La direcció de La Bressola assegura que el govern francès “ha fracassat” en la seva voluntat “d’acabar amb el català” en aquests centres educatius. Des de la seva direcció han carregat contra el ministre d’Educació de l’executiu d’Emmanuel Macron, Jean Michel Blanquer, que advertia que aquesta comunitat educativa era monolingüe, mentre criticava el model d’immersió lingüística que s’hi practica.

“Fa 300 anys que intenten acabar amb les llengües dites regionals i no han pogut fer-ho”, ha reblat la directora general de La Bressola, Eva Bertrana. Tot plegat, en la celebració de la setzena Bressolada que s’ha fet per tercer any consecutiu a l’Estany de Sant Esteve del Monestir (Catalunya del Nord) i que ha congregat un miler d’alumnes d’aquests centres.

Malestar entre les diferents bressoles que es troben repartides arreu de la Catalunya del Nord per les paraules del ministre d’Educació francès, Jean Michel Blanquer. El polític va qualificar els centres de “monolingües” i va carregar contra el model d’immersió lingüística que duen a terme. Des de la comunitat educativa ja es va fer un comunicat criticant les declaracions, però ara ha estat la directora general de La Bressola, Eva Bertrana, qui ha lamentat les paraules de Blanquer.

La persecució constant de França

“És el món al revés. No ho podem permetre i potser val més la pena que s’ocupi d’altres escoles que sí són monolingües”, ha etzibat Bertrana. La directora general ha explicat que el francès “està molt bé” com a llengua en aquesta zona de la Catalunya del Nord, i diu que és a ells a qui no se’ls permet parla la seva llengua, el català.

Bertrana lamenta que “fa 300 anys que volen acabar amb les llengües dites regionals” i assegura que “lluitaran” per evitar aquest propòsit. Amb tot, la directora deixa clar que l’estat gal “ha fracassat”, tant pel què fa al català, com el basc com la resta de llengües.

Unes declaracions fetes durant la celebració de la setzena edició de la Bressolada, la festa que agrupa els alumnes i pares de les diferents bressoles que hi ha repartides a la Catalunya del Nord. Una edició que, com les dues anteriors, s’ha fet a l’Estany de Sant Esteve del Monestir i que ha començat amb la rebuda d’autoritats a l’Auditori.

Després, la celebració s’ha traslladat al parc del costat, on s’han fet representacions amb el miler d’alumnes de les diferents bressoles que s’han acostat. Tot plegat sota una fina pluja que no ha impedit que prop de 2.000 persones assistissin en aquesta festa de la comunitat educativa catalana a la Catalunya del Nord.

A més de les representacions també s’han dut a terme activitats per a la mainada, un dinar popular i altres actes culturals relacionats amb la cultura com una exhibició de glosa, música tradicional o castells.

 

Falten més places

 

Una de les reivindicacions habituals en aquesta festa és la necessitat d’incrementar el nombre de places que hi ha als diferents centres. Bertrana lamenta que ja estan dient que no a moltes famílies que s’interessen a portar els seus fills en alguna de les bressoles.

Per això, reclama a les autoritats “que s’hi posin” ja que hi ha una “demanda evident” de nens que volen accedir a la Bressola i estudiar en català. “És un drama amb el què hem de conviure, però no ens resignarem”, ha conclòs la directora general.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT 825-5-2019)