LA DRETA ESPANYOLA VOL ACABAR COM SIGUI AMB EL POC GOVERN CATALÀ

A les campanyes electorals √©s tan important all√≤ que es diu com all√≤ que no es diu. Que, en un moment en qu√® la gesti√≥ del conflicte amb Catalunya √©s determinant per a la governabilitat d’Espanya el PSOE intenti passar-hi de puntetes, √©s un s√≠mptoma d’incomoditat, per√≤ tamb√© una estrat√®gia. El PP i Ciutadans, en canvi, expliquen sense p√®ls a la llengua com el seu projecte passa per fulminar d’immediat l’autogovern catal√†. Un modus operandi que se’ls pot girar en contra si acaba alimentant la por i potenciant, per tant, el vot √ļtil als socialistes o a les llistes independentistes per barrar-los el pas.

L’auge de l’extrema dreta de Vox ha provocat un terratr√®mol al PP i Ciutadans, que han acabat assumint com a pr√≤pia l’agenda radical de Santiago Abascal. Els tres partits de la dreta s’han embrancat en una pugna que t√© com a principal exponent qui exerceix millor el paper d’ariet contra l’independentisme.

D’aqu√≠ venen les propostes dels populars de tancar TV3, de supeditar els Mossos d’Esquadra a la Policia Nacional i a la Gu√†rdia Civil o de fer el castell√† llengua vehicular a l’escola, una aposta que el PP ja ha pregonat altres vegades i que no ha gosat impulsar quan ha estat al capdavant del govern. Ara promet fer-ho. I fer-ho nom√©s arribar a la Moncloa.

Tamb√© s’emmarca en aquest context que Ciutadans defensi impedir que la CUP rebi fons p√ļblics o fixar un tall electoral del 3% perqu√® nom√©s entrin al Congr√©s els partits que rebin vots d’arreu d’Espanya, proposta amb la qual pret√©n deixar fora els partits independentistes. Tant Pablo Casado com Albert Rivera han reivindicat l’aplicaci√≥ d’un 155 amb car√†cter permanent, mentre que Santiago Abascal demana la suspensi√≥ de l’autonomia a Catalunya.

Les dretes fan de laminar o directament suprimir l’autogovern el seu principal projecte per eradicar l’independentisme. No √©s una novetat, per√≤ s√≠ el fet que ara es faci amb una major virul√®ncia. En aquest cap√≠tol, el PP branda que ha estat l’√ļnic dels tres que ja va ser capa√ß d’aplicar una suspensi√≥ de l’autonomia, que ara reconeix que enduriria.

La consigna d’esquivar l’Espanya plurinacional i la reforma federal

El PSOE, en canvi, intenta no entrar al fang m√©s del necessari perqu√® considera que hi pot sortir pendent. Entestat en centrar la campanya en l’eix social, no fa bandera de l’Espanya plurinacional i de la reforma federal de la Constituci√≥ que els socialistes van aprovar en el seu full de ruta perqu√® considera que pot generar anticossos en un sector dels votants que vol atraure. En la presentaci√≥ dels seus compromisos electorals, Pedro S√°nchez es va limitar a utilitzar l’expressi√≥ “refor√ßar l’estat auton√≤mic”, una refer√®ncia que considera menys lesiva en un moment en qu√® vol sumar vots fronterers amb Ciutadans.

En canvi, el l√≠der dels socialistes s√≠ que ha tret a passejar aquest cap de setmana el 155 en cas que els independentistes incompleixin la llei, un recurs que, m√©s per necessitat que per convenciment, ha utilitzat per sufocar la crisi oberta arran de les declaracions de Miquel Iceta sobre que caldria vehicular una sortida si l’independentisme assol√≠s un suport del 65%. Unes paraules que han estat tergiversades per la dreta per acusar el l√≠der del PSC de flirtejar amb el secessionisme i que han explotat com a munici√≥ contra S√°nchez.

Amb tot, els socialistes no consideren que els penalitzi, almenys a hores d’ara, la seva indefinici√≥ sobre el model territorial. Al contrari. La lectura que en fan √©s que la radicalitzaci√≥ de la dreta acaba donant una posici√≥ central al PSOE i refor√ßa el vot √ļtil per part d’aquells ciutadans que, davant la por d’un govern de la dreta, poden acabar votant Pedro S√°nchez. De fet, algunes enquestes apunten que el PSC podria tenir possibilitats de guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya.

ERC busca tenir la clau

Conscients d’aquest efecte, ERC articula una campanya que buscar√† confrontar amb el PSC, el seu principal rival per guanyar els comicis. Els republicans reclamen suport per condicionar la pol√≠tica espanyola i ser determinants a l’hora de dissuadir els socialistes d’acabar pactant amb Ciutadans, un risc que insistiran en subratllar, a m√©s de denunciar que s’utilitzi la “catalanof√≤bia”.

Tamb√© Junts per Catalunya busca tenir prou for√ßa com per entrar en l’equaci√≥ i acusa els socialistes de ser els causants del “bloqueig” a l’hora de resoldre els conflictes. Els comuns, per la seva banda, assenyalen l’independentisme com a part del problema i es reivindiquen com a √ļnics interlocutors que tenen aliats a Madrid -Podem- a favor del refer√®ndum que poden ser clau¬†per decantar una alian√ßa del PSOE mirant a l’esquerra.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (2-4-2019)
501 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: