LA CUP INICIA EL DEBAT SOBRE ELS PRESSUPOSTOS AMB RECEL

La CUP afronta la recta final de les assemblees obertes parlamentàries (AOP), en què des de divendres es porta a debat la posició del partit en relació amb els pressupostos per al 2022 i en què s’han sentit els recels expressats entre els corrents de Poble Lliure i Endavant, que els consideren insuficients i “continuistes”.

Durant aquest cap de setmana es fan més d’una quinzena d’assemblees presencials arreu del territori i dues de telemàtiques, en les quals prenen part diversos dirigents dels anticapitalistes per exposar l’estat de la negociació dels comptes. Demà, dilluns, els militants que hagin participat en les assemblees podran accedir a la votació i els resultats se sabran dimarts. Fonts de la CUP van avançar ahir que calculen que hi haurà al voltant d’un miler de participants en aquestes trobades.

El representant de Poble Lliure Arnau Comas ja va afirmar ahir, en declaracions a TV3, que el projecte de pressupostos té xifres “ridícules” en renda mínima i que tampoc inclou propostes sobre “la ruptura amb l’Estat i el dret a l’autodeterminació”. Per al portaveu d’Endavant-OSAN, Lluc Gayà, els comptes no ofereixen millores suficients des del punt de vista social i són comptes “continuistes”, una valoració que segueix la línia de l’expressada aquesta setmana també per diputats de la CUP al Parlament durant la presentació dels comptes en comissions.

Els anticapitalistes han plantejat a les seves bases una pregunta en format d’arbre que deixa la porta oberta a quatre escenaris: esmena a la totalitat i no facilitar la tramitació dels pressupostos; esmena a la totalitat i continuar negociant; abstenció i continuar amb les negociacions; o abstenció i conformar-se amb l’última proposta que hagin rebut de l’executiu.

Si el partit presenta l’esmena a la totalitat, el termini acaba el 22 de novembre, data en què es farà el debat a la totalitat al ple del Parlament.

Els últims moviments de l’executiu comprometent-se a no formalitzar la candidatura als Jocs Olímpics d’hivern fins que no s’hagi fet una consulta o de no invertir en el macroprojecte del Hard Rock no acaben de convèncer els anticapitalistes. En una entrevista a Ràdio 4, la diputada Eulàlia Reguant assegurava que l’executiu té previst “comprar els terrenys per valor de 120 milions i esperar que Hard Rock els hi compri”, i alertava de la “trampa” que el govern “faci d’API de Hard Rock Cafe i La Caixa”. Sobre els Jocs d’hivern, considera que el govern “tampoc se’n desdiu” perquè només retira les “al·lusions a la preparació de la candidatura”. La diputada reiterava que l’acord d’investidura no significava donar llum verd “a cegues” als comptes i demanava “un gir a l’esquerra”. Insistia que el millor era aprovar-los amb la CUP, però també creia que l’executiu té un “pla B” per aprovar-los.

Aragonès defensa els comptes pel municipalisme

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va defensar ahir la importància per al món local que tirin endavant els pressupostos de la Generalitat del 2022, ja que inclouen 227 milions destinats específicament a aquest àmbit des de Presidència, al qual s’hauran d’afegir altres partides repartides en diferents seccions. En la cloenda de celebració del 40è aniversari de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, el president va assegurar que treballarien “pel conjunt del territori de la mateixa manera” i trencarien amb la idea d’un territori separat entre zones urbanes i zones rurals”. La presidenta de la FMC, Olga Arnau, va reclamar “més recursos i eines” per als ajuntaments i dotar-los de “lleis i normes del segle XXI”.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (14-IX-2021)

223 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: