Tot i que han estat dos mesos moguts per la nova Cambra, encara han quedat coses pendents.¬†Com a deures d’estiu, la instituci√≥ ha d’acabar de lligar el sistema electr√≤nic per tal que es puguin fer aquestes consultes, i tamb√© actualitzar el cens de la Cambra de manera que tot l’empresariat al que representa hi pugui participar. La idea de la candidatura Eines de Pa√≠s √©s consultar els empresaris sobre “q√ľestions de pa√≠s”, i posen com a exemple preguntar sobre “la sobirania fiscal, la possibilitat de considerar el Rei persona ‘non grata’ o la voluntat de l’empresariat que la Cambra sigui activa en el cam√≠ cap a la independ√®ncia de Catalunya”.

Amb tot, el relleu de la Cambra de Valls a la Cambra de Canadell encara ha deixat alguns temes pendents m√©s enll√† de les noves iniciatives. El gir de 180 graus en el ple de la instituci√≥ comporta tamb√© un gir radical en tots els c√†rrecs de representaci√≥ que t√© la Cambra, com ara la presid√®ncia de Turisme de Barcelona o el Centre de Disseny de Barcelona (CDB), entre molts altres. Fins el moment, el c√†rrec de¬†president de Turisme¬†l’ha assumit el president cameral, Joan Canadell, per√≤ la seva voluntat √©s la de “trobar la persona adient per delegar-li”.

La ‘cadira de plata’ buida

Una de les 14 cadires ocupades per les empreses de major aportaci√≥ a la Cambra de Comer√ß va quedar vacant perqu√® tal com va avan√ßar¬†ElNacional.cat, l’empresa¬†Magma Disseny, liderada per Toni Clariana, no va pagar els 75.000 euros que s’havien d’abonar pel primer any i finalment va decidir deixar la cadira, tot i haver-hi un comprom√≠s formal amb la instituci√≥. Respecte aquest fet, la nova Cambra est√† pendent de decidir quines accions legals empr√®n contra Magma, uns deures que queden pendents quan es reprengui el curs el mes de setembre.

Amb tot, de moment, la Cambra de Canadell va decidir en el primer ple de la nova instituci√≥ obrir un per√≠ode -obert fins el proper 20 de setembre-¬†perqu√® les empreses que ho desitgin presentin la seva candidatura per ocupar la cadira de Magma. Recordem que es tracta d’assumir un comprom√≠s amb la instituci√≥ d’aportar un m√≠nim de 75.000 euros l’any, durant quatre anys -el temps que dura la candidatura-. En paraules de Canadell, la seva idea √©s que l’empresa que prengui aquest rol sigui “una cooperativa o una associaci√≥, per donar veu a m√©s empresaris”, tot i que al tractar-se d’una subhasta p√ļblica s’hi pot presentar qui vulgui.

Alhora, els integrants d’Eines de Pa√≠s han reiterat diverses vegades que la seva voluntat √©s “deixar de dependre del finan√ßament d’unes empreses que, a m√©s, tenen veu i vot en les decisions del ple”. Per poder prescindir-ne, per√≤, pr√®viament caldria trobar altres maneres de finan√ßar la Cambra, quelcom que segons l’equip cameral “ja s’estan valorant algunes opcions, i se seguir√† estudiant al setembre”. A m√©s, un dels passos “imprescindibles” per estudiar el finan√ßament de la instituci√≥ √©s tirar endavant una¬†auditoria dels darrers anys, cosa que Canadell va anunciar que faria en una de les darreres rodes de premsa.

Les traves de l’establishment

Dos dels candidats a les eleccions de la Cambra barcelonina no van encaixar b√© la seva derrota i van intentar aturar el ple d’investidura de Canadell amb querelles, recursos d’al√ßada i tamb√© la personificaci√≥ d’un notari el mateix dia del ple constituent. No va tenir efecte en el seu moment i¬†Canadell es va poder confirmar¬†com a president cameral, per√≤ els tr√†mits judicials encara no estan resolts.

Es tracta del financer¬†Carles Tusquets¬†i l’advocat¬†Ramon Masi√†,¬†que juntament amb 20 empresaris¬†van posar en marxa un intent de¬†“fer un 155”¬†contra les eleccions camerals, amb la intenci√≥ fallida de suspendre el ple del dia 17 de juny, i amb la¬†petici√≥ que s‚Äôanul¬∑lin els resultats i es facin noves eleccions o b√©¬†que es faci un nou recompte amb les vocalies afectades pels vots desestimats per la Junta Electoral, “que farien¬†moure fins a 8 vocalies”, asseguren. A m√©s, hi ha en marxa¬†un¬†recurs de protecci√≥ dels drets fonamentals; un recurs d‚Äôal√ßada contra¬†l‚Äôacord de la JEC del 13 de maig¬†(data del recompte definitiu)¬†i per tant contra la consellera d’Empresa,¬†√Ängels Chac√≥n, que √©s l’√≤rgan tutelar i que demana mesures cautelars; i un¬†requeriment al Consell General de Cambres de Catalunya¬†principalment contra l’empresa encarregada del vot electr√≤nic,¬†Scytl.

En el moment de la not√≠cia, es van encendre totes les alarmes, per√≤ fins ara no hi ha hagut m√©s novetats. Fonts de la Cambra i de la Generalitat dubten del recorregut que aquestes accions puguin tenir, “almenys no a curt termini, ja que aquestes coses acostumen a trigar anys…”. Amb tot, √©s un tema que tamb√© queda pendent de cara el setembre, per comen√ßar a posar clarobscurs a les estrat√®gies legals que amenacen la Cambra de Canadell.

Informa:ELNACIONAL.CAT (12-8-2019)