LA 38a SETMANA DEL LLIBRE EN CATALĂ, A TOT VENT

“La Setmana del Llibre planta cara al present ”
( JORDI NOPCA )
La crisi sanitĂ ria dels Ășltims mesos no ha impedit que lâorganitzaciĂł de la 38a Setmana sâhagi reinventat i hagi trobat un nou emplaçament, el Moll de la Fusta, per celebrar la fira mĂ©s important de la producciĂł en llengua catalana
Lâinici del confinament el mes de març passat va obligar a tancar les llibreries i, poc desprĂ©s, a cancel·lar Sant Jordi. Feia trontollar tambĂ© grans cites en el calendari editorial del sector com la Setmana, la fira mĂ©s important del llibre en catalĂ , en un principi prevista per al setembre a lâavinguda de la Catedral, emplaçament que lâha acollit des del 2012.
âAl maig ens vam reunir amb lâAjuntament i la Generalitat i vam veure que si podĂem complir amb les normes de seguretat, celebrar la Setmana era factibleâ, explica Joan Carles GirbĂ©s, que enguany sâestrena en el cĂ rrec de president, rellevant Joan Sala. Lâeditor dâAra Llibres sâha hagut dâencarar amb lâediciĂł mĂ©s complexa de la Setmana dels Ășltims anys, esdeveniment que ha anat agafant impuls durant lâĂșltim lustre, fins al punt que ha augmentat la facturaciĂł un 60%, passant dels 241.000 euros del 2014 als 544.000 de lâĂșltima ediciĂł. En un context on el llibre en catalĂ factura anualment al voltant dels 240 milions dâeuros, els ingressos que sâaconsegueixen durant la Setmana sĂłn una ajuda cada vegada mĂ©s significativa.
El context actual ha fet la cita anual, que aquest 2020 arriba a la 38a ediciĂł, hagi hagut de reinventar-se, com tants altres esdeveniments culturals. âEns instal·lem al Moll de la Fusta perquĂš Ă©s un espai ampli i obert que permet ser perimetrat i establir les mesures i controls que ens demanenâ, diu GirbĂ©s abans de recordar que lâany que ve, si la pandĂšmia ho permet, es recuperarĂ lâemplaçament de lâavinguda de la Catedral. Montse Ayats, editora dâEumo i presidenta de lâAssociaciĂł dâEditors en Llengua Catalana -entitat organitzadora de la Setmana- recorda que lâexperiĂšncia de la festa del llibre i la rosa del 23 de juliol va ser Ăștil a lâhora de fer possible la Setmana. âEns ha ajudat a ser mĂ©s Ă gils, a tenir plans B i C per posar en marxa si fos necessari, com va passar a lâestiu, perĂČ finalment serĂ com vam preveure al maigâ, diu.
EL SECTOR ES RECUPERA
El llibre en català va créixer un 20% els mesos de juny i juliol
Tot i que el llibre en catalĂ ha retrocedit entre un 20% i un 25% respecte a lâany passat, el juny i el juliol, coincidint amb la preparaciĂł i celebraciĂł de lâanomenat Sant Jordi dâestiu, les xifres van fer un tomb positiu. âVenĂem dâuna caiguda del 52% al març i un 92% a lâabril -diu Ayats-. Al maig ja es va reduir fins al 18%, i els mesos de juny i juliol sâha facturat un 20% i un 19% mĂ©s que el 2019â. âLa davallada del primer semestre es troba al voltant del 25%. Ăs un percentatge molt alt, un imprevist fort i un daltabaix en els pressupostos del sector -admet GirbĂ©s-. AixĂ i tot, en lâĂ mbit cultural el del llibre ha estat menys perjudicat que altres sectors perquĂš la lectura Ă©s una activitat solitĂ ria, encara que es pugui acompanyar de presentacions, clubs de lectura i altres activitatsâ. âDes del sector tenim la sensaciĂł, que es fa difĂcil de quantificar encara, que la gent ha redescobert el gust per llegir -diu Ayats-. Notem ganes de consumir llibres i cultura, i un primer avĂs positiu en aquest sentit ha estat la fira Indilletres de la Bisbal, que es va celebrar la setmana passada amb Ăšxit dâassistĂšncia de pĂșblic i de despesaâ.
UNA EDICIĂ CONCENTRADA
La Setmana passa de deu a cinc dies, perĂČ creix en espai
A diferĂšncia dâaltres anys, en comptes de les deu jornades habituals aquesta ediciĂł de la Setmana del Llibre es concentra en cinc dies -se celebrarĂ del 9 al 13 de setembre- i reduirĂ el nombre dâactivitats, que passa de les 300 a unes 160. âLa presencialitat, la possibilitat de tenir un contacte pausat i relaxat amb els lectors era i continua sent lâADN de la Setmanaâ, reconeix GirbĂ©s. âEl dia 23 de juliol el sector del llibre vam demostrar que la cultura Ă©s segura -diu Montse Ayats-. Ara estic menys nerviosa que a principis dâestiu, quan preparĂ vem la festa del llibre i la rosa. TambĂ© soc mĂ©s conscient que les limitacions dâaforaments continuaran com a mĂnim durant un any mĂ©s, o fins i tot dos. MĂ©s enllĂ del que es pugui fer a la Setmana grĂ cies a lâespai que tenim, caldrĂ que es facin aliances entre llibreries, biblioteques, centres cĂvics i tots els llocs que es pugui per aconseguir que es continuĂŻn fent presentacions i actes sobre llibres on hi pugui venir força gentâ.
El canvi dâubicaciĂł permetrĂ a la Setmana crĂ©ixer en casetes i expositors: dels 219 de lâany passat passarĂ a 224. âHi haurĂ un 20% mĂ©s dâespai respecte al que tenĂem a lâavinguda de la Catedral. Situarem un escenari al centre, que serĂ desinfectat abans i desprĂ©s de cada Ășs, i hi haurĂ una zona dedicada a les activitats infantilsâ, avança GirbĂ©s. Els expositors es repartiran en 66 casetes -quatre mĂ©s que el 2019-, que estaran separades entre siâ. El recinte del Moll de la Fusta tindrĂ control dâaccĂ©s amb un aforament mĂ xim de 800 persones. Abans dâentrar-hi es prendrĂ la temperatura a cadascun dels visitants, lâĂșs de mascareta hi serĂ obligatori i hi haurĂ gel hidroalcohĂČlic a disposiciĂł. El pĂșblic tampoc podrĂ entrar a dins dels estands.
SâACOSTA LA TARDOR
El volum de novetats torna a créixer durant la represa
A la primavera, una part notable dels llibres previstos per a Sant Jordi es van desplaçar fins als mesos de maig i juny. AixĂČ va fer que part de les novetats programades per al segon trimestre es reservĂ©s de cara a la tardor, i que fins i tot algunes novetats previstes caiguessin per mĂ©s endavant. Tenint en compte lâallau de novetats anunciades per a aquestes primeres setmanes de setembre, la impressiĂł inicial Ă©s que sâha recuperat el ritme de publicaciĂł dâabans de lâesclat de la pandĂšmia. âEl ritme de publicaciĂł no sâha abaixat -reconeix Joan Carles GirbĂ©s-. Lâestat dâĂ nim per a aquest Ășltim trimestre Ă©s dâoptimisme o esperança prudent. La crisi no ha marxat: ni la sanitĂ ria ni lâeconĂČmica. Hi ha la voluntat de fer una represa literĂ ria amb força i amb propostes potents, tot i que hi ha nĂșvols dâincertesa molt diversos. No serĂ el mateix una tardor o hivern amb confinament que una tardor amb rebrots puntuals o, en el millor dels casos, amb la vacuna trobadaâ.
Montse Ayats afegeix que âsi la tardor anĂ©s mig bĂ© al sector del llibre es podria tancar el 2020 amb una caiguda global del 10% o el 12%â. âNo sĂ© si podem parlar de sortida del pou, encara, perĂČ no estem tan tocats com altres sectors -diu-. La gran pregunta Ă©s quĂš passarĂ lâany que ve. Una caiguda dâun 10% o un 15% en les vendes de segons quina empresa la deixa en una situaciĂł molt delicadaâ.
âVolem demostrar que la cultura Ă©s seguraâ
Nascut a Carcaixent el 1974, Joan Carles GirbĂ©s, president de la Setmana, va decidir que es dedicaria als llibres des de molt jove. Els seus pares i un professor de literatura li van encomanar la passiĂł per la lectura, i des del 1992 sâha dedicat al sector editorial, primer des de lâeditorial Bromera, mĂ©s tard amb Sembra Llibres i, des del 2017, dirigint Ara Llibres.
El juny del 2019 vas acceptar presidir la Setmana del Llibre en CatalĂ . No podies imaginar el repte al qual tâenfrontaves.
Quan al mes de setembre es va fer pĂșblic que rellevaria Joan Sala al capdavant de la Setmana vaig fer un discurs en quĂš vaig prometre que aquest any no plouria. PerĂČ mireu quina una ha caigut.
En aquells moments estaves de baixa per un accident de cotxe.
Va ser un bon moment per observar la Setmana des de fora. Fent-ho em vaig adonar del bon ambient que hi ha, de la complicitat entre la gent de les casetes i de les ganes de tothom perquĂš vagi bĂ©. Un festival com la Setmana fa aflorar el millor de nosaltres com a sector, perĂČ tambĂ© de la societat. Un any desprĂ©s no nomĂ©s volem que vagi bĂ©, sinĂł que ens ho mereixem.
Des del març, amb el confinament i la caiguda del consum, el sector del llibre ha perdut al voltant dâun 25% de la facturaciĂł. Malauradament, la pandĂšmia no estĂ controlada, perĂČ la Setmana se celebrarĂ igualment.
Al maig ens vam reunir amb lâAjuntament i la Generalitat i vam veure que si podĂem complir les mesures de seguretat era factible celebrar la Setmana. Ens vam posar a treballar-hi i lâhem aconseguit muntar en temps rĂšcord grĂ cies a les complicitats entre el sector, les administracions, la junta organitzadora i el grup Focus.
SerĂ una Setmana del Llibre mĂ©s curta -del 9 al 13 de setembre- perĂČ bastant intensa.
Ens vam preguntar quina era lâessĂšncia de la fira. La presencialitat, la possibilitat de tenir un contacte pausat i relaxat amb els lectors… AixĂČ Ă©s lâADN de la Setmana, tambĂ© ara. Per poder-ho fer possible, hem canviat temporalment lâavinguda de la Catedral pel Moll de la Fusta, un emplaçament prĂČxim al dâabans, de manera que tenim un 25% mĂ©s dâespai i una gran ventilaciĂł. Volem demostrar que la cultura Ă©s segura.
Hi ha unes 160 activitats programades. També de virtuals.
Hi haurĂ retransmissions en directe dâalguns actes, cĂ psules en format vĂdeo enregistrades… i tambĂ© la missiĂł dâeditors estrangers, que organitzem en col·laboraciĂł amb lâInstitut Ramon Llull. A diferĂšncia dâaltres anys, aquest cop els dinou editors estrangers no viatjaran a Barcelona, perĂČ tots han estat prĂšviament aquĂ i tenen algun llibre traduĂŻt del catalĂ als seus catĂ legs. El camĂ virtual ha arribat per quedar-se i lâhem dâexplorar.
La Setmana sâha anat convertint en el gran aparador del llibre en catalĂ .
Ăs el festival mĂ©s gran -hem passat de 62 a 66 casetes i de 219 a 224 expositors- on podem mostrar la vitalitat i la riquesa de lâĂ mbit editorial catalĂ . La Setmana Ă©s un focus dâirradiaciĂł de la llengua catalana, sobretot per als lectors dâaquĂ, que descobreixen catĂ legs nous, autors i traduccions que no sabien que existien, perĂČ tambĂ© per als editors estrangers, que poden conĂšixer de primera mĂ quin Ă©s el panorama de la nostra literatura. Aquest esperit de descoberta Ă©s fonamental.
Informa:ARA.CAT (5-9-2020)