LA DEFENSA DE CUIXART EXHIBEIX EL SUPORT INTERNACIONAL AL TEDH: ” HI ANEM AMB MOLTA CONFIANÇA “

( JOSEP CASULLERAS )

La majoria de les principals organitzacions de defensa dels drets humans d’arreu del món acompanyen Jordi Cuixart en el recurs al Tribunal d’Estrasburg contra la condemna que el manté tancat a la presó d’ençà de fa més de tres anys i mig. Òmnium Cultural va presentar el recurs al Tribunal Europeu dels Drets Humans dimecres passat, menys de vint-i-quatre hores després de saber-se l’aval del TC a la condemna, i avui l’entitat ha escenificat el suport de moltes de les organitzacions que ja fa anys que denuncien l’empresonament de l’únic defensor dels drets humans privat de llibertat a la Unió Europea, tal com ha destacat recentment el Consell d’Europa. El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha comparegut en una conferència de premsa a l’antiga presó Model de Barcelona, acompanyat dels advocats de Cuixart i d’alguns dels representants de les entitats internacionals.

Hi havia Ed Donovan, assessor de la Relatora de Defensors de Drets Humans de Nacions Unides, que s’ha connectat en directe des de Ginebra; Masha Chichchenkova, coordinadora de Protecció a Europa de Front Line Defenders, des de París; i Giada Negri, d’European Civic Forum, des de Brussel·les. També hi ha hagut missatges de la Premi Nobel de la Pau Jody Williams, des dels Estats Units; la presidenta del PEN Internacional, Jennifer Clement, des de Mèxic; i Gerald Staberock, secretari general de l’Organització Mundial Contra la Tortura, des de Ginebra. Han denunciat la gravetat del comportament de l’estat espanyol en matèria de drets i llibertats, i han destacat que la causa que ara arriba a Estrasburg és, en el fons, una causa contra els drets fonamentals de tota la ciutadania europea.

Tant l’informe del Consell d’Europa com els nombrosos pronunciaments internacionals exigint l’alliberament de Cuixart “seran documents que el tribunal tindrà molt en compte”, ha explicat un dels advocats, Olivier Peter. El recurs són setze pàgines, però l’annex en són més de dues mil amb tots aquests pronunciaments internacionals.

Pràcticament no hi ha precedents d’un presoner que arribi a Estrasburg amb tants pronunciaments com Cuixart, ha dit Peter: “Tenim molta confiança perquè hi ha una jurisprudència molt clara que diu que mai no es pot empresonar per haver exercit el dret de reunió. Perquè és pacífic. Hi ha hagut casos a Rússia, a Turquia, però ara passa en un estat de la UE com és Espanya.”

El recurs de Jordi Cuixart denuncia concretament la vulneració de diversos drets fonamentals recollits en el Conveni Europeu dels Drets Humans: el dret de manifestació, el dret de ser jutjat pel tribunal predeterminat per la llei, el dret d’un judici just i de la defensa efectiva, el del principi de legalitat, la prohibició de la detenció arbitrària, i una limitació abusiva dels drets fonamentals que queda recollida en l’article 18 del conveni. Peter ha recordat un dels episodis més clars de la vulneració del dret de la defensa: el missatge que el tribunal presidit per Manuel Marchena va fer córrer en ple judici entre la premsa expressant el malestar amb l’estratègia de la defensa de Cuixart.
Informa:VILAWEB.CAT (15-6-2021)

187 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: