L’1-O NO VA TENIR EFECTES REALS EN L’ECONOMIA CATALANA

El Col·legi d’Economistes minimitza els efectes de la retirada de dipòsits, els canvis de seus i el 155
Afirma que el país “funciona com una moto” i que ho continuarà fent
Ni l’aplicació del 155, ni el trasllat de seus socials d’empreses, ni la retirada de dipòsits que va seguir a l’1-O van tenir un impacte real apreciable sobre el funcionament de l’economia catalana. Un informe de la comissió d’economia catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) remarca que les conseqüències dels moviments de l’Estat per escanyar i espantar l’independentisme van ser, vistes amb la perspectiva del pas del temps, “inapreciables o pràcticament nul·les”.
Un dels aspectes analitzats més a fons va ser la retirada de dipòsits dels bancs catalans feta per entitats públiques i clients privats. Malgrat que inicialment es va parlar de xifres més importants, amb les dades oficials del Banc d’Espanya a la mà, la fuita s’ha quantificat en 30.000 milions d’euros, que “un cop compensada la fluctuació estacional va baixar a 25.000 i un any després l’efecte encara va baixar fins als 17.000 MEUR”, explica Albert Carreras, coordinador de les conclusions del treball. Es calcula que una tercera part dels fons retirats corresponien a entitats públiques espanyoles i no es pot saber quina part dels fons particulars han tornat. En tot cas, un any després, la quota catalana respecte al global de dipòsits a Espanya no havia variat. Amb tot, els especialistes admeten que sí que hi va haver “risc real” per a les entitats financeres per una possible “reacció de retirada en cadena”.
L’informe dels economistes catalans també sosté que l’impacte de l’1-O en el mercat de capitals i del deute no només va ser petit, sinó fins i tot menor del que va tenir el maig del 2018 la incertesa derivada de la moció de censura contra Rajoy. Si en el primer cas la prima de risc dels bons catalans va pujar de 450 a 470, en el segon va créixer de 65 a 130, molt més tant en termes absoluts com relatius. Els experts, però, no poden diferenciar si la manca d’impacte “va ser perquè els mercats no veien risc en la independència o bé perquè no consideraven creïble una DUI efectiva”.
Afectacions al turisme
L’únic sector en què sí que es va detectar una afectació va ser el del turisme. Hi va haver una caiguda clara de les estades i els ingressos durant l’octubre i l’últim trimestre del 2017. “Això és real i autèntic, però molts agents del sector ens diuen que aquestes anul·lacions van ser principalment per la difusió en un àmbit mundial de les càrregues policials i els enfrontaments”, argumenta Carreras.
“L’Estat volia enviar un missatge propagandístic”
El decret de De Guindos per facilitar la marxa d’empreses i les pressions que va exercir l’Estat “van enviar un missatge propagandístic molt clar de qui mana aquí; però, en canvi, en l’àmbit econòmic, la incidència ha estat pràcticament nul·la”. I la prova és que l’economia catalana va “com una moto: amb el nivell d’atur més baix de l’Estat i amb el creixement de creació d’empreses i d’atracció d’inversions”. De les 4.000 empreses que van moure la seu (no marxar, com es va voler fer creure) no es pot saber quines eren contràries al procés i quines van sucumbir a les pressions de clients, de proveïdors o de l’Estat. Tampoc s’han pogut valorar les dimensions d’aquestes empreses (les grans solen tenir molts NIF), però en tot cas no han tingut cap repercussió en la fiscalitat ni en la presa de decisions.
Pel que fa als efectes del 155, els economistes catalans destaquen més els efectes de la por i l’autocensura que els costos directes.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (30-5-2019)