LA FISCALIA, EN CONTRA QUE JUNQUERAS RECULLI L’ACTA D’EURODIPUTAT

La Fiscalia no veu id√®ntics els casos de Joaquim Forn i Oriol Junqueras. Mentre el ministeri p√ļblic no s’oposa al perm√≠s per al cap de files de JxCat a Barcelona, s√≠ que ho fa en el cas del president d’ERC perqu√® vagi dilluns vinent al Congr√©s dels Diputats a recollir l’acta d’eurodiputat. El principal escull √©s la immunitat parlament√†ria. Ara la sala presidida per Manuel Marchena haur√† de decidir qu√® fa. Hi ha el precedent dels diputats presos que van recollir l’acta i assistir a la constituci√≥ del Congr√©s i el Senat.

El ministeri p√ļblic trasllada la seva oposici√≥ a l‚Äôautoritzaci√≥ del perm√≠s perqu√® Junqueras reculli dilluns que ve al migdia l‚Äôacta d‚Äôeurodiputat al Congr√©s, on els ha citat la Junta Electoral Central. En l‚Äôescrit, els fiscals argumenten que el dirigent republic√† ‚Äúpret√®n sortejar la suspensi√≥ de funcions ja acordada‚ÄĚ per la Mesa del Congr√©s.

Per altra banda, la Fiscalia del Suprem avisa que ‚Äúla concessi√≥ de l‚Äôautoritzaci√≥ de sortida i la subseg√ľent adquisici√≥ de membre del Parlament Europeu suposaria obrir un escenari en el qual podrien produir-se interfer√®ncies absolutament irraonables en l‚Äôexercici de la funci√≥ jurisdiccional‚ÄĚ. Argumenten que ‚Äúpemetria una ‚Äėrevisi√≥‚Äô o ‚Äėcontrol‚Äô‚ÄĚ per part del Parlament europeu sobre el seu enjudiciament, ‚Äúconvertint aix√≠ la immunitat parlament√†ria en un ‚Äėprivilegi‚Äô o ‚Äėdret particular‚Äô‚ÄĚ.

Aquest √©s el problema: la immunitat parlament√†ria. Els fiscals recorden que la plena adquisici√≥ de la condici√≥ d‚Äôeurodiputat obligaria a demanar el suplicatori al Parlament Europeu per a retirar la immunitat, com recullen els articles 5, 7 i 9 del reglament intern. Aix√≤ ‚Äúgeneraria una intromissi√≥ tan indeguda com inadmissible en l‚Äôexercici de la funci√≥ de jutjar i fer executar all√≤ jutjat que correspon al poder judicial‚ÄĚ.

En canvi, en l‚Äôescrit sobre Forn, els fiscals del Tribunal Suprem ‚Äúno s‚Äôoposen a l‚Äôautoritzaci√≥ de sortida del centre penitenciari amb les degudes mesures de cust√≤dia‚ÄĚ, tot i que reclama que ‚Äús‚Äôacordi immediatament i des de llavors a tenir de l‚Äôarticle 384 bis de la Lecrim la suspensi√≥ del c√†rrec i de les seves funcions‚ÄĚ. Els fiscals argumenten que ‚Äúl‚Äôactivitat municipal permanent i continuada no √©s possible‚ÄĚ en pres√≥ provisional, per√≤ que ‚Äúdiferent √©s el cas de la simple adquisici√≥ de la condici√≥ de regidor‚ÄĚ perqu√® √©s un candidat electe i no est√† privat de l‚Äôexercici del c√†rrec per sent√®ncia ferma.
iNFORMA:ara.cat (11-6-2019)

333 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: