LA CONSELLERA DE CULTURA: ” AL PARLAMENT S’HI PARLA MASSA CASTELL√Ä “

La consellera de Cultura, Mari√†ngela Vilallonga, ha assegurat aquest dimecres que al Parlament s’hi parla “massa castell√†”. Ho ha fet durant la sessi√≥ de control a la cambra catalana en resposta a Ciutadans, que li ha retret la pol√®mica per les seves cr√≠tiques a la pres√®ncia del castell√† a la s√®rie Drama, que emet TV3 aquestes setmanes. En una entrevista a la SER Catalunya la setmana passada, la consellera va considerar que sovint notava massa pres√®ncia del castell√† a TV3. Unes declaracions que van ser desautoritzades per la portaveu del Govern, Meritxell Bud√≥, al cap d’unes hores.

Vilallonga ha assegurat que la llei de la Corporaci√≥ Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) t√© com a objectiu “protegir” el catal√†, que √©s la “llengua pr√≤pia” de Catalunya. Sonia Sierra, diputada de Ciutadans, li ha retret les cr√≠tiques per la pres√®ncia del castell√† a TV3 i ha indicat que el seu partit va n√©ixer per “fer a les institucions el que √©s normal al carrer”. Segons ella, a l’escola la Generalitat hi imposa el “monoling√ľisme”. “La televisi√≥ p√ļblica catalana √©s de tots, i la llengua tamb√©”, ha destacat Sierra.

La diputada de Ciutadans, com √©s habitual en la seva formaci√≥, ha combinat catal√† i castell√† durant la intervenci√≥. L’encarregada de formular la seg√ľent pregunta ha estat Lorena Rold√°n, futura candidata del partit taronja a les eleccions catalanes, que s’ha expressat en castell√† en to de protesta per les paraules de Vilallonga. La consellera, la setmana passada, tamb√© va recalcar que havia enviat un missatge de queixa a TV3 per la pres√®ncia del castell√† a la s√®rie Drama, on el percentatge que ocupa aquesta llengua arriba al 30%. Produ√Įda pel Terrat, es va gravar per ser emesa a la plataforma Playz de Televisi√≥ Espanyola, on es va poder veure des del mes de febrer.

Davant les cr√≠tiques de la consellera de Cultura, la portaveu Bud√≥ es va afanyar a desautoritzar-la. “El Govern no est√† per controlar els continguts de la televisi√≥ p√ļblica, que √©s lliure. L’executiu ni la controla ni en decideix la programaci√≥”, va assenyalar en la roda de premsa posterior a la reuni√≥ del gabinet de la setmana passada.

“El que vull √©s que TV3 continu√Į sent l√≠der. Ens hem de basar en les audi√®ncies per programar i decidir si un programa funciona o no. Com a Govern, com a consellera responable, m’he de mantenir al marge. Ens correspon dotar de recursos perqu√® la televisi√≥ pugui fer”, va remarcar la consellera de la Presid√®ncia. Els mitjans p√ļblics pengen de les compet√®ncies d’aquest departament i no de Cultura.

En tot cas, Vilallonga va assegurar que la cr√≠tica a TV3 anava m√©s enll√† de la s√®rie i que s’estenia a programes de caire informatiu. “Fas z√†ping i no saps si est√†s veient una cadena estatal o una cadena catalana”, va lamentar. Interpel¬∑lada pel periodista Josep Cun√≠ sobre el fet que aquesta cr√≠tica no es dona quan apareixen personatges parlant, per exemple, en angl√®s en una s√®rie de ficci√≥, la consellera ha assegurat que √©s feina de la Generalitat fer que l’√ļs de la llengua catalana “sigui cada vegada m√©s alt”.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (8-7-2020)
N.de la R.
Per fi alg√ļ comen√ßa a dir les coses pel seu nom.Hi ha massa castell√†
per tot arreu.I no ens vinguin amb la lletania que aquesta √©s la situaci√≥ del carrer.Aleshores, per qu√® al Congr√©s,Senat,Tribunals, televions p√ļbliques i privades espanyoles nom√©s hi ha el castell√†? L’imperililsme espanyol no descansa.Si no sabem enfrontar-nos-hi estem al pot.De moment, gr√†cies consellera Villalonga.√Čs bo que alg√ļ amb una mica de poder aixequi la veu

195 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: