Quan han de comparèixer 150 policies per explicar tots el mateix relat, i la violència Ês una puntada de peu, una escopinada, alguna esgarrinxada, un cotxet de criatura i poca cosa mÊs, la sensació de pèrdua de temps Ês constant. TambÊ per part del tribunal, que està esgotat de sentir testimonis.

Manuel Marchena escolta amb atenciĂł i talla els advocats de les defenses si veu que es passen de la ratlla. Encara no hi ha imatges per contrastar els testimonis. Alguns presenten una memòria prodigiosa que perden de cop quan han de respondre a les defenses. Les versions dels policies mostren un altre 1-O que els advocats miren d’aprofitar per contraposar desprĂŠs amb les imatges, fer-les entrar en contradicciĂł i desmentir la violència, el tumult i, de retruc, la rebel¡liĂł.

Però Marchena ĂŠs extremadament taxatiu amb els advocats. Els acota. En alguns moments, fins i tot massa. I avui, en un intent d’evitar que Benet Salellas, de l’equip de Jordi Cuixart, posĂŠs entre les cordes un dels antiavalots de Cappont, a Lleida, l’ha tallat. I s’ha quedat en blanc a l’hora d’argumentar per què Salelles havia de retiar la pregunta.

El bucle

 

El relat dels policies es repeteix una vegada i una altra. És la versió que li interessa vendre a la fiscalia, però de moment no està demostrant res. Les defenses tampoc poden demostrar el contrari sense poder ensenyar els vídeos. El judici és un carreró sense sortida en espera dels peritatges, però abans encara falta contraposar el testimoni dels policies amb el dels manifestants, que començaran a comparèixer durant el mes de maig.

De moment els antiavalots continuen afirmant que no van veure policies pegant manifestants. Avui un dels agents ha arribat a dir que hi havia una dona que es va autolesionar clavant-se un cop de cap contra una paret. “Les actuacions van ser exemplars: no hi va haver una massacre, com diuen en alguns llocs”, ha dit un dels testimonis.

I han tornat a fer entrar en joc els nens: “Vaig veure un home amb un nen petit. Portar un menor a un lloc on pot resultar ferit… no em sembla lògic”.

Els policies parlen de “turba violenta”, però a l’hora d’explicar els fets nomĂŠs posen com a exemple “una puntada de peu”, escopinades i llançament de pedres, tot i que el mateix policia que ha dit això tambĂŠ ha matisat que no va veure cap pedra a l’aire.