LA DEFENSA PRÒPIA EN UNA CATALUNYA INDEPENDENT, SEGONS EL CATALONIA GLOBAL INSTITUTE

“La defensa pròpia en una Catalunya independent, segons el Catalonia Global Institute”.
El think tank català Catalonia Global Institut feia el seu tercer informe en què s’hi tractava l’autonomia estratègica europea. L’informe analitzava la situació militar actual dels països dels estats membres de la Unió Europea i els conflictes i interessos actuals que hi ha arreu d’Europa. A més, posava sobre la taula oportunitats que Catalunya pot aprofitar en cas que sigui un estat independent, a més de concloure que un exèrcit europeu no ajudaria a Catalunya a convertir-se en un Estat.

(VICENÇ PAGÈS )
El think tank català Catalonia Global Institute feia el seu tercer informe en el qual tractava l’autonomia estratègica europea, en el marc de la situació militar dels estats membre de la Unió Europea. A l’informe, l’institut hi fa un repàs sobre la situació estratègica i militar de la Unió Europea, passant per les relacions entre Alemanya i Rússia, així com les reticències dels països de l’Est envers Alemanya. Hi desgrana tots els interessos militars dels estats membres de la UE des d’una visió catalana i posa sobre la taula les diferents estratègies militars que pot aplicar la UE de cara al món.

De fet, planteja la situació dels interessos de Catalunya pel que fa a la seva independència. A través de l’informe, el think tank argumenta que si “la cooperació militar dins la UE augmentés substancialment, no cal dubtar que l’estat espanyol s’hi implicaria fortament, i això faria que els incentius per part d’altres estats membres, a l’hora de qüestionar la integritat territorial d’aquest estat, es reduïssin encara més”. És a dir, per als partidaris de la independència de Catalunya seria una mala notícia l’augment de la col·laboració entre els estats membres de la Unió Europea en matèria militar, així com la creació d’un organisme semblant a un exèrcit europeu, tal com va plantejar el president francès, Emmanuel Macron.

De fet, el mateix informe subratlla la importància de l’Estat espanyol dins l’OTAN. Segons el Catalonia Global Institute, durant els últims anys el govern espanyol ha augmentat la despesa militar, convertint-se així en la quarta economia de la Unió Europea en PIB nominal. A tall d’exemple, l’informe especifica que l’Estat espanyol compta amb dues bases militars americanes “molt importants” a Rota i Morón (Andalusia). D’altra banda, l’informe posa d’exemple la implicació de l’exèrcit espanyol en la provisió de defensa a Romania i als estats Bàltics. Al seu parer, això ha implicat la desincentivació de “qualsevol posicionament favorable d’aquests i altres països en relació amb la independència de Catalunya”.

Per altra part, el Catalonia Global Institute remarca que el projecte d’un exèrcit europeu -tal com demanen Macron i Pedro Sánchez-, així com l’augment de la cooperació militar entre els estats, “contravé l’interès nacional català”, en tant que territori que aspira a esdevenir un estat independent respecte d’un estat membre de la UE. Tot i això, l’informe ressalta que tot plegat no vol dir que Catalunya hagi de tenir un discurs “obertament hostil” envers la cooperació militar entre països europeus, “especialment si aquesta es produeix fora del marc institucional de la Política Comuna de Seguretat i Defensa i no té implicacions favorables per als interessos estratègics de l’Estat espanyol”. De fet, el think tank, posa d’exemple l’augment de col·laboració militar entre França, Grècia i Xipre per “contenir l’hostilitat” que Turquia -aliat important de l’Estat espanyol- està desplegant a la Mediterrània Oriental. A parer seu, això hauria de ser una “oportunitat” per a Catalunya. L’informe conclou que Catalunya ha de mostrar-se “com un soci valuós, fiable i conscient en cas d’esdevenir un estat independent”.
Informa:ELTEMPS.CAT (31-XII-2021)

139 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: