El Barça arriba a una nova final de la Copa del Rei, aquesta vegada contra el València, amb intencions de conquerir el 31è títol i encara destacar més al capdavant del palmarès. Tot i això, el debat previ al partit es torna a centrar lluny del terreny de joc. Reivindicacions, pancartes i el color groc tornaran a posar en estat d’alerta la seguretat del Benito Villamarín de Sevilla.

Sense pancartes

El dia de la final de Copa, dissabte 25 de maig, és la jornada prèvia a les eleccions municipals i europees. L’anomenada jornada de reflexió. Un dia de descans en què no es permet fer propaganda i en què els gestos de caire polític estan més vigilats que mai. Per aquest motiu i també per la constant persecució de les instàncies federatives a aquests tipus de reivindicacions, tot apunta a que no es mostrarà cap pancarta dins de l’estadi sevillà que no siguin els tifos que preparen el Barça i el València.

 

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, a hores d’ara les entitats sobiranistes de la societat civil descarten l’opció de mostrar alguna pancarta. Un altre dels problemes que contemplen és que no els deixen entrar pancartes de més de 3 metres, i menys si tenen connotació política.

Una idea que es reafirma després de mirar a les últimes actuacions al Camp Nou. La Lliga i la Federació no volien reivindicacions polítiques a l’estadi blaugrana i no n’hi ha hagut cap des del 6 d’abril contra l’Atlètic de Madrid. Això sí, a la Champions un espontani va saltar durant el Barça-Liverpool amb el missatge ‘Help Catalonia, save Europe’, i abans del Barça-Manchester es va mostrar una pancarta amb la paraula ‘Llibertat’.

Una altra cosa ben diferent és la defensa a la lliure manifestació individual. Hi haurà senyeres, estelades i es clamarà per la ‘independència’ i la ‘llibertat presos polítics’ als minuts 17’14” tant de la primera com de la segona part del partit.

 

Debat sobre el color groc

L’altre problema que hi ha és la por que s’ha generat des de les institucions espanyoles. Segons ha sabut ElNacional.cat, una de les reclamacions que encara estan sobre la taula és repetir la crida per dur indumentària groga, tal com es va fer l’any passat al Wanda Metropolitano de Madrid. Ara fa un any hi va haver un veto des de la seguretat de l’estadi que va acabar amb molts complements de color groc requisats.

El debat està present i les entitats sobiranistes acabaran de decidir en els propers dies si cal fer una crida per tenyir de color groc la final. A hores d’ara, però, no se sap si la seguretat de l’estadi permetrà entrar el color groc, que encara que no hi hagi crida serà protagonista a banda dels color blau i grana. El veto o no d’enguany se sabrà definitivament el proper divendres en la reunió de seguretat programada per resoldre la logística per a la final de la Copa del Rei.