LA COVID-19 I MESSI EVITEN EL FRACÀS DE LA DIADA D’AQUEST ANY 🔈

( RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )

Benvolguts lectors:
Quan jo estudiava Periodisme—i d’això ja fa més de cinquanta anys—els professors insistien en una premisa elemental: ens deien que els fets són sagrats i les opinions lliures. Una sentència que avui és més vàlida que mai.
Davant la situació del país enganxat en lluites internes, en el coronavius i en la crisi econòmica els optimistes s’ho miren amb esperança i els pessimistes tirarien el barret al foc.

L’experiència ens ensenya que fins i tot dels fets més negatius en podrem treure’n ensenyances. Això ve a tomb amb motiu de la Diada que ja tenim a quatre passes. Una Diada que,de moment, passa bastant desapercebuda, tot i la gran organització que sempre ens en fa l’ANC. I aquest any no n’és pas una excepció, perquè ha sabut adaptar-se a les circumstàncies amb la convocatòria de manifestacions descentralitzades i reduïdes. D’aquesta manera s’adapta a la situació sanitària del país. I com és lògic tampoc no falten les manifestacions internacionals a diverses ciutats del món. Com sempre, em trec el barret per la capacitat d’organitzar la Diada, tot i que no seguiré pas la recomanació de no anar-hi perquè sóc una persona de risc, un vellet. Però jo no temo el virus de la Covid-19, jo només temo el virus de l’espanyolisme al qual,de moment, és difícil combatre’l amb èxit.

Però girem el mitjó del revés i veurem que el virus ens ha impedit que la manifestació de la Diada fos un fracàs. Sí, perquè en una situació normal, no sé què coi hauria reivindicat l’ANC i quanta gent s’hauria desplaçat a Barcelona. Recordo que l’any passat la gent s’esgargamellava cridant consignes a favor de la unitat dels partits independentistes. Una lluita en va, perquè és com donar aigua a qui no té set o un llibre a un analfabet. Cadascún dels partits va a la seva.I això no és par el pitjor: el pitjor és que no tenen un full de ruta clar que no passa solament per desobeir l’Estat, encara que sigui de forma intel·ligent. Els polítics podrien proclamar la independència, però el poble l’hauria de confirmar ocupant els principals centres del país com aeroports, ports, frontetes, edificis oficials, etc.I això no vol pas dir que es fes amb violència. Internacionalment només ens faran cas si el carrer és nostre.La resta és enganyar la gent. O voler més persones a la presó o a l’exili i qui sap si alguna cosa més. Espanya és capaç de tot.

En segon lloc cal agrair que Messi hagi focalitzat pràcticament la majoria d’informacions. Em recorda aquells temps del franquisme quan el Barça era l’expressió sentimental més gran contra el centralisme. Ara Messi s’ha convertit en el gran protagonista de l’actualitat amb un colebrot que sembla una sèrie veneçolana de televisió. No és que consideri que sigui bo tot aquest rebombori ,però ateses les circumstàncies del país és saludable que la gent es distregui una mica i al mateix temps posem la Diada lluny dels focus periodístics. La Diada d’enguany no vol gaire soroll.
En definitiva,la Covid-19 i Messi acaparen la nostra atenció de forma majoritària.I per fortuna la Diada d’aquest any ja no serà un fracàs. Ja veieu com les coses negatives a vegades també poden ajudar-nos. I l’any que ve Déu dirà, perquè qui dia passa any empeny.
(29-8-2020)

463 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: