LA DRETA VOL FER PAGAR FINS AL FINAL ELS INDULTS A PEDRO S√ĀNCHEZ

( BERNAT SURROCA )
Nom√©s fa set mesos que el govern espanyol va concedir els indults als presos pol√≠tics i poca gent recorda el moviment de Pedro S√°nchez, que en el seu dia va provocar un allau de cr√≠tiques dels partits de la dreta espanyolista. L’estrat√®gia del PSOE de donar el perd√≥ als l√≠ders de l’1-O condemnats pel Tribunal Suprem ha servit per desinflamar el conflicte i encarar el tram final de la legislatura amb pressupostos i sense que ERC, Junts i la CUP li recordin dia rere dia que mant√© dirigents independentistes a la pres√≥. Totes les parts saben que sense una soluci√≥ per l’exili no es podr√† resoldre la carpeta catalana, per√≤ S√°nchez no t√© pressa per abordar aquesta q√ľesti√≥, i eines com la reforma de la sedici√≥ han quedat guardades al calaix malgrat la insist√®ncia dels comuns.

Set mesos despr√©s, els indults ja no estan a l’ordre del dia, per√≤ el PP, Vox i Ciutadans intentaran mantenir viva la carpeta per desgastar S√°nchez tant com sigui possible. Aix√≤ passa per presentar tots els recursos que calgui contra la decisi√≥ del Tribunal Suprem, que la setmana passada va desestimar les impugnacions contra el perd√≥ concedit pel govern espanyol. L’objectiu √©s mantenir viva la possibilitat -remota- d’un canvi de criteri significatiu que acabi tombant l’indult de S√°nchez. Per ara, ja han anunciat recurs de s√ļplica a la mateixa sala tercera del Suprem i m√©s endavant demanaran empara al Tribunal Constitucional (TC). Abans, per√≤, cal que el Suprem faci p√ļblica la resoluci√≥ √≠ntegra, m√©s enll√† de la part dispositiva que es va anunciar divendres passat.

La secci√≥ cinquena de la sala tercera de l’alt tribunal va desestimar per “manca de legitimaci√≥ activa” els recursos de PP, Vox, Ciutadans, entitats espanyolistes i particulars com Enric Millo. No se saben encara els arguments, que es faran p√ļblics “en els pr√≤xims dies”. El tribunal va acceptar les al¬∑legacions de l’Advocacia de l’Estat -que representa el govern espanyol-, que argumentava que el recurrents no estaven legitimats per impugnar la decisi√≥ de la Moncloa perqu√® no eren part afectada en la causa. Aquest, de fet, era un dels dubtes que havia de resoldre el Suprem: qui √©s considera part afectada en la causa del proc√©s? Qui √©s la v√≠ctima? Per la sala tercera, PP, Vox i Ciutadans no ho s√≥n i per tant no poden rec√≥rrer contra l’indult.

Els tres partits, allunyats d’una realitat social a Catalunya que demanava per √†mplia majoria una soluci√≥ per als presos pol√≠tics, mantenen el pols i presentaran recurs. El primer ser√† de s√ļplica, a la mateixa secci√≥ cinquena de la sala tercera, que en els propers dies canviar√† de majories. La ponent de la interlocut√≤ria dels indults, √Āngeles Huet, considerada del sector progressista, haur√† d’anar a la sala d’admissi√≥. La composici√≥ d’aquesta sala canvia cada sis mesos. En substituci√≥ de Huet, la magistrada In√©s Huerta, del sector conservador, tornar√† a la secci√≥ cinquena. Fonts del Suprem detallen que aquests canvis estan pr√®viament establerts. Els moviments, per√≤, comportaran un canvi de majories, de dos a tres a favor dels progressistes a tres a dos a favor dels conservadors.

Un canvi de criteri, poc probable

De tota manera, √©s poc probable un canvi de criteri significatiu respecte als indults. El Suprem ja va dir a l’octubre que PP i Vox no estaven legitimitats per rec√≥rrer una decisi√≥ que √©s compet√®ncia expressa del govern espanyol, com va ser el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat. Els indults s√≥n una compet√®ncia del govern espanyol que queda al marge del poder judicial. No tomba ni corregeix la sent√®ncia de l’1-O, sin√≥ que per motius pol√≠tics -com ara la utilitat p√ļblica o la conviv√®ncia- “perdona” una part de la condemna. El control jurisdiccional en cas de recurs s’ha de fer respectant la perspectiva del govern, com apuntava l’exmagistrat del Suprem Joaqu√≠n Gim√©nez en una entrevista a Naci√≥Digital.

L’encarregat de resoldre els recursos contra els indults, en tractar-se d’una decisi√≥ del govern espanyol, √©s la sala contenciosa-administrativa del Suprem. El marge que t√© √©s limitat: nom√©s pot analitzar si s’han seguit tots els passos establerts per la llei. On t√© m√©s capacitat de decisi√≥ √©s a l’hora de determinar si el govern espanyol ha justificat b√© la concessi√≥ del perd√≥, per√≤ sense entrar a valorar si est√† d’acord o no amb els arguments utilitzats, que s√≥n pol√≠tics, no jur√≠dics. Hi ha precedents d’indults tombats pel Suprem per considerar que s√≥n arbitraris. En aquest cas, retornen al govern espanyol, que els pot tornar a concedir corregint els errors detectats pels jutges. En el cas concret dels indults als presos, la sala ha rebutjat admetre a tr√†mit els recursos i no ha entrat al fons.

Poca jurisprudència al TC

La bel¬∑liger√†ncia de la dreta i la ultradreta contra l’indult -no han faltat acusacions de “tra√Įci√≥”- ha arribat fins al punt de presentar una querella contra S√°nchez i l’aleshores ministres de Just√≠cia, Juan Carlos Campo, que va ser desestimada pel Suprem al setembre. La via penal va quedar, aleshores, bloquejada, per√≤ quedava la via administrativa amb els recursos a la sala tercera. Quan es va notificar el criteri del Suprem, els tres partits espanyolistes van anunciar que presentarien recurs d’empara al TC, sense ni tan sols esperar a veure els arguments de la sala contenciosa. A l’alt tribunal, com apunten fonts jur√≠diques consultades, hi ha poca jurisprud√®ncia sobre els indults i es fa dif√≠cil saber si els recursos d’empara s’admetran a tr√†mit.

Si el tribunal de garanties decideix analitzar la q√ľesti√≥, es fixaria si s’han vulnerat drets dels partits que han presentat recurs contra la decisi√≥ del Suprem, per√≤ no entraria a valorar si s’ha de tombar o no l’indult, i nom√©s podria anul¬∑lar la resoluci√≥ de la sala tercera d’inadmetre a tr√†mit la impugnaci√≥ de PP, Vox i Ciutadans. En aquest escenari, el cas tornaria al Suprem, que hauria de revisar la decisi√≥ (no necess√†riament corregir-la en el sentit d’anul¬∑lar els indults). Sigui com sigui, la dreta espanyolista est√† decidida exhaurir totes les vies per intentar un canvi de criteri dels jutges sobre el perd√≥ i aix√≠ carregar-se d’arguments per erosionar S√°nchez en el tram final de la legislatura. La concessi√≥ a l’independentisme, pensa la dreta espanyolista, no li pot sortir gratis al govern del PSOE i Podem.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-1-2022)

75 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: