LA DEFENSA DE CUIXART PORTARÀ EL SEU EMPRESONAMENT PREVENTIU A UNA INSTÀNCIA INTERNACIONAL

L’advocat suís de Jordi Cuixart, Olivier Peter, ha anunciat aquest dimecres que portaran la presó preventiva del seu client davant d’una “instància internacional” en els pròxims sis mesos. “Confiem que aquesta instància reconeixerà que s’han vulnerat els drets fonamentals de Cuixart i els presos”, ha afirmat Peter des de Brussel·les.

L’advocat ha preferit no revelar si, per exemple, acudiran a Estrasburg o a l’ONU però ha explicat que obrir una porta “significar tancar les altres” i estan valorant “quina porta obrir”. “Hi ha diverses instàncies però queda clar que molt probablement Estrasburg no prendria mesures provisionals a l’espera d’una decisió definitiva”, ha afegit, apuntant que és “possible” que llavors el seu client ja fos “al carrer”.

A banda del Tribunal Europeu de Drets Humans, la defensa contempla principalment el Grup de Treball de Detencions Arbitràries o el Comitè de Drets Humans de l’ONU. En tot cas, esperen una decisió que “insti” l’Estat a alliberar Jordi Cuixart.


No és un judici just

L’advocat Olivier Peter ho ha explicat després de reunir-se amb diputats de la comissió d’Exteriors del parlament federal belga juntament amb els diputats Aurora Madaula i Josep Costa. “Hem explicat la vulneració d’un dret a un judici just, de la llibertat de reunió pacífica i la detenció arbitrària de Jordi Cuixart”, ha apuntat l’advocat, assegurant que hi ha “molta sensibilitat de forma general sobre les vulneracions de drets a Catalunya”.

“Hi ha consens que un judici com el que està tenint lloc a Madrid no podria produir-se en altres països europeus”, ha conclòs. Segons ell, la situació del seu client “no pot deixar indiferent els demòcrates d’Europa”. Sobre la reacció del govern francès arran del manifest de 41 senadors denunciant la situació a Catalunya, Peter ha apuntat que entén que “hi ha independència entre l’executiu i el legislatiu”.

El que és “interessant”, segons el lletrat, és que l’Eliseu ha fet referència al respecte a la constitució espanyola i aquesta “inclou també l’article sobre el dret de reunió pacífica”. “Els parlaments es comencen a moure, és el que demostra el manifest a França i la reunió d’avui a Bèlgica”, ha afegit. Des d’Òmnium, ha explicat, tenen previst visitar en els pròxims tres mesos fins a una desena d’estats per exposar el cas de Cuixart a diputats i organitzacions defensores dels drets humans.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (27-3-2019)

412 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: