LA CAMPANYA A FAVOR DE L’ÚS DE LA LLENGUA ” NO T’EXCUSIS” SURT AL CARRER

” La campanya “No t’excusis” surt al carrer”.

Comencen una enganxada de cartells i publiquen una guia per ajudar a mantenir el catalĂ .

Els impulsors de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!” han dut a terme una enganxada de cartells a setze poblacions catalanes i han publicat una guia per sensibilitzar la ciutadania de la importància de mantenir el català en totes les situacions.

La campanya, impulsada per la Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Intersindical -CSC, va ser presentada el setembre passat i té com a objectiu animar tothom, especialment en el món educatiu, a actuar de referent lingüístic davant els infants i els adolescents per mirar de revertir el retrocés de l’ús social del català.

Els cartells denuncien a través de l’humor i la ironia algunes de les contradiccions en els usos lingüístics dels catalanoparlants com ara canviar de llengua quan surten de festa, escriure missatges en anglès a les xarxes socials “encara que tots els seguidors siguin de Tàrrega” o cantar “Cumpleaños feliz”, en castellà, quan a la família tothom parla català. En total, els responsables de la campanya enganxaran més de 12.000 cartells en autobusos, estacions de tren i columnes als carrers.

“No t’excusis” també ha publicat una guia amb consells i eines per a les famílies perquè siguin exemplars en els seus usos lingüístics i treguin profit del seu rol de referent per a infants i adolescents. La guia convida les famílies a abandonar els prejudicis lingüístics i a no canviar de llengua per l’aspecte físic de l’interlocutor, i les anima a fer servir el català en totes les situacions, també a les reunions de famílies o als grups de WhatsApp de pares en què algú intervé en castellà.

El document proposa accions concretes com ara consumir productes responsables lingüísticament, configurar en català els dispositius electrònics de casa, recomanar músics o influenciadors en català als fills, reclamar o denunciar les vulneracions de drets lingüístics i buscar sempre la versió dels jocs en català. La guia inclou una llista amb projectes audiovisuals per a joves en català com el Canal Malaia, Adolescents.cat, Creadors.tv, així com un seguit d’instagramers i titkokers, bancs de recursos per aprendre català, recursos informàtics o audiovisuals com Softcatalà, Filmin.cat, www.desdelsofa.cat i www.goitaquefanara.cat. També hi són presents eines de la Plataforma per la Llengua com els grups de conversa, el servei de queixes, les aplicacions CatalApp i Apparella’t i el portal www.jocsijoguines.cat.

La campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!” s’allargarà durant tot el curs escolar i, a través de guies i d’activitats, proporcionarà més eines per empoderar lingüísticament tota la població i, específicament, els actors que estan més en contacte amb els infants i els adolescents.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT

173 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: