LA DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA A L’AEROPORT DE PALMA, AL TRIBUNAL EUROPEU DE DRETS HUMANS

Paula Rotger, la treballadora de l’aeroport de Palma que va denunciar que va ser discriminada per la Guàrdia Civil en un control de seguretat del Son Sant Joan després d’adreçar-se a un agent en català, ha interposat una denúncia contra l’Estat espanyol davant el Tribunal Europeu de Drets Humans amb seu a Estrasburg, segons informa el diari Última Hora. Segons Rotger, s’haurien vulnerat quatre articles del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals: els relatius al dret a un procés judicial equitatiu, a la llibertat de pensament (perquè la llengua per la qual va ser discriminada és l’expressió d’una minoria de l’Estat), a un recurs efectiu (no es va investigar la seva denúncia) i la prohibició de discriminació. Rotger ha recorregut davant el TEDH després que les instàncies judicials espanyoles hagin desestimat la seva demanda.

Els fets van succeir el 25 de juny del 2019, quan Rotger va passar el control de seguretat per accedir al seu lloc de treball i va sonar el detector. Els treballadors de seguretat la van escorcollar i, tot seguit, se’n va anar a treballar. Poc després, dos guàrdies civils li van fer passar el control un altre cop, cosa que es va fer sense cap problema fins que Rotger es va acomiadar dels agents en català. Segons la denúncia de la treballadora, un dels agents es va empipar i li va dir: “o parles en espanyol o no entres”. Rotger li va recordar que tenia tot el dret de parlar en català i el guàrdia civil la va acusar de no haver passat el control.

Rotger va denunciar el fet el mateix dia davant el jutjat d’instrucció de guàrdia i, al cap d’una setmana, el jutge va decretar tant la incoació del procediment judicial com el seu l’arxivament. La treballadora va portar el cas a l’Audiència Provincial i al Tribunal Constitucional, que el van desestimar.

Segons la denúncia interposada per la treballadora, el jutge va arxivar la demanda “sense procedir a realitzar les més mínimes i elementals diligències de recerca, que haguessin permès acreditar la realitat dels greus fets succeïts”.
Informa:DBALEARS.CAT (5-3-2021)

269 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: