LA DRETA ESPANYOLA VOL ACABAR COM SIGUI AMB EL POC GOVERN CATALÀ

A les campanyes electorals ĂŠs tan important allò que es diu com allò que no es diu. Que, en un moment en què la gestiĂł del conflicte amb Catalunya ĂŠs determinant per a la governabilitat d’Espanya el PSOE intenti passar-hi de puntetes, ĂŠs un sĂ­mptoma d’incomoditat, però tambĂŠ una estratègia. El PP i Ciutadans, en canvi, expliquen sense pèls a la llengua com el seu projecte passa per fulminar d’immediat l’autogovern catalĂ . Un modus operandi que se’ls pot girar en contra si acaba alimentant la por i potenciant, per tant, el vot Ăştil als socialistes o a les llistes independentistes per barrar-los el pas.

L’auge de l’extrema dreta de Vox ha provocat un terratrèmol al PP i Ciutadans, que han acabat assumint com a pròpia l’agenda radical de Santiago Abascal. Els tres partits de la dreta s’han embrancat en una pugna que tĂŠ com a principal exponent qui exerceix millor el paper d’ariet contra l’independentisme.

D’aquĂ­ venen les propostes dels populars de tancar TV3, de supeditar els Mossos d’Esquadra a la Policia Nacional i a la GuĂ rdia Civil o de fer el castellĂ  llengua vehicular a l’escola, una aposta que el PP ja ha pregonat altres vegades i que no ha gosat impulsar quan ha estat al capdavant del govern. Ara promet fer-ho. I fer-ho nomĂŠs arribar a la Moncloa.

TambĂŠ s’emmarca en aquest context que Ciutadans defensi impedir que la CUP rebi fons pĂşblics o fixar un tall electoral del 3% perquè nomĂŠs entrin al CongrĂŠs els partits que rebin vots d’arreu d’Espanya, proposta amb la qual pretĂŠn deixar fora els partits independentistes. Tant Pablo Casado com Albert Rivera han reivindicat l’aplicaciĂł d’un 155 amb carĂ cter permanent, mentre que Santiago Abascal demana la suspensiĂł de l’autonomia a Catalunya.

Les dretes fan de laminar o directament suprimir l’autogovern el seu principal projecte per eradicar l’independentisme. No ĂŠs una novetat, però sĂ­ el fet que ara es faci amb una major virulència. En aquest capĂ­tol, el PP branda que ha estat l’Ăşnic dels tres que ja va ser capaç d’aplicar una suspensiĂł de l’autonomia, que ara reconeix que enduriria.

La consigna d’esquivar l’Espanya plurinacional i la reforma federal

El PSOE, en canvi, intenta no entrar al fang mĂŠs del necessari perquè considera que hi pot sortir pendent. Entestat en centrar la campanya en l’eix social, no fa bandera de l’Espanya plurinacional i de la reforma federal de la ConstituciĂł que els socialistes van aprovar en el seu full de ruta perquè considera que pot generar anticossos en un sector dels votants que vol atraure. En la presentaciĂł dels seus compromisos electorals, Pedro SĂĄnchez es va limitar a utilitzar l’expressiĂł “reforçar l’estat autonòmic”, una referència que considera menys lesiva en un moment en què vol sumar vots fronterers amb Ciutadans.

En canvi, el lĂ­der dels socialistes sĂ­ que ha tret a passejar aquest cap de setmana el 155 en cas que els independentistes incompleixin la llei, un recurs que, mĂŠs per necessitat que per convenciment, ha utilitzat per sufocar la crisi oberta arran de les declaracions de Miquel Iceta sobre que caldria vehicular una sortida si l’independentisme assolĂ­s un suport del 65%. Unes paraules que han estat tergiversades per la dreta per acusar el lĂ­der del PSC de flirtejar amb el secessionisme i que han explotat com a municiĂł contra SĂĄnchez.

Amb tot, els socialistes no consideren que els penalitzi, almenys a hores d’ara, la seva indefiniciĂł sobre el model territorial. Al contrari. La lectura que en fan ĂŠs que la radicalitzaciĂł de la dreta acaba donant una posiciĂł central al PSOE i reforça el vot Ăştil per part d’aquells ciutadans que, davant la por d’un govern de la dreta, poden acabar votant Pedro SĂĄnchez. De fet, algunes enquestes apunten que el PSC podria tenir possibilitats de guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya.

ERC busca tenir la clau

Conscients d’aquest efecte, ERC articula una campanya que buscarĂ  confrontar amb el PSC, el seu principal rival per guanyar els comicis. Els republicans reclamen suport per condicionar la polĂ­tica espanyola i ser determinants a l’hora de dissuadir els socialistes d’acabar pactant amb Ciutadans, un risc que insistiran en subratllar, a mĂŠs de denunciar que s’utilitzi la “catalanofòbia”.

TambĂŠ Junts per Catalunya busca tenir prou força com per entrar en l’equaciĂł i acusa els socialistes de ser els causants del “bloqueig” a l’hora de resoldre els conflictes. Els comuns, per la seva banda, assenyalen l’independentisme com a part del problema i es reivindiquen com a Ăşnics interlocutors que tenen aliats a Madrid -Podem- a favor del referèndum que poden ser clau per decantar una aliança del PSOE mirant a l’esquerra.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (2-4-2019)
597 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: