LA FISCALIA BELGA DEMANA LLIURAR PUIGDEMONT A ESPANYA PER SEDICIÓ I MALVERSACIÓ

La fiscalia belga demanarà aquest dimarts al tribunal de primera instància de Brussel·les que executi l’ordre europea de detenció i entrega (OEDE) perquè el president de la Generalitat Carles Puigdemont sigui lliurat a Espanya per sedició i malversació, els dos delictes pels quals el reclama la justícia espanyola, segons han informat Europa Press fonts de la seva defensa.

“Demanen l’extradició pels dos delictes”, ha informat a Europa Press Paul Bekaert, l’advocat belga del polític independentista, indicant així que la fiscalia de Brussel·les defensa la posició del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, encara que no aclareixi quina seria l’equivalència de delictes en el sistema belga. Fonts de la defensa del president han assenyalat a ElNacional.cat que “el fiscal ha dit el mateix que el 2017 i el 2018; i diu, pel moment, ‘accedir’ però no és més que un tràmit”.

Les parts, que ja han tingut accés a les primeres al·legacions escrites, han estat citades aquest dimarts a partir de les 9.00 hores per a la vista sobre la reactivació de l’euroordre, en una audiència a porta tancada a la Cambra del Consell (tribunal de primera instància) de Brussel·les.

Els advocats de Puigdemont preveuen sol·licitar un ajornament de la vista per comptar “amb més temps per preparar” la defensa del president català, amb l’argument que amb prou feines han tingut 24 hores per estudiar el dossier i al·ludint a la complexitat del cas.

Per això, segons Bekaert, el jutge no prendrà cap decisió sobre el fons de l’assumpte, sinó que fixarà una nova data, “probablement a principis de desembre”, per continuar la vista i que les parts puguin presentar els seus al·legats.

Puigdemont es troba en llibertat sense fiança, però subjecte a condicions com tenir una residència fixa a Bèlgica i no sortir del país si no és amb autorització del jutge, a l’espera que es resolgui el cas. Així ho va disposar el jutge d’instrucció davant el qual Puigdemont va haver de prestar declaració el passat divendres, després de la reactivació de l’euroordre de Llarena fa una setmana.

El polític independentista es va lliurar a la policia federal belga i va quedar sota arrest fins que el jutge el va interrogar i va dictar les mesures cautelars l’endemà. Per evitar l’extradició, la defensa Puigdemont va esgrimir que tenia immunitat com a eurodiputat, però, després de consultar-ho amb el Parlament Europeu, el jutge instructor va concloure que no gaudia d’aquesta protecció.

El 2017, quan l’Audiència Nacional va sol·licitar per primera vegada a Bèlgica el lliurament de Puigdemont, el ministeri públic belga va advocar per complir l’extradició per tots els delictes que se li imputaven a Espanya ―incloent els de rebel·lió i sedició― excepte el de prevaricació. Llavors, la fiscalia de Brussel·les va entendre que encaixaven en l’ordenament jurídic belga en les descripcions penals de “coalició de funcionaris” i “malversació per part de funcionaris”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (28-10-2019)

345 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: