LA FISCALIA AVISA ELS DIRECTORS QUE HAN D’APLICAR EL 25% DE CASTELLÀ A LES ESCOLES

( QUICO SALLÉS )

El fiscal superior de Catalunya, Francesc Bañeras, considera que ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el conseller d’Educació, Josep González Cambray, han comès cap delicte en relació a l’aplicació de la sentència del 25% de classes en castellà en el cas de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme). Ara bé, avisa, de manera implícita, que els directors de centre que no en facin cas sí que podrien incórrer en una desobediència penal.

Així ho especifica en el decret amb què la Fiscalia arxiva les denúncies interposades per entitats a favor de l’educació bilingüe contra el president i el conseller, entre elles Asamblea por la Escuela Bilingüe en Cataluña o el sindicat Manos Limpias així com un excandidat d’UPyD per Girona. Els denunciats interpretaven que tos dos havien comès un delicte de prevaricació, de desobediència, amenaces i coaccions. Cap d’aquests delictes els contempla el ministeri públic ni en les reaccions públiques ni a la carta de Cambray als directors després de la decisió d’obligar una escola de Canet de Mar a fer classes en castellà a P-3.

En el seu escrit de 16 pàgines, el fiscal si bé delimita detalladament el relat cronològic no conclou cap delicte. Ara bé, no s’està de recordar “els execrables actes de linxament moral i atemptat contra la seguretat personal i familiar” que es van publicar a Twitter contra la família de Canet. De fet, subratlla que ja s’estan investigant per part de la Fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona i els Mossos d’Esquadra.

Però de l’escrit del ministeri públic destaca a qui es pot dirigir un tipus de denúncia com aquesta. Així remarca que “des d’una perspectiva d’estricta tipicitat únicament pot incórrer en delicte de desobediència qui està cridat a complir amb el mandat judicial“. En aquest marc, fiscalia insisteix que en el cas concret del 25% correspon als directors. “La seva implementació, execució, modificació i adaptació del corresponent projecte lingüístic -sense perjudici de la resta d’autoritats que en un futur puguin veure’s compel·lides pel deure d’atendre els concrets requeriments judicials derivats de la fermesa de la sentència del 16 de desembre de 2020- no és cap dels denunciats, sinó els respectius directors i directores dels centres en que la qüestió es podria suscitar”, assegura el fiscal.

“Els termes de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya són prou clars i explícits”, afegeix el ministeri públic. “El manament que conté es perfectament comprensible pels seus destinataris”, emfatitza la fiscalia amb un to d’avís, “que queden obligats al seu compliment en els termes previstos de l’article 118 de la Constitució així com arrossegar la responsabilitat derivada d’una eventual desatenció”.

Informa:ELMON.CAT (31-1-2022)

75 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: