LA COMISSIÓ BILATERAL TREBALLARÀ EN CINC GRANS ÀREES QUE S’AVALUARAN D’AQUÍ A MIG ANY

“La Comissió Bilateral es tornarà a reunir d’aquí a mig any per avaluar cinc grans acords”.
Generalitat i Estat pacten reduir conflictes competencials, traspassar la gestió de beques i 200 milions de la disposició addicional tercera de l’Estatut
(OT SERRA )

Tres anys després la Generalitat i el govern espanyol s’han retrobat a la Comissió Bilateral, que ha arribat a l’acord de treballar en cinc àrees que s’avaluaran entre finals de gener i principis de febrer en una nova reunió. La delegació catalana ha posat sobre la taula la gestió dels fons europeus, però la Moncloa ha deixat clar que no era el fòrum adient per a fer-ho. Segons ha anunciat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, s’ha pactat reduir la conflictivitat constitucional en relació a lleis autonòmiques; culminar el traspàs de la gestió de les beques en la comissió mixta de transferències; crear un grup de treball per estudiar la viabilitat de traspassos sobre Salvament Marítim, legislació laboral i formació professional; reactivar la comissió mixta d’assumptes econòmics i fiscals i la d’inversió en infraestructures. També s’ha pactat una inversió de 200 milions d’euros relativa a la disposició addicional tercera de l’Estatut: 100 milions imminents i abans d’acabar l’any, els 100 restants.

“Ha estat una reunió fructífera i executiva”, ha celebrat Rodríguez en roda de premsa, i ha posat en valor la “represa del diàleg en el marc constitucional” amb Catalunya. La ministra ha comparegut abans que la Generalitat i ha tret pit de l’acord sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, pactada aquest matí en una reunió secreta de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el vicepresident català, Jordi Puigneró, la secretària d’estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, i el president d’Aena, Maurici Lucena. Els dos governs ampliaran els detalls amb una nota conjunta i aquest dimarts la ministra Sánchez donarà explicacions, segons ha informat la també portaveu de la Moncloa.

Generalitat i Estat han decidit, així, passar pàgina de l’allunyament entre les dues administracions que havia predominat els últims anys, com a mínim pel que fa a qüestions sectorials. La darrera Comissió Bilateral va ser al Palau de la Generalitat, amb la catalana Meritxell Batet com a titular d’Administracions Territorials i Elsa Artadi (JxCat) com a consellera de Presidència. Ara Laura Vilagrà (ERC) ha encapçalat la delegació de la Generalitat i Isabel Rodríguez, que ha pres el relleu de Miquel Iceta, la del govern espanyol. Si aquell 1 d’agost del 2018 es va evidenciar una distància insalvable per la voluntat del Govern de parlar sobre l’autodeterminació, el conflicte polític s’aborda a la taula de diàleg i la Bilateral s’ha cenyit a matèries pendents de ser traspassades a Catalunya i diverses qüestions sectorials. En total, unes 56 demandes, segons calcula la Generalitat.

A la reunió hi han assistit 14 persones. Vilagrà s’ha acompanyat de dos membres més de l’executiu: el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. A més, hi són la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca; la delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella; el secretari general de la Vicepresidència, Ricard Font; i el director general de Relacions Institucionals, Bernat Costas. Per part de l’executiu espanyol, hi ha la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; la secretària d’estat d’Hisenda, Inés María Bardón; la secretària d’estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, i el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas. També la subsecretària d’Hisenda, Pilar Paneque; la secretària general de coordinació territorial, Miryam Álvarez i la Directora General de Cooperació Autonòmica i Local, Carmen Cuesta.

El retorn de la Bilateral es produeix enmig d’un clima de distensió entre l’administració catalana i l’espanyola, després dels indults i d’una aposta ferma pel diàleg de Pere Aragonès, per bé que els últims dies s’ha enrarit arran de l’absència del president de la Generalitat a la conferència de líders autonòmics de divendres. Una decisió que a l’executiu espanyol no va agradar. A més, s’hi arribava amb una desavinença que ha marcat la prèvia de la trobada: la gestió dels fons europeus.

El Govern volia aprofitar per parlar-ne, però la Moncloa s’ha negat a incloure aquest tema a l’ordre del dia. De fet, s’ha abordat amb la resta de comunitats autònomes aquest mateix dilluns en la conferència sectorial sobre el pla de recuperació, transformació i resiliència i la secretària d’Economia de la Generalitat, Matilde Villarroya, hi ha intervingut. En la roda de premsa posterior, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha remarcat que a la Bilateral es tracten matèries que tenen a veure “exclusivament amb Catalunya”, però no aquelles que tenen una perspectiva multilateral. En el mateix sentit s’ha expressat Rodríguez.
La dreta posa el crit al cel

Tot i que el govern espanyol ja ha deixat clar que no farà diferències amb Catalunya a la Bilateral, els partits de la dreta han criticat la trobada, especialment després que Aragonès plantés la resta de comunitats a la conferència de presidents. El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha assegurat aquest matí en una entrevista a RNE que hi ha una “agenda oculta” entre la Moncloa i la Generalitat, i el diputat de Cs al Parlament Nacho Martín Blanco ha acusat el Govern de “deslleialtat institucional” per anar a la comissió d’aquest dilluns i no al fòrum multilateral de divendres passat. A la Moncloa li ha retret que caigui en la “lògica perversa” de l’executiu català.
Informa:ARA.CAT (2-VIII-2021)

110 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: