LA DIRECTIVA VOL FER UN REFERÈNDUM SOBRE L’ESPAI BARÇA

La junta directiva extraordinària que continua pendent per tractar del cas del presumpte ús fraudulent de les xarxes socials, l’anomenat Barçagate, podria tenir un segon punt a l’ordre del dia de grans conseqüències. Segons ha pogut saber La Vanguardia , una majoria de membres de la directiva del FC Barcelona creuen que la millor solució per ratificar el nou model de finançament de l’ Espai Barça no és a través d’una assemblea extraordinària de socis de caràcter monogràfic, com sempre s’ha dit, sinó mitjançant un nou referèndum que interpel·li tota la massa social, com es va fer el 2014. El motiu d’aquest gir respon a les demandes per part de grups opositors de més transparència a l’hora de donar el vistiplau a un projecte que amb els anys ha patit massa mutacions per no sol·licitar per segona vegada l’aprovació del soci barcelonista, de qui es necessitaria un vot favorable superior al 50%. Si el president Bartomeu convergeix amb aquesta voluntat de sotmetre la viabilitat de l’ Espai Barça a les urnes, la votació se celebraria abans de l’estiu, amb prou temps perquè la directiva desplegués el seu aparell de comunicació i difongués les bondats del projecte. La data escollida per a la pròxima junta és, tret d’algun imprevist, el dilluns 16 de març.

La directiva actual necessita obtenir el vot favorable del soci per a les noves condicions econòmiques, que impliquen la reforma integral del Camp Nou, i també la construcció del nou Palau i de tot el pla urbanístic (que ja es va pactar amb l’Ajuntament), que pengen d’aquella remodelació. Si l’any 2014, amb la promesa no complerta d’ entrar amb les excavadores a l’estadi el 2017, el finançament se sostenia sobre tres pilars repetits incansablement aleshores (200 milions d’euros de recursos propis, uns altres 200 dels bancs i 200 més per la venda del cognom comercial de l’estadi), ara les regles del joc han canviat. Sis anys després, el preu, per pura inflació i per partides imprevistes pròpies d’aquest tipus d’obres faraòniques, ha ascendit de moment fins als 700 milions d’euros, i la manera de pagar-los ha experimentat una considerable modificació.


La votació se celebraria abans de l’estiu i anul·laria l’assemblea extraordinària prevista

La directiva de Bartomeu, liderada en l’apartat Espai Barça pel vicepresident Jordi Moix, ja té lligat un “producte financer”, en aquest cas treballat pel també vicepresident Enrique Tombas, encarregat a Goldman Sachs, grup de banca d’inversió. Per tant, quedarien descartats els anomenats title rights, després d’anys de diners invertits en rastrejadors de mercat per a aquesta intenció específica, i també el préstec a través de la banca tradicional. La fórmula acordada per Goldman Sachs, que es podria acostar als 800 milions finals incorporant-hi els interessos, consistiria a anar rebent les quotes corresponents del FC Barcelona durant 20 anys gràcies als ingressos que generaria el nou estadi, valorats en 150 milions d’euros l’any, quan el 2014 s’estimaven en una tercera part. Aquests 150 milions sortirien de partides generades, entre d’altres, per l’increment de l’aforament (7.000 localitats més) o el nou anell de llotges vip. De fet, al pla de remodelació del nou estadi, un dels primers objectius és finalitzar el sector prèmiumper poder explotar aquests nous recursos com més aviat millor.

Una derrota de l’equip de Bartomeu en aquest encara hipotètic referèndum (el primer el van superar amb un 72% de vot favorable) tindria conseqüències fatals per a la seva continuïtat a la llotja. Quan falta poc més d’un any per a les eleccions, i en un mandat que ja està molt macat per diferents qüestions, un avançament dels comicis semblaria irreversible tenint en compte que l’ Espai Barça ha estat probablement el gran ­cavall de batalla dels actuals ­gestors.

Els motius
El nou model de finançament té molt poc a veure amb el que es va presentar el 2014

Precisament un dels últims casos que han erosionat la imatge de l’equip directiu actual és l’anomenat Barçagate. Està previst que a la junta directiva del 16 de març es presenti el resultat de l’auditoria encarregada a Price Waterhouse per depurar responsabilitats i determinar fins a quin punt es van finançar amb diners del club comptes de comportament vergonyós a les xarxes socials, i fins i tot si hi va haver frau en algun moment. Un altre aspecte per tractar serà el possible avançament de les eleccions, discutit obertament per uns quants membres de la junta i del qual Bartomeu no és gens partidari.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (5-3-2020)

228 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: