Quan han de comparèixer 150 policies per explicar tots el mateix relat, i la violència és una puntada de peu, una escopinada, alguna esgarrinxada, un cotxet de criatura i poca cosa més, la sensació de pèrdua de temps és constant. També per part del tribunal, que està esgotat de sentir testimonis.

Manuel Marchena escolta amb atenci√≥ i talla els advocats de les defenses si veu que es passen de la ratlla. Encara no hi ha imatges per contrastar els testimonis. Alguns presenten una mem√≤ria prodigiosa que perden de cop quan han de respondre a les defenses. Les versions dels policies mostren un altre 1-O que els advocats miren d’aprofitar per contraposar despr√©s amb les imatges, fer-les entrar en contradicci√≥ i desmentir la viol√®ncia, el tumult i, de retruc, la rebel¬∑li√≥.

Per√≤ Marchena √©s extremadament taxatiu amb els advocats. Els acota. En alguns moments, fins i tot massa. I avui, en un intent d’evitar que Benet Salellas, de l’equip de Jordi Cuixart, pos√©s entre les cordes un dels antiavalots de Cappont,¬†a Lleida, l’ha tallat. I s’ha quedat en blanc a l’hora d’argumentar per qu√® Salelles havia de retiar la pregunta.

El bucle

 

El relat dels policies es repeteix una vegada i una altra. √Čs la versi√≥ que li interessa vendre a la fiscalia, per√≤ de moment no est√† demostrant res. Les defenses tampoc poden demostrar el contrari sense poder ensenyar els v√≠deos. El judici √©s un carrer√≥ sense sortida en espera dels peritatges, per√≤ abans encara¬†falta contraposar el testimoni dels policies amb el dels manifestants, que comen√ßaran a compar√®ixer durant el mes de maig.

De moment els antiavalots continuen afirmant que no van veure policies pegant manifestants. Avui un dels agents ha arribat a dir que hi havia una dona que es va autolesionar clavant-se un cop de cap contra una paret.¬†“Les actuacions van ser exemplars: no hi va haver una massacre, com diuen en alguns llocs”, ha dit un dels testimonis.

I han tornat a fer entrar en joc els nens: “Vaig veure un home amb un nen petit. Portar un menor a un lloc on pot resultar ferit… no em sembla l√≤gic”.

Els policies parlen de “turba violenta”, per√≤ a l’hora d’explicar els fets nom√©s posen com a exemple “una puntada de peu”, escopinades i llan√ßament¬†de pedres, tot i que el mateix policia que ha dit aix√≤¬†tamb√© ha matisat que no va veure cap pedra a l’aire.