LA FISCALIA DE LLEIDA DIU QUE UN DECRET LLEI DEL GOVERN SERIA IL·LEGAL

La Fiscalia de Lleida ha considerat que el decret llei anunciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, per refor√ßar i ampliar les mesures de confinament a Lleida “seria de nou il¬∑legal i recurrible al (Tribunal) Constitucional” si aborda drets fonamentals.

“No hi pot haver decret llei si toca drets fonamentals”, ha valorat en declaracions a Europa Press el fiscal cap de Lleida, Juan Bon√©.

Aix√≠ s’ha pronunciat sobre l’anunci de Torra que aprovar√† un decret llei per refor√ßar i ampliar les mesures de confinament adoptades a Lleida, despr√©s que el Jutjat d’Instrucci√≥ 1 de Lleida, en funcions de gu√†rdia, no ratifiqu√©s una resoluci√≥ de la conselleria de Salut.

La resposta de Torra
Davant de l’advert√®ncia del fiscal, el president Torra, en una piulada del seu compte de Twitter, s’ha preguntat: “Per√≤ aix√≤ qu√® √©s?”. Davant la decisi√≥ de la jutgessa de Lleida de denegar l’enduriment del confinament, Torra ha decidit reunir el Govern en un Consell Executiu extraordinari per aplicar les mesures per la via d’un decret-llei.

Però això què és? https://t.co/WjdMekvr14

‚ÄĒ Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) July 13, 2020
Lleida i set municipis més
La resoluci√≥ ordenava confinar a casa seva els habitants de Lleida ciutat, Alcarr√†s, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Ser√≤s, Soses i Torres de Segre, i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat.

Bon√© assenyala que l’article 86 de la Constituci√≥ diu que “en cas d’extraordin√†ria i urgent necessitat, el Govern podr√† dictar disposicions legislatives provisionals que prendran la forma de decrets llei”.

Tanmateix, “no podran afectar” l’ordenament de les institucions b√†siques de l’Estat, als drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el T√≠tol I, al r√®gim de les Comunitats Aut√≤nomes ni al Dret electoral general.

Afegeix que no poden ser objecte de decret llei la reforma de l’Estatut, les mat√®ries objecte de lleis de desenvolupament b√†sic, la regulaci√≥ essencial i el desenvolupament directe dels drets reconeguts per l’Estatut i per la Carta dels drets i deures dels ciutadans de Catalunya i el Pressupost de la Generalitat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-7-2020)

419 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: