LA CUP POSA PRESSIÓ A L’APROVACIÓ DELS PRESSUPOSTOS CATALANS

“La CUP hi posa pressió”.
( JOSÉ ANTICH )

Un cop encarrilats els pressupostos generals de l’Estat, arriba el torn dels pressupostos de la Generalitat que el conseller d’Economia, Jaume Giró, es va comprometre fa setmanes que fossin aprovats pel Govern en la reunió setmanal del 9 de novembre, i que enfilessin immediatament després el camí del Parlament. Tot apunta que en els pocs dies que falten, i atès el complex mecanisme d’aprovació de les bases que té la formació anticapitalista, sortiran del Consell Executiu sense els tres vots que li manquen i que li assegurarien la majoria necessària per a l’aprovació a la cambra catalana.

La CUP juga, com sol ser habitual en ella, al límit i evitant el compromís amb els comptes públics fins a l’últim moment. Encara que el clima de les converses secretes o discretes, com es vulgui dir, entre Economia i la formació anticapitalista ha estat bo, no hi ha, com ha assenyalat aquest diumenge la diputada Eulàlia Reguant, ara per ara, un acord. La situació es resumiria en “res tancat, però tampoc trencat”. En tot cas, les discrepàncies entre la CUP (9 diputats) i el Govern (65) van més enllà dels pressupostos que s’estan negociant, ja que els primers estan molt queixosos amb el compliment de l’acord d’investidura que van assolir amb Esquerra Republicana (33) i que va ajudar, al costat dels diputats de Junts per Catalunya (32), a l’elecció de Pere Aragonès com a president de la Generalitat el mes de maig passat.

Malgrat aquesta situació, el Govern treballa a fons amb tres idees: aprovar els pressupostos amb la CUP, perquè va ser la majoria parlamentària de la investidura; fer uns comptes públics que combinin l’increment de les principals partides socials amb la no pujada d’impostos, en línia amb el que ha insistit des de fa mesos el conseller Giró; i finalment una que pivota al voltant de la necessitat que siguin aprovats i que porta l’executiu a rebutjar de pla que prosperin les esmenes a la totalitat i que ni tan sols siguin debatudes per la cambra. Es pot pensar, a més, que el moviment d’ERC al Congrés dels Diputats facilitant la tramitació dels pressupostos de Sánchez té també a veure amb aquesta hipotètica eventualitat.

En qualsevol cas, es pot recordar, encara que sigui a títol d’inventari, que el PSC, a través del cap de l’oposició i futur primer secretari, Salvador Illa, ha llançat diversos cables al conseller Giró per negociar els comptes, i el mateix han fet els comuns. No hi ha hagut un diàleg amb cap de les dues formacions i molt menys tampoc una negociació. Això, fonamentalment, perquè la majoria d’ERC i Junts continua confiant que la CUP aprovarà els primers pressupostos del govern Aragonès per responsabilitat i encara que sigui a batzegades.

Ningú no vol posar-se en una hipòtesi diferent per no donar cap excusa a la CUP, encara que tots els consellers saben la importància d’uns nous pressupostos, dels diners extres que suposarien, i que són absolutament necessaris per a molts dels compromisos de la legislatura.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-XI-2021)

79 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: