la Generalitat ja no ho podr√† regular.
Desacord

En tot cas, els republicans consideren que no √©s el moment de tirar pel dret. L’argument que donen √©s que ara s’ha de prioritzar la negociaci√≥ amb l’Estat perqu√® si finalment les dues normatives acaben xocant en el tema del catal√† ‚Äďo en d’altres‚Äď, ser√† la norma catalana la que acabar√† suspesa al Constitucional i la q√ľesti√≥ de la llengua quedar√† igualment desprotegida. “[La llei de Junts] √©s intentar salvar el catal√† amb homeopatia”, exposa una veu republicana. La idea d’Esquerra √©s intentar arribar a un acord amb la Moncloa sobre la llei espanyola i, despr√©s, la previsi√≥ √©s que el mateix Govern, el pr√≤xim octubre, impulsi la mem√≤ria preliminar de la llei catalana, el primer tr√†mit per acabar portant-la al Parlament. Des de la cambra Esquerra tamb√© hi ha reaccionat amb escepticisme, perqu√® considera que un moviment com el que ha fet Junts hauria d’haver estat “coordinat” entre el Govern i els dos grups parlamentaris que li donen suport. Per tant, tot i que els republicans consideren que cal una llei aix√≠, afegeixen que aquesta no √©s la manera: “Fem-ho, i fem-ho b√©”, resumeixen.

Per aquest posicionament d’Esquerra ‚Äďdes de Junts asseguren que ja se’ls havia informat de la presentaci√≥ de la llei‚Äď i pel desacord sobre quina via activar, el partit de Carles Puigdemont ha optat per presentar-ho en solitari a trav√©s del seu grup al Parlament i no des del Govern. Batet ha justificat que si l’executiu vol tirar endavant la norma catalana a trav√©s d’un projecte de llei o d’un decret ‚Äďles compet√®ncies s√≥n de la consellera de Presid√®ncia, Laura Vilagr√† (ERC)‚Äď ja retiraran la seva. “Fem el pas perqu√® ja ten√≠em els treballs molt avan√ßats de la passada legislatura”, ha justificat Batet, tot i que la iniciativa evidencia la falta d’estrat√®gia conjunta dins el govern catal√† sobre aquesta q√ľesti√≥.
Nous contactes

I mentre JxCat i ERC s’embolicaven de nou sobre quin √©s el millor cam√≠ per defensar els interessos de la Generalitat, aquest dijous han continuat els contactes per intentar estovar la posici√≥ inicial del PSOE i incloure en la llei una protecci√≥ espec√≠fica de la llengua catalana. Contactes tant des de Presid√®ncia de la Generalitat com des d’Unides Podem. Els dos actors asseguren que mica en mica el PSOE “es mou”. “Estan oberts a parlar, que ja √©s molt”, expliquen fonts dels liles. Una delegaci√≥ d’aquest partit es s’ha reunit amb √ďscar L√≥pez, el cap de gabinet i una persona de confian√ßa del president S√°nchez, informa Ot Serra. Esquerra i Unides Podem van aconseguir fa unes dies evitar que la llei es tramit√©s al consell de ministres de dimarts, per√≤ no tenen massa m√©s marge. El calendari amb el que es treballa √©s que la llei s’aprovi d’aqu√≠ a dues setmanes per enviar-la despr√©s al Congr√©s.
Brussel¬∑les amena√ßa l’Estat amb els tribunals

La pressi√≥ a la Moncloa per la llei de l’audiovisual tamb√© ve de Brussel¬∑les. Fa un any que els estats de la Uni√≥ Europea haurien d’haver adaptat la seva legislaci√≥ a la normativa europea i, despr√©s d’un primer expedient l’any passat per haver incomplert, l’executiu comunitari dona ara dos mesos a Madrid perqu√® informi sobre com transposar√† la nova directiva europea de l’audiovisual. En cas contrari, podria portar el cas a la just√≠cia europea.

Informa:ARA.CAT (23-IX-2021)

95 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: