LA CUP AMENA√áA DE TRENCAR L’ACORD AMB ERC SI ESTABILITZA L’ESTAT ESPANYOL

La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada ha advertit ERC que podria trencar l’acord de governabilitat que van signar, si la voluntat dels republicans √©s “estabilitzar” l’Estat i no aposta per la via de la confrontaci√≥ que tamb√© van pactar.

“El que no farem √©s facilitar la governabilitat a Catalunya si el que estem fent √©s facilitar aquesta governabilitat perqu√® es faciliti la governabilitat a l’Estat. No volem ser crossa d’aquest proc√©s d’estabilitzaci√≥”, ha destacat en una entrevista a Europa Press.

Tot i que no dona per trencat l’acord, no li agrada per on s’est√† avan√ßant, i ha afegit que el que van signar “no √©s un acord d’estabilitat de dos anys” sin√≥ un document que els compromet a donar estabilitat en la mesura que es compleixi el seu contingut.

Segons Estrada, hi haur√† diferents escenaris i situacions que requeriran una avaluaci√≥ cont√≠nua d’aquest acord per veure si la CUP segueix facilitant la governabilitat a ERC i Junts, socis de Govern.

La CUP veu passos en la part program√†tica de l’acord amb ERC, en mat√®ria de serveis p√ļblics, drets socials, ambiental i laboral, per√≤ els preocupa el vessant estrat√®gic del pacte, que preveia “un enfocament de legislatura de confrontaci√≥ amb l’Estat, compatible amb el fet que ERC segu√≠s explorant la seva aposta per la taula de di√†leg”.
El Rei i S√°nchez

“No tenen gaire concordan√ßa amb aquest enfocament de confrontaci√≥ les escenificacions que hem vist del president assistint a esdeveniments amb la patronal espanyola, el Rei i amb el president de govern espanyol” en diferents ocasions, ha lamentat.

Aix√≠, considera que en les primeres oportunitats que hi ha hagut per dur a terme “una confrontaci√≥, un xoc de legitimitats o de sobirania amb l’Estat, no s’ha produ√Įt”, i ha posat com a exemple el suport in extremis d’ERC al decret llei dels interins de Govern espanyol o la posici√≥ dels republicans en mat√®ria d’energies renovables.

M√©s enll√† d’ERC, Estrada ha assegurat que tamb√© els preocupa el paper de Junts, despr√©s de retreure que el partit de Jordi S√†nchez els va acusar d’arribar a un acord fluix amb els republicans sobre autodeterminaci√≥, i que ara no facin pin√ßa amb la seva formaci√≥ “per trencar amb aquest paper d’estabilitzador que pot tenir ERC amb el govern espanyol”.

Per Estrada, el suport de Junts a l’ampliaci√≥ de l’Aeroport de Barcelona demostra que, a la pr√†ctica, defugen de la confrontaci√≥ i “s’estan posant b√© en aquest paper d’estabilitzador de Govern, i, per tant, del r√®gim del 78”.

Tamb√© ha condicionat el suport de la CUP als pressupostos catalans del 2022 a l’enfocament que es doni a la legislatura i als n√ļmeros que els presentin, per√≤ ha deixat clar que no tenen cap obligaci√≥ de votar-hi a favor.

Estrada ha explicat que podran donar suport als comptes si el Govern busca la confrontaci√≥ amb l’Estat i l’avan√ß del proc√©s d’independ√®ncia i si respon a les necessitats socials i a la millora de les condicions materials de la majoria de la poblaci√≥: “Si √©s aix√≠, hi serem. Si √©s per fer el contrari, amb nosaltres no poden comptar-hi. No volem que comptin amb nosaltres, que es busquin altres socis”, ha afegit.

Sobre si estan disposats a negociar els pressupostos generals de l’Estat (PGE), ho ha rebutjat perqu√® “significaria tenir un paper de facilitar l’estabilitat de l’Estat”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-VIII-2021)

113 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: