LA C√öPULA JUDICIAL, A MATADEGOLLA CONTRA EL NOU GOBIERNO

“La c√ļpula judicial, a matadegolla contra el nou govern espanyol ”
( JOS√Č ANTICH )

Que la primera inst√†ncia a emetre un comunicat inusual i extraordin√†riament cr√≠tic contra unes declaracions del nou govern espanyol de coalici√≥ hagi estat la c√ļpula judicial, demostra ben clar i net que la batalla ja s’ha obert i es disputar√† amb llums i taqu√≠grafs. La reacci√≥ del CGPJ contra Pablo Iglesias ha fet les del√≠cies de la dreta i aix√≤ que el que ha manifestat √©s, encara que cogui, una obvietat. O potser les resolucions dels tribunals europeus pel que fa, primer, a les euroordres i, despr√©s, a la immunitat, no han deixat en mal lloc la just√≠cia espanyola? √Čs exagerat dir, com ha afirmat el vicepresident, que han suposat una humiliaci√≥ per a l’Estat espanyol? Qu√® han fet sin√≥ el Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea, Alemanya, Esc√≤cia, B√®lgica, sin√≥ esmenar la plana al Tribunal Suprem?

Una altra cosa √©s que irriti el deep state escoltar aix√≤ en boca d’un vicepresident del govern d’Espanya i que, fins dilluns, era tan sols secretari general de Podemos. La irada reacci√≥ del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), marcant territori, √©s un senyal que el conflicte va molt m√©s enll√† de Podemos i que l’objectiu directe √©s Pedro S√°nchez. Sorpr√®n, aix√≤ s√≠, que hagin obert tan aviat les hostilitats i que la c√ļpula judicial pretengui tallar d’arrel el declarat per Iglesias puntualitzant que, “des del respecte m√©s absolut al dret de llibertat d’expressi√≥, la Comissi√≥ Permanent considera imprescindible reafirmar que l’actuaci√≥ del Poder Judicial, instituci√≥ essencial en tota societat democr√†tica, persegueix a tota hora el compliment de la llei i la defensa dels drets reconeguts a tots els ciutadans espanyols, fonament del nostre estat social i democr√†tic de dret”. Unes paraules amb un destinatari clar i que van trobar a √ļltima hora de la tarda resposta de la Moncloa, que va sortir en defensa del seu vicepresident i fent pinya.

El nomenament de la nova fiscal general de l’Estat al primer Consell de Ministres, la pol√®mica exministra de Just√≠cia Dolores Delgado, i les virulentes reaccions que hi va haver, ja van ser un primer signe que la dreta i una part important de l’esquerra espanyola respondria amb agressivitat de bon comen√ßament. Tamb√©, que f√†cilment interpretaria que darrere de tot aix√≤ hi pot haver un intent per part de Pedro S√°nchez de desjudicialitzar el conflicte catal√† i, qui sap, si acabar reformant el Codi Penal per modificar els delictes de rebel¬∑li√≥ i sedici√≥, i facilitant la sortida dels presos pol√≠tics. √Čs una proposta electoral dels comuns si arribaven al Govern, i s’hi acolliran els partits independentistes, encara que no hi ha cap garantia que hi hagi aigua a la piscina i el PSOE acabi validant-la. En qualsevol cas, falta temps i, a m√©s, la voluntat pol√≠tica amb S√°nchez mai no √©s segura.

√Čs f√†cil comparar la situaci√≥ pol√≠tica actual amb la que es va viure despr√©s de la moci√≥ de censura i aquell miratge va durar molt poques setmanes. L’independentisme ve, per tant, d’aquella experi√®ncia que no √©s tan llunyana. S√≠ que √©s cert que una cosa ha canviat respecte a llavors: S√°nchez t√© m√©s enemics que mai, ha trencat els ponts amb una part significativa de l’establishment, l’entorn del Rei emet incomoditat, quan no enuig, i la c√ļpula judicial controlada pel PP i que no pot canviar no li deixar√† passar-ne ni una. Aix√≤, mentre la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha de cessar el Cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad) i nomenar precipitadament un substitut perqu√® el dimissionari li havia lliurat al Rei un informe explosiu sobre les Forces Armades a esquenes de la ministra.

Si curi√≥s √©s que S√°nchez canvi√Į, com qui gira un mitj√≥, aliats, discursos i compromisos, m√©s sorprenent acaba sent que s’endinsi en un terreny vedat fins ara al poder pol√≠tic com √©s pretendre reformar la just√≠cia i despla√ßar l’alta judicatura del perill√≥s lloc on ha portat l’Estat espanyol. Aquella que deia protegir la democr√†cia i que no parava d’actuar contra ella i els qui la defensaven.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-1-2020)

163 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: