LA CUP ESMENA LA TOTALITAT DE L’ESTRAT√ąGIA DE LA CAMPANYA DE DOLORS SABATER

(FERRAN CASAS I JOAN SERRA )
L’acord entre la CUP i Guanyem per presentar-se a les eleccions del 14 de febrer no va ser f√†cil de gestionar internament. I l’estrat√®gia pol√≠tica i electoral desplegada pels anticapitalistes, aix√≠ com la campanya resultant, no agrada una majoria dels dirigents. Aix√≤ √©s el que es despr√®n de tres documents, als quals ha tingut acc√©s Naci√≥Digital, elevats per territorials i aprovats aquest dissabte per una √†mplia majoria al consell pol√≠tic de la CUP. El q√ľestionament de l’estrat√®gia electoral que ara t√© en Dolors Sabater la cara visible √©s total.

M√©s enll√† de l’estil i l’organitzaci√≥ de la campanya, i dels mecanismes de debat intern a la mateixa CUP i a la coalici√≥ amb Guanyem, el punt b√†sic de desacord entre els cupaires √©s que s’obri la porta a entrar al Govern o participar de nou de la governabilitat. Una via, la de participar m√©s, que ja es formulava abans d’entendre’s amb Guanyem per conc√≥rrer a les eleccions plegats. “Cal que el relat de precampanya i campanya de la CUP es desmarqui frontalment de tota possibilitat d’entrada al Govern”, exigeixen els promotors del document votat aquest dissabte, i validat per una majoria, tal com ha confirmat aquest diari per diverses fonts coneixedores de la deliberaci√≥.

Dels tres documents que s√≥n motiu de controv√®rsia i que ha aprovat el consell pol√≠tic -que agrupa la direcci√≥, les assemblees territorials, el grup d’acci√≥ pol√≠tic i les entitats que els donen suport-, el m√©s extens i rellevant √©s el plantejat per l’assemblea de Monistrol de Montserrat. El text ha rebut 32 vots a favor, 14 en contra i 8 abstencions. Afirma que el relat que fa temps que es fa sobre la implicaci√≥ en la governabilitat, i en el que ha incidit Sabater dient que estan “m√©s preparats que mai” per participar-ne, parteix d’un discurs p√ļblic “erroni alhora que irresponsable i perill√≥s”, i que, si de cas, hauria d’articular-se fruit “d’un el debat intern i estrat√®gic” molt profund. Segons el text, no es pot apel¬∑lar de forma gen√®rica a la responsabilitat perqu√® “no n’hi ha cap m√©s gran que assumir el pes de l’oposici√≥ des de l’esquerra a les ren√ļncies en clau nacional i l’austericidi que executar√† el pr√≤xim Govern” quan gestioni els efectes de la pand√®mia.

Consolidar un n√≠nxol” gr√†cies al desgast de Junts i ERC

El document plantejat des de Monistrol valora l’escenari d’un govern amb Junts, ERC i CUP o un de “socialdem√≤crata” amb ERC i els comuns que inclogui el suport extern de la CUP o el PSC. Avisa que l’alternativa no arribar√† “de la m√† de l’autonomisme de Junts i ERC” i que actuar amb “pragmatisme” pot acabar hipotecant “la capacitat de consolidar-se com a √ļnica alternativa pol√≠tica rupturista”. En aquest sentit, i sobre la crisi de la Covid, afirma que hi ha un “desgast” de Junts i ERC, i que la seva formaci√≥ n’ha de treure suc: “Nom√©s la capacitat de diferenciar-se de les forces de govern actual ens pot situar com a alternativa per captar el seu desgast, alhora que consolidar un n√≠nxol electoral”, afirmen.

El text aprovat al consell pol√≠tic indica que “el relat” de la CUP s’ha de “desmarcar frontalment de tota possibilitat d’entrada al Govern” i avisa que fer valdre “la possibilitat de negociaci√≥” fins al 14-F anir√† en detriment “de mantenir un relat de confrontaci√≥ directa amb les forces de Govern”. Recorden que implicar-se en aquest escenari √©s “assumir responsabilitats respecte de decisions alienes” i fer-ho sense “capacitat d’incid√®ncia” alhora que es produeix un “efecte legitimador”. La situaci√≥ no √©s nova -Carles Riera ja havia obert via els darrers mesos-, per√≤ s’indica que “el discurs p√ļblic des de l’aprovaci√≥ de la coalici√≥ amb Guanyem i des de la constituci√≥ del comit√® de campanya ens situa -diuen- en una posici√≥ de debilitat”. Per aix√≤ criden a “ressituar i clarificar el discurs de campanya”.

Amb la votaci√≥, el consell pol√≠tic de la CUP argumenta -fent-se seu el text- que “la responsabilitat m√©s gran que pot exercir la CUP √©s ser la punta de llan√ßa contra el mal govern”. Per√≤ els retrets tamb√© s√≥n interns. I en aquest punt √©s on m√©s s’aturen els altres dos documents aprovats. La resoluci√≥ validada a proposta del nucli de Gr√†cia -amb 35 vots a favor, 10 en contra i 11 abstencions- √©s molt dura amb la conformaci√≥ “opaca” del comit√® de campanya i incl√ļs q√ľestiona la contractaci√≥ d’alliberats. Tot, afirmen, saltant-se els mecanismes interns i constituint “una mena de direcci√≥ informal que engloba l’equip alliberat, part de la direcci√≥ i representants institucionals supralocals”.

S’apunta la possibilitat de perdre la “connexi√≥ direcci√≥-base” per una “verticalitzaci√≥” que s’ha accentuat en campanya i s’afirma que el pacte amb Guanyem i els seus termes contradiuen els documents de l’Assemblea Nacional del 2019 a Celr√†, cosa que tamb√© fa el text de Monistrol. A la part final es demanen explicacions al secretariat nacional per com es va fer el comit√® de campanya, que informi sobre alliberaments “ad hoc” i que es procuri obrir els processos deliberatius i les subcomissions a tots la milit√†ncia.

Q√ľestionament al protagonisme de Sabater

Finalment, un √ļltim document aprovat pel consell pol√≠tic de la CUP i proposat per la territorial de Valls -amb 41 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions-, se centra m√©s les q√ľestions comunicatives i atribueix un hiperlideratge a Sabater. Afirmen que √©s un biaix en el qual no s’havia incorregut en anteriors campanyes. S√≥n especialment cr√≠tics amb el primer v√≠deo de precampanya de l’exalcaldessa de Badalona i en lamenten, fins i tot, frames com ara el d’ella amb la vara d’alcaldessa o parlant amb ve√Įns “igual que fan tots i totes les candidates en qualsevol pa√≠s del m√≥n”.

El text sol¬∑licita reclamar “un canvi d’estrat√®gia comunicativa” que recuperi “el missatge de col¬∑lectivitat, de feina d’equip i assembleari”. La CUP ha mostrat aquest dissabte els seus dubtes i la seva divisi√≥ sobre el rumb i l’estrat√®gia dels darrers mesos, que ara recau en Sabater com a cara visible de la campanya. La pilota √©s al terrat de la direcci√≥, que no √©s precisament una bassa d’oli. Per√≤ l’episodi de discussi√≥ viscut aquest dissabte al consell pol√≠tic evidencia les turbul√®ncies a la formaci√≥ i la dificultat de fer funcionar la coalici√≥ electoral amb Guanyem.

Voluntat de no perdre el control
l

La direcci√≥ admet, segons que ha explicat una portaveu a Naci√≥Digital, que els documents s√≥n “cr√≠tics” i que hi ha una voluntat de no perdre “el control pol√≠tic” durant la campanya i despr√©s si l’aritm√®tica els dona protagonisme. Aix√≤ √©s que preveuen la majoria d’enquestes, que tamb√© vaticinen una millora dels resultats de 2017, que els van donar quatre escons. Afirmen que s√≥n fruit d’un “recel” que ja es va expressar en la gestaci√≥ de l’entesa amb Guanyem i s√≠ que asseguren que la direcci√≥ facilitar√† que els comit√®s de campanya territorial i nacional siguin “m√©s horitzontals”, en la l√≠nia del que ha proposat el nucli de Gr√†cia.

Sostenen que algunes de les q√ľestions que planteja el document m√©s de fons ja s’han integrat al discurs, per√≤ que en qualsevol cas la direcci√≥ haur√† de valorar com s’articula.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (24-1-2021)

271 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: