LA CAIXA DE SOLIDARITAT RECULL 300.000 EUROS EN TRES DIES ARRAN DEL CAS DEL TRIBUNAL DE COMPTES

La Caixa de Solidaritat recull 300.000 euros en tres dies arran del cas al Tribunal de Comptes

“Hi ha gent que fa un esforç molt gran per a fer aportacions. Ja veurem si el ritme es mantĂ© els dies vinents”, diu el president de la caixa, Pep Cruanyes.

La Caixa de Solidaritat ha recaptat 100.000 euros diaris d’ençà que dimarts va fer una crida perquĂš la gent hi fes aportacions. Aquests 300.000 euros, que no tenen en compte la quantitat que es va recaptar ahir, s’afegeixen als 400.000 que ja tenia l’entitat impulsada per l’ANC i Òmnium. D’ençà que es va saber que el Tribunal de Comptes espanyol sol·licitava a trenta-quatre ex-alts cĂ rrecs del govern una fiança de 5,4 milions d’euros, les donacions van començar a crĂ©ixer mĂ©s de l’habitual. PerĂČ no va ser fins dimarts, en la conferĂšncia de premsa de la Caixa de Solidaritat en quĂš es va fer una crida explĂ­cita a reactivar les aportacions contra la repressiĂł, que el comptador va fer un espetec.

El president de la Caixa, Pep Cruanyes, diu que no s’esperaven aquesta quantitat de diners diĂ ria. “Hi ha gent que estĂ  fa esforç molt gran per a fer aportacions. Ja veurem si el ritme es mantĂ© els dies vinents”, diu satisfet de comprovar que cada dia es recapta aquesta quantitat milionĂ ria.

Aquesta vegada, i a diferĂšncia del cas del 9-N, la demanda que s’ha fet Ă©s preventiva. Aquests diners es faran servir si l’estat espanyol tomba el Fons Complementari de Riscs, la partida creada pel govern catalĂ  que ha de servir per a avalar els 5,4 milions d’euros que el Tribunal de Comptes ha imposat a la trentena d’ex-alts cĂ rrecs que considera responsables de l’acciĂł exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Si el tribunal –que encara no s’ha pronunciat– no accepta el mecanisme d’aval impulsat pel Departament d’Economia, la Caixa de Solidaritat haurĂ  d’intervenir.

La data lĂ­mit per a pagar la fiança Ă©s el 21 de juliol. És fĂ cil de deduir que la caixa no podrĂ  assolir la quantitat milionĂ ria sol·licitada, perĂČ els diners recaptats es faran servir per pagar-ne una part i la resta es completarĂ  amb l’embargament automĂ tic dels bĂ©ns dels acusats. AixĂČ ja va passar en la causa del 9-N. La caixa va pagar dos milions d’euros de la fiança imposada a Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau per l’organitzaciĂł de la consulta. La resta es va completar amb l’embargament dels habitatges de tots quatre.

En el cas que el Tribunal de Comptes avali el Fons Complementari de Riscs, els diners de la Caixa de Solidaritat tambĂ© podrien entrar en joc si finalment el tribunal espanyol acaba condemnant els acusats i la fiança es converteix en multa. Ara per ara, els 700.000 euros recaptats, sĂłn lluny de la quantitat fixada. A mĂ©s, aquest fons no tĂ© com a prioritat principal aquesta mena de despeses, sinĂł la cobertura de les multes i sancions que s’imposen a membres mĂ©s anĂČnims del moviment independentista. Cruanyes va demanar fa temps que la resposta a la repressiĂł econĂČmica no fos Ășnicament recaptatĂČria. Per aixĂČ el govern va fer un pas endavant i va crear el fons que ha de fer de pont fins que no es resolgui el cas.

I si tomben el fons? Es podrĂ  salvar el patrimoni dels represaliats?

Aquesta fiança que ha obligat a mobilitzar agents socials i polĂ­tics no Ă©s mĂ©s que una altra pĂ gina de la repressiĂł econĂČmica que exerceix l’estat. Fins ara la Caixa de Solidaritat ha pagat 13,4 milions d’euros en fiances i 640.000 en defenses i multes. La Caixa de Solidaritat estĂ  a l’espera d’un recurs presentat al jutjat nĂșmero 13 de Barcelona en quĂš exigeix que li retornin la fiança que va consignar en la causa penal per l’1-O que tambĂ© afecta desenes d’ex-alts cĂ rrecs. Considera que part d’aquesta quantitat estĂ  repetida en la fiança que tambĂ© es va pagar al Tribunal de Comptes com a possible responsabilitat civil als presos polĂ­tics per l’organitzaciĂł del referĂšndum.
Informa:VILAWEB.CAT (10-VII-2021)

90 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: