LA COMISSIÓ EUROPEA ES VA REUNIR AMB UN ALT CÀRREC DE RAJOY DESPRÉS DE L’1-O

(JOEL CARRASCO )
L’exeurocomissari i vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha reconegut que va reunir-se amb el llavors secretari d’Estat espanyol per la Unió Europea Jorge Toledo, l’endemà de l’1-O. Per contra, Timmermans ha assegurat que va renunciar a reunir-se amb el Govern de la Generalitat perquè “les qüestions relacionades amb Catalunya són competència interna d’Espanya”.

L’eurodiputada Clara Ponsatí va preguntar a la Comissió Europea si Toledo va mantenir alguna reunió amb Timmermans per tal de modificar el seu discurs sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya. El vicepresident europeu ha revelat que sí que es va reunir amb Toledo per debatre sobre “Constitució, Estat de Dret i drets fonamentals a Espanya a la vista dels esdeveniments a Catalunya”.

Timmermans, però, esquiva respondre si va modificar el seu discurs per la influència de Toledo o si va rebre pressions per canviar-lo. “La Comissió opinava, i segueix opinant, que totes les qüestions relacionades amb Catalunya són i segueixen sent competència interna d’Espanya, i que han de tractar-se plenament amb consonància amb el seu ordre constitucional”, argumenta l’exeurocomissari.

Flandes denuncia la repressió

En canvi, el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, ha denunciat la repressió de l’Estat sobre l’independentisme català des de l’oficina que els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han obert recentment al barri del Born de Barcelona. En una visita aquest dimarts a la seu, Jambon ha criticat que la defensa d’idees i opinions en democràcia mai pot ser castigada. Jambon, que ha mantingut una vídeotrucada amb els eurodiputats, ha volgut mostrar la seva solidaritat amb ells i ha cridat a “lluitar contra tota aquesta injustícia”.

Jambon també ha denunciat l’anormalitat del fet que ell pugui ser a Brussel·les i a Barcelona i el president Puigdemont no. En una piulada, el president de Flandes ha recordat que als eurodiputats de Junts “encara no se’ls permet tornar al seu país com a persones lliures, perquè llavors corren el risc de penes de presó molt dures”. “Continuo trobant que és una burla dels valors europeus, com ara la llibertat d’expressió i l’acció política pacífica”, ha afegit.
Ponsatí

Puigdemont li ha agraït el suport i ha reivindicat que continuaran “lluitant per una Europa millor, per més democràcia i pel respecte al dret a l’autodeterminació”. També ha ressaltat els vincles entre Flandes i Catalunya, “dos nacions amb objectius comuns”.

Ponsatí, per la seva banda, també li ha agraït el suport i ha recordat que ara fa pocs dies el Tribunal Constitucional belga va suprimir el delicte d’injúries a la corona pel cas del raper Valtònyc. I en aquest sentit ha denunciat la persecució de drets i llibertats que el mateix raper i altres personalitats han patit dins les fronteres de l’Estat.

Informa:ELNACIONAL.CAT (17-XI-2021)

175 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: