LA BILATERALITAT TAMPOC GREIXA LES CONFIANCES GENERALITAT-MONCLOA

Dues realitats paral¬∑leles s’han citat aquest divendres al Palau de la Generalitat. O, m√©s ben dit, tres. La primera, monol√≠tica, la de la Moncloa: els acords assolits en la reuni√≥ de la comissi√≥ bilateral s√≥n “hist√≤rics”, perqu√® fa m√©s d’una d√®cada que no s’avan√ßava en mat√®ria de traspassos. La segona, m√©s matisada, √©s la que ha verbalitzat la consellera de la Presid√®ncia, Laura Vilagr√†, d’ERC, que ha lamentat la lentitud dels acords per√≤ ha continuat confiant en la via del di√†leg amb l’Estat per encabir una nova reuni√≥ de la mesa de negociaci√≥ “en les properes setmanes”. I la tercera, la m√©s contundent, que √©s la que ha exhibit el vicepresident, Jordi Puigner√≥, de Junts, que ha carregat contra els “minsos” aven√ßos de la bilateral i en la inexist√®ncia de “tall gros” -√©s a dir, de traspassos rellevants- en l’agenda immediata de la Moncloa.

La trobada en si mateixa ha estat curta, de pr√†cticament una hora, senyal que tot el que s’hi ha signat venia treballat des de feia setmanes. S’ha arribat a un preacord per tal que la Generalitat gestioni l’ingr√©s m√≠nim vital en conviv√®ncia amb la renda garantida de Ciutadania, s’ha acordat el trasp√†s de la B-23, s’han constitu√Įt tres grups de treball -per beques, per assegurances escolars i per gestions judicials- i s’ha pactat el canvi de titularitat d’edificis com el del Registre Civil a Barcelona o b√© l’estaci√≥ meteorol√≤gica del Tur√≥ de l’Home. Aquesta √ļltima decisi√≥, ha indicat la ministra Isabel Rodr√≠guez a la sortida, t√© un alt valor “sentimental” perqu√® va ser una estructura incautada per les tropes franquistes al b√†ndol republic√†. Rodr√≠guez, de fet, ha traspuat optimisme en tot moment, i seva √©s la qualificaci√≥ de “reuni√≥ hist√≤rica” en la roda de premsa posterior.

La ministra, a banda, ha volgut en tot moment evidenciar que t√© tracte directe amb Vilagr√† -i, per tant, no amb Puigner√≥-, i ha remarcat que la consellera de la Presid√®ncia tamb√© considera “hist√≤rics” els acords assolits. Una visi√≥ que des de Palau no s’ha traslladat, perqu√® s’ha optat per assenyalar com de magres han estat els resultats. Vilagr√† ho ha desgranat sense fer sang -“hem d’anar m√©s r√†pid”, ha apuntat-, per√≤ Puigner√≥ ha estat l’encarregat d’elevar el to. Els aven√ßos han estat “minsos” i van “lents”, i no contemplen cap dels grans traspassos que reclama la Generalitat, com √©s el cas de Rodalies i la titularitat de la gesti√≥ de l’aeroport del Prat. En el primer cas, en la bilateral espec√≠fica d’infraestructures s’hi abordar√† el trasp√†s en reunions programades fins a l’estiu. En el segon, ni tan sols es va poder acordar l’ampliaci√≥ al setembre.

Puigner√≥ no ha evitat refer√®ncies impl√≠cites a la taula de di√†leg, i l’ha posat al mateix sac -pel que fa a aven√ßos concrets- que la bilateral. “Si aquesta √©s la taula en qu√® hi posa el principal focus el govern de l’Estat, aix√≤ no √©s suficient”, ha assenyalat el principal dirigent de Junts dins del Govern. Els equips del vicepresident i de Vilagr√† han acordat les l√≠nies mestres de la intervenci√≥ quan ha acabat la bilateral, just abans de la roda de premsa, per√≤ els matisos s’han fet evidents. El control del missatge per part de la delegaci√≥ espanyola ha estat clar: Rodr√≠guez s’ha despla√ßat amb Francesc Vall√®s, secretari d’Estat de Comunicaci√≥. A la cita s’hi ha estrenat Maria Eug√®nia Gay, nova delegada del govern espanyol, nomenada fa tan sols unes setmanes.

Q√ľesti√≥ de setmanes, tamb√©, √©s que es reuneixi la taula de di√†leg. Aix√≠ ho ha determinat Vilagr√†, que ha afegit que li “consta” que hi haur√† data aviat. Rodr√≠guez no ha volgut concretar res, per√≤ ha garantit que hi haur√† trobada i que el president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, s’hi ha comprom√®s. “Els continguts s√≥n el m√©s important”, ha apuntat la ministra de Pol√≠tica Territorial, que ha recordat que en la reuni√≥ del mes de setembre es va acordar treballar “sense terminis, sense pausa i sense discreci√≥”. Existia el comprom√≠s de citar per tercera vegada la mesa a principis d’any, per√≤ el calendari electoral a Castella i Lle√≥ va trastocar el calendari.

La Generalitat s’ha tornat a esfor√ßar per desvincular la bilateral de la mesa de negociaci√≥, per√≤ la Moncloa insisteix en posar-ho tot al mateix sac. √Čs per aix√≤ que Rodr√≠guez ha volgut ressaltar que s’est√† generant un nou clima entre les dues administracions. “Estem en un moment crucial perqu√® Catalunya avanci”, ha apuntat la ministra, que ha situat com a prioritat la recuperaci√≥ econ√≤mica despr√©s de la pand√®mia. “Ha afectat catalans, manxecs i gallecs per igual”, ha assenyalat la portaveu de l’executiu espanyol. ERC, des d’aquesta setmana, ha encetat una nova l√≠nia argumental: sense el di√†leg, S√°nchez potser haur√† de “fer les maletes” de la Moncloa.

“En sis mesos s’ha avan√ßat m√©s que en l’√ļltima d√®cada”, ha indicat Rodr√≠guez, en la l√≠nia del que assenyala sempre el l√≠der del PSOE sobre la necessitat de deixar enrere el “trauma” del 2017. De moment, aix√≤ s√≠, la bilateral presenta aven√ßos “minsos”, segons la part catalana, i cap dels traspassos rellevants que hi podria haver en cartera -com ara Rodalies o l’aeroport del Prat- estan damunt la taula. Tres realitats paral¬∑leles s’han citat aquest divendres al Palau de la Generalitat amb tres relats que indiquen el moment exacte que travessa el di√†leg, congelat per part de la Moncloa en termes pol√≠tics i al qual li costa arrencar quan s’aterren q√ľestions concretes.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (19-2-2022)

101 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: