“LA FISCALIA HA UTILITZAT ELS FETS DE L’IES PALAU PER A UNA DISCUSSIÓ POLÍTICA “

El portaveu de l’Assemblea de professors de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Josep Lluís del Alcázar, ha lamentat que, en conflicte judicial dels últims dos anys, la fiscalia ‘ha utilitzat els nanos i ha instrumentalitzat els fets del centre per a una discussió política’. En declaracions a l’agència ACN, Del Alcázar ha celebrat l’arxivament de les nou denúncies contra docents per suposades humiliacions a alumnes fills de guàrdies civils, i ha estat especialment crític amb el paper de la fiscalia. ‘Els nanos no els hem vist com una part de la confrontació amb els professors, sinó com a víctimes d’un procés’, ha afirmat. D’altra banda, ha demanat a PP i Ciutadans que donin explicacions públiques ‘per haver-se precipitat a donar per certs uns fets que ara es desmenteixen’.

Del Alcázar ha assegurat que l’equip docent i les famílies de l’IES El Palau han rebut el recent arxivament de les denúncies decretat pel jutjat d’instrucció número 7 de Martorell ‘amb molta il•lusió però també molta prudència’. I és que ha remarcat que estan a l’aguait de la resolució de diferents recursos abans que la causa s’arxivi de forma definitiva. Mentrestant, els docents han lamentat la polèmica generada aquests últims dos anys, d’ençà que es van obrir les primeres investigacions per haver tractat l’1-O a les aules i per presumptament haver menyspreat alumnes fills de guàrdies civils.

Segons Del Alcázar, les denúncies de la fiscalia ‘han exposat els alumnes públicament d’una manera incomprensible’, ja que considera que el relat dels fets ha permès identificar els ‘mals professors’ però també els alumnes que suposadament van ser humiliats. Per haver evitat aquests extrems, ha assegurat que s’haurien pogut activar mecanismes interns d’investigació –a través del Consell Escolar de l’Institut i d’Inspecció d’Educació- abans de traslladar-ho als tribunals penals.

En paral•lel, Del Alcázar també ha carregat contra els mitjans de comunicació que van difondre les imatges i noms dels professors investigats, i contra PP i Cs per no haver respectat la presumpció d’innocència dels docents. ‘Els dos partits han donat per fet que al Palau s’havia humiliat els nanos i han fet campanya amb això. És molt greu’, ha subratllat Del Alcázar, tot reclamant als líders polítics que ‘donin explicacions’ sobre el seu posicionament ara que la causa està provisionalment arxivada.

Professors ‘vigilats’

D’altra banda, el portaveu dels docents ha lamentat les seqüeles que, assegura, han deixat les denúncies al conjunt de la professió docent. Ha lamentat que la causa d’aquests últims dos anys ha estat un ‘advertiment’ per a tot el professorat, i ha subratllat que ara hi ha nombrosos docents que ‘rumien dues vegades si un tema es pot parlar a classe’.

‘Els professors se senten vigilats’, ha afegit, mentre ha assegurat que aquest control està afectant, de retruc, la capacitat dels professors per fomentar l’esperit crític dels alumnes. ‘Se’ns ha dit que hi ha hagut adoctrinament, però nosaltres sempre ho hem negat i hem contestat que allò que hi ha hagut són espais de llibertat’, ha destacat Del Alcázar. Uns espais que ha demanat ‘respectar i preservar com a element fonamental de les escoles i instituts’.

Vuit professors mantenen el trasllat

Arran de la investigació als jutjats, vuit dels nou docents investigats van demanar un trasllat per abandonar temporalment l’IES El Palau. ‘Han patit molt i van considerar que seria positiu posar certa distància i allunyar-se del focus mediàtic’, ha apuntat Del Alcázar, que ha detallat que el trasllat inicialment era per a un any. Amb tot, donat que el curs va acabar fa poques setmanes amb la investigació encara viva, els docents traslladats de centre van decidir mantenir-se un curs més allunyats de l’IES El Palau.

Tots han rebut el suport i felicitacions de nombroses famílies durant les últimes hores. Mentrestant, segueixen a l’expectativa de què dirà l’Audiència de Barcelona respecte dels recursos presentats per la fiscalia i l’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil sobre els cinc casos arxivats fa pocs mesos. Respecte dels tres arxivaments d’ahir, l’entitat representant dels agents policials ja ha avançat que presentarà un recurs al jutjat d’instrucció número 7 de Martorell, i els docents no descarten que la fiscalia també ho recorri.

L’única causa que està definitivament arxivada i no es pot reobrir és la que investigava el jutjat d’instrucció número 3 de Martorell. Aquell cas analitzava si un professor havia demanat als alumnes fills de guàrdies civils que s’identifiquessin en el marc d’una assemblea per a secundar una vaga contra la violència policíaca de l’1-O. El jutge, però, va detectar incongruències al relat de l’alumne que havia presentat la queixa i va decidir tancar el cas sense que ningú posés cap recurs.

Bargalló: ‘Qui repararà el mal fet contra el centre i el professorat?’
El conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, també ha donat el seu punt de vista sobre la notícia. A través de Twitter ha que l’arxiu és ‘una gran notícia, la fi d’un malson’ i s’ha preguntat: ‘Qui repararà el mal fet contra el centre i el professorat? Demanaran perdó els mitjans que van publicar fotografies i noms? S’excusaran els diputats que les van difondre?’

Josep Bargalló Valls

@JosepBargallo
Una gran notícia, la fi d’un malson… Qui repararà el mal fet contra el centre i el professorat? Demanaran perdó els mitjans que en van publicar fotografies i noms? S’excusaran els diputats que les van difondre? https://twitter.com/agenciaacn/status/1149713495660908545 …

ACN
@agenciaacn
Arxivades totes les denúncies contra els docents de l’#IESElPalau de #SantAndreudelaBarca. El jutge tanca les últimes tres investigacions que quedaven obertes per un suposat menyspreu a fills de guàrdies civils http://ow.ly/LHiH50uZzAJ

Informa:VILAWEB.CAT (13-7-2019)

341 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: